Media

Τζούλιαν Ασάνζ: “Ναι” της Βρετανίας στην έκδοσή του στις ΗΠΑ

Τελικό “ναι” από τη Βρετανία στην έκδοση του Τζούλιαν Ασάνζ στις ΗΠΑ. Η υπουργός Εσωτερικών Πρίτι Πατέλ ενέκρινε την έκδοση του ιδρυτή του WikiLeaks στις αμερικανικές Αρχές.

Είχε προηγηθεί μία μακρά δικαστική μάχη, με την βρετανική δικαιοσύνη να δίνει επίσημα το “πράσινο φως” την 20ή Απριλίου για την έκδοση του 50χρονου Αυστραλού στις Ηνωμένες Πολιτείες. Αναμενόταν, στη συνέχεια, το εάν η Πατέλ θα υπέγραφε την εντολή έκδοσης.

Οι αμερικανικές Αρχές θέλουν να δικάσουν τον Τζούλιαν Ασάνζ για “κατασκοπεία” εξαιτίας της δημοσιοποίησης 700.000 εμπιστευτικών και απορρήτων διπλωματικών και στρατιωτικών εγγράφων των ΗΠΑ, κυρίως για τους αμερικανικούς πολέμους στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν.

Σε περίπτωση που ο Ασάνζ καταδικαστεί, διατρέχει κίνδυνο να του επιβληθεί ποινή κάθειρξης… 175 ετών.

Ο Ασάνζ, ο οποίος απορρίπτει τις κατηγορίες σε βάρος του, κρατείται στη φυλακή Μπέλμαρς από το 2019, όπου οδηγήθηκε μετά τη σύλληψή του αφού πέρασε επτά χρόνια αποκλεισμένος στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο.

Ενώ ζούσε στην πρεσβεία απέκτησαν δύο παιδιά με τη Μόρις, δικηγόρο που συνάντησε για πρώτη φορά το 2011, όταν εντάχθηκε στην ομάδα των συνηγόρων του. Η σχέση τους άρχισε το 2015.

Οι υποστηρικτές του Ασάνζ θεωρούν την υπόθεσή του πολύ σοβαρή επίθεση εναντίον της ελευθερίας του Τύπου.

«Η δημοσιογραφία δεν είναι έγκλημα»

Στις διαδηλώσεις που έχουν κατά καιρούς πραγματοποιηθεί για την απελευθέρωση του Ασάνζ, ο κόσμος ζητά να μην στοχοποιηθεί η ελευθεροτυπία.

«Αυτή η πολιτική υπόθεση, η πολιτική δίωξη του Τζούλιαν Ασάνζ, βρίσκεται επίσημα επί του παρόντος στα χέρια της Πρίτι Πατέλ», είπε μερικές ημέρες πριν ο αρχισυντάκτης του WikiLeaks, ο Κρίστιν Χράφνσον.

Όπως τόνισε, ο Αυστραλός, ο οποίος «στερείται την ελευθερία του εδώ και μια δεκαετία», νιώθει «παρηγοριά διότι βλέπει την κοινή γνώμη και πολιτικούς σε όλο τον κόσμο να κινητοποιούνται για την υπόθεσή του», «ολοένα περισσότερους ανθρώπους να καταλαβαίνουν τη σημασία που έχει αυτή η υπόθεση».

Πάνω από είκοσι οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ελευθεροτυπίας τον υποστηρίζουν.

Ένας 25χρονος ηθοποιός ο Αμάρου Ναρβάες-Ρέγες, που πήγε στην τελευταία από τις πολλές διαδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στο Λονδίνο, είπε σε μια πρόταση την ουσία του πράγματος: «Η έκδοση του Τζούλιαν Ασάνζ θα ενστάλαζε τον φόβο στην καρδιά πολλών δημοσιογράφων και θα εμπόδιζε πολλές σημαντικές πληροφορίες να αποκαλυφθούν στην κοινή γνώμη».

