Πολιτική

Μάνδρα: Αθώα η Ρένα Δούρου – ΣΥΡΙΖΑ: Μητσοτάκης-ΝΔ οφείλουν έστω μια συγγνώμη

Αθωώθηκε από το τριμελές πλημμελειοδικείο της Αθήνας η πρώην περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου για τη φονική πλημμύρα στη Μάνδρα το 2017 με τους 25 νεκρούς.

Ομόφωνα αθώοι κρίθηκαν άλλοι 12 κατηγορούμενοι ( υπαλλήλοι,  δασαρχείου, ο τότε δήμαρχος Μεγάρων,ο τότε δήμαρχος Ελευσίνας, υπαλλήλοι πολεοδομίας  και υπαλλήλοι επιτροπής αστυνόμευσης ρεμάτων) ενώτο δικαστήριο αποφάσισε κατά πλειοψηφία την ενοχή των υπολοίπων οκτώ κατηγορουμένων.

Σε ο,τι αφορά την Ρένα Δούρου το δικαστήριο την κήρυξε ομόφωνα αθώα για το αδίκημα της παραβασης καθήκοντος και κατά πλειοψηφία με ψήφους δύο προς ένα ,επίσης αθώα για τις πράξεις της πλημμύρας δια παραλείψεως από υπόχρεο,ανθρωποκτονίας καί σωματικής βλάβης από αμέλεια.

«Να ζητήσει συγγνώμη ο Μητσοτάκης για την εργαλειοποