Πολιτική

Ραγκούσης σε Μαξίμου: Έχετε στήσει ένα επιτελικό παρακράτος παράνομων παρακολουθήσεων

Σε επίκαιρη ερώτηση του Γιάννη Ραγκούση με θέμα την επιχειρηματική δραστηριότητα του Γενικού Γραμματέα του Πρωθυπουργού κ. Γρηγόρη Δημητριάδη και τη σχέση αυτής με εταιρείες και πρόσωπα που εμπορεύονται λογισμικά παρακολούθησης κλήθηκε να απαντήσει, αλλά ουσιαστικά δεν απάντησε, ο Υπουργός Επικρατείας κ. Γ. Γεραπετρίτης.

Ο Υπουργός παρέμεινε αδιάφορος απέναντι στην ίδρυση από τον ΓΓ του Πρωθυπουργού, ενώ ήταν εν ενεργεία, εταιρείας, στην οποία ήταν μοναδικός μέτοχος, καθώς και στην εξαγορά μέσω αυτής άλλης εταιρείας αντί 1.000€ και έπειτα πώλησή της, εν μέσω πανδημίας, με υψηλό αντίτιμο 166.000€!

Παραγνωρίζοντας εξόφθαλμα την ουσιαστική -οικονομική έννοια της άσκησης επιχειρηματικής δραστηριότητας, επιχείρησε να κρυφτεί  και να αποφύγει να έρθει να έρθει αντιμέτωπος με το κραυγαλέο ηθικό και πολιτικό ζήτημα που προκύπτει από τον ΓΓ, που αναλίσκεται μέσω εταιρειών του στις δραστηριότητες και στους ανταγωνισμούς της αγοράς, αντί να αφοσιώνεται στα καθήκοντά του.

Εξάλλου, στη συζήτηση τέθηκε και το ζήτημα που αφορά τις επισυνδέσεις της ΕΥΠ. Ο Υπουργός, έχοντας την ασφάλεια του απορρήτου των προμηθειών λογισμικού παρακολούθησης, απάντησε αρνητικά, σε σχέση με το αν το δημόσιο έχει προμηθευτεί τέτοιο από τις εταιρείες INTELLEXA και KRIKEL.

Δεν ανέφερε, όμως, τίποτα σε σχέση με το αν έχουν ελεγχθεί οι ιδιώτες και οι εταιρείες τους που κατέχουν τέτοια λογισμικά και οι οποίες είτε συνεργαζόμενες με το ελληνικό Δημόσιο, με την Ελληνική Αστυνομία και την ΕΥΠ, φορείς, εταιρείες, είτε είναι προμηθευτές που αναλαμβάνουν έργο εκ μέρους του ελληνικού Δημοσίου, οι οποίες έχουν αυτό το σύστημα υποκλοπής και το χρησιμοποιούν είτε εν γνώσει του ελληνικού Δημοσίου είτε και εκ μέρους του ελληνικού Δημοσίου.

Άλλωστε, ο Υπουργός, απέφυγε να εξηγήσει πώς «έτυχε» να φέρουν άρον άρον τροπολογία (άρθρο 87 ν. 4790/2021) αναδρομικής κατάργησης του δικαιώματος ενός πολίτη να πληροφορείται, ότι έτυχε παρακολούθησης μετά την ολοκλήρωση αυτής, ακριβώς όταν συγκεκριμένος δημοσιογράφος, έχοντας στοιχεία ότι είχε τεθεί υπό παρακολούθηση, ζήτησε να ενημερωθεί σχετικά από την Αρχή Διασφάλισης Απορρήτου Επικοινωνιών.

Newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago