Χάρη στο πρώτο πρόγραμμα του Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης (ΤΔΜ) που εγκρίθηκε σήμερα από την Επιτροπή, η Ελλάδα θα κινητοποιήσει συνολική επένδυση ύψους 1,63 δισ. ευρώ για την άμβλυνση των επιπτώσεων της ενεργειακής και κλιματικής μετάβασης στην τοπική οικονομία και κοινωνία. Το ελληνικό σχέδιο θα επωφεληθεί από επιχορηγήσεις ύψους 1,38 δισ. ευρώ από το ΤΔΜ.
Ο κ. Φρανς Τίμερμανς, εκτελεστικός αντιπρόεδρος για την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία, δήλωσε: «Ο επιθετικός πόλεμος της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας κατέστησε ακόμα πιο επείγουσα τη μετάβαση της Ευρώπης σε καθαρές μορφές ενέργειας. Πρέπει να γυρίσουμε τη σελίδα στα ορυκτά καύσιμα ταχύτερα από ό,τι αναμενόταν και να προστατεύσουμε τις ευάλωτες ομάδες από τους μη οικονομικά προσιτούς λογαριασμούς ενέργειας, επιταχύνοντας την ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Υπό το πρίσμα των υψηλών ενεργειακών τιμών, ο κίνδυνος περαιτέρω αύξησης των ανισοτήτων είναι πραγματικός. Ως το πρώτο κράτος μέλος που οριστικοποίησε το οικείο σχέδιο δίκαιης μετάβασης, η Ελλάδα θα λάβει τώρα πρόσθετη στήριξη για την ανάπτυξη μιας πράσινης, ανθεκτικής και χωρίς αποκλεισμούς οικονομίας με αξιοπρεπείς θέσεις εργασίας για όλους. Καλά νέα για την Ελλάδα, τις περιφέρειές της και όλους τους πολίτες της!».
Η επίτροπος Συνοχής και Μεταρρυθμίσεων, κ. Ελίζα Φερέιρα, δήλωσε: «Χαίρομαι που βλέπω μια τόσο ισχυρή δέσμευση στην πολιτική συνοχής και την πράσινη και ενεργειακή μετάβαση στην Ελλάδα. Η Ελλάδα, το πρώτο κράτος μέλος που έλαβε έγκριση για τη συμφωνία εταιρικής σχέσης της για το διάστημα 2021-2027, είναι και η πρώτη χώρα που έλαβε έγκριση για το πρόγραμμα και τα σχέδιά της στο πλαίσιο του Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης. Η Ελλάδα κινείται με ταχείς ρυθμούς προς μια πράσινη και δίκαιη ανάπτυξη για όλους.».
Στις περιοχές που επηρεάζονται περισσότερο από την ενεργειακή και κλιματική μετάβαση, το πρόγραμμα θα στηρίξει την απανθρακοποίηση στη Δυτική Μακεδονία, τη Μεγαλόπολη και στους παρακείμενους δήμους και τη σταδιακή κατάργηση των σταθμών παραγωγής ενέργειας από ορυκτά καύσιμα στα νησιά Βορείου-Νοτίου Αιγαίου και στην Κρήτη. Η στήριξη από το ΤΔΜ θα ενισχύσει τη διαφοροποίηση και τον εκσυγχρονισμό της οικονομίας, τις νέες θέσεις εργασίας και την αναβάθμιση δεξιοτήτων και την επανειδίκευση των ατόμων που επηρεάζονται από τη μετάβαση.
Περισσότερα από τα μισά κονδύλια θα στηρίξουν την επιχειρηματικότητα μέσω της χρηματοδότησης υφιστάμενων και νέων επιχειρήσεων, επιχειρηματικών υποδομών και ισχυρότερων δεσμών μεταξύ επιχειρήσεων και έρευνας και καινοτομίας.
Ένα άλλο μεγάλο μέρος των κονδυλίων (το 20,4 % του συνόλου) θα ενισχύσει τους ανθρώπινους πόρους και τις δεξιότητες του εργατικού δυναμικού στις επηρεαζόμενες περιοχές (απόκτηση δεξιοτήτων, αναβάθμιση δεξιοτήτων, επανειδίκευση) και θα προωθήσει την απασχόληση. Η στήριξη του ΤΔΜ θα στοχεύει επίσης στην ενεργειακή μετάβαση, την προσαρμογή της χρήσης γης και την κυκλική οικονομία (ενεργειακές αναβαθμίσεις, ενίσχυση της ιδιοπαραγωγής μέσω ενεργειακών κοινοτήτων, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ηλεκτροκίνηση και συστήματα αποθήκευσης ενέργειας).
Δύο δράσεις στρατηγικής σημασίας αποτελούν επίσης μέρος του προγράμματος:
627 εκατομμύρια ευρώ για Ελλάδα, Κύπρο, Γερμανία και την Ουγγαρία ενέκρινε η Κομισιόν στο πλαίσιο του αποθεματικού προσαρμογής στο Brexit.
Τα κονδύλια αυτά, τα οποία έχουν ως στόχο την αντιστάθμιση των συνεπειών της εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ε.Ε. στις οικονομίες των κρατών μελών, θα διατεθούν με βάση την οικονομική διασύνδεση κάθε κράτους μέλους με την οικονομία του ΗΒ μεταξύ άλλων στους τομείς του εμπορίου και της αλιείας.
Βάσει της απόφασης, εντός του 2022 θα διατεθούν 435 εκατομμύρια ευρώ, ενώ τα υπόλοιπα 192 εκατομμύρια ευρώ θα διατεθούν μέχρι το τέλος Απριλίου του 2023.
Η χρηματοδότηση έχει ως στόχο τον μετριασμό του αρνητικού αντίκτυπου του Brexit μέσω της στήριξης των περιφερειών, των τομέων της οικονομίας και των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων. Επίσης αναμένεται πως θα συμβάλει στη δημιουργία θέσεων εργασίας και στην προστασία τους μέσω προγραμμάτων μειωμένου ωραρίου εργασίας, επανειδίκευσης και κατάρτισης.
«Εναπόκειται πλέον στα κράτη μέλη να αξιοποιήσουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τη διαθέσιμη χρηματοδότηση για τη στήριξη των περιφερειών, των τοπικών κοινοτήτων, των πολιτών και των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων για τη διαφοροποίηση των δραστηριοτήτων τους, τη διατήρηση των θέσεων εργασίας και την επανειδίκευση του εργατικού δυναμικού, όπου απαιτείται», ανέφερε σε σχετική δήλωση η Επίτροπος Συνοχής και Μεταρρυθμίσεων Ελίζα Φερέιρα.
Τα ποσά προχρηματοδότησης κατανέμονται σταδιακά σε περίοδο τριών ετών και τα κράτη μέλη μπορούν να αξιοποιήσουν τα κονδύλια μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2023 για κάλυψη δαπανών που πραγματοποιήθηκαν και καταβλήθηκαν από την 1η Ιανουαρίου 2020.
Μετά από αυτή την απόφαση, 20 κράτη μέλη θα έχουν λάβει την πρώτη και τη δεύτερη δόση προχρηματοδότησης.
Όπως σημειώνεται, το Brexit είχε αρνητικό αντίκτυπο σε όλα τα κράτη μέλη, με ορισμένα από αυτά και ορισμένες περιφέρειες, τομείς και τοπικές κοινότητες να επηρεάζονται περισσότερο. Το αποθεματικό προσαρμογής στο Brexit έχει συνολικό ύψος 5,4 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…
Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…
Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…
Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…
Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…
Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…