Δεν ήταν τυχαίο επίσης, ότι το σύνθημα που ακουγόταν σε κάθε διαδήλωση και περισσότερο απ΄όλα τα υπόλοιπα (συνθήματα) για την απελευθέρωση του Ασάνζ ήταν ότι: «Η δημοσιογραφία δεν είναι έγκλημα».

«Μαύρη ημέρα για την ελευθερία του Τύπου», καταγγέλλει ο WikiLeaks

Ο ιστότοπος WikiLeaks χαρακτήρισε την απόφαση της Βρετανίδας υπουργού Εσωτερικών Πρίτι Πατέλ να εγκρίνει την έκδοση του Τζούλιαν Ασάνζ στις ΗΠΑ «μαύρη ημέρα για την ελευθερία του Τύπου», όμως πρόσθεσε ότι θα ασκήσει έφεση.

«Η Βρετανίδα υπουργός Εσωτερικών ενέκρινε την έκδοση του ιδρυτή του WikiLeaks Τζούλιαν Ασάνζ στις ΗΠΑ όπου κινδυνεύει να του επιβληθεί ποινή 175 ετών. Μια μαύρη ημέρα για την ελευθερία του Τύπου και για τη βρετανική δημοκρατία», ανέφερε ο WikiLeaks σε ανακοίνωσή του στο Twitter.

«Σήμερα δεν είναι το τέλος της μάχης. Είναι μόνο η αρχή μιας νέας νομικής μάχης. Θα ασκήσουμε έφεση», πρόσθεσε.

Η απόφαση της Πατέλ δεν είναι το τέλος της δικαστικής μάχης του Ασάνζ, η οποία διαρκεί εδώ και περισσότερο από μία δεκαετία. Ο Αυστραλός έχει δικαίωμα να ασκήσει έφεση στην απόφαση αυτή μέσα σε 14 ημέρες. Αν και αυτή απορριφθεί, μπορεί να προσφύγει στο Ανώτατο Δικαστήριο του Ηνωμένου Βασιλείου.

Ο γάμος στη φυλακή υψίστης ασφαλείας

Στα τέλη του Μαρτίου, ο ιδρυτής των WikiLeaks παντρεύτηκε την αγαπημένη του, Στέλλα Μόρις, μέσα στη φυλακή υψίστης ασφαλείας Μπέλμαρς στο νοτιοανατολικό Λονδίνο, σε μια τελετή όπου παρευρέθησαν μόλις έξι καλεσμένοι.

Η τελετή έγινε τις ώρες του επισκεπτηρίου στη φυλακή. Η νύφη έφθασε στη φυλακή συνοδευόμενη από τους δύο γιους που απέκτησε με τον Ασάνζ, όταν αυτός ζούσε στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο. Στο πέπλο της ήταν κεντημένα μηνύματα φίλων του ιδρυτή των WikiLeaks.

Έξω από τη φυλακή ήταν συγκεντρωμένοι φίλοι και υποστηρικτές του Ασάνζ, ενώ μετά την τέλεση του γάμου, η Μόρις απηύθυνε μια συναισθηματική ομιλία. Συγκρατώντας τα δάκρυα και φορώντας το νυφικό της, είπε: “Είμαι πολύ χαρούμενη, αλλά είμαι και πολύ λυπημένη… Μακάρι να ήταν εδώ… Αυτό που περνάμε είναι απάνθρωπο“.

Και πρόσθεσε: “Είναι το πιο εκπληκτικό άτομο στον κόσμο και θα πρέπει να είναι ελεύθερος. Αλλά η αγάπη μας θα μας οδηγήσει“.

Κάποια εγκλήματα είναι πιο εγκλήματα, αλλά ο Τζούλιαν Ασάνζ δεν το ήξερε

Τζούλιαν Ασάνζ: Μπορεί να εκδοθεί στις ΗΠΑ αποφάνθηκε το Ανώτατο Δικαστήριο της Βρετανίας

Ναβάλνι και Ασάνζ: Βίοι παράλληλοι;

Newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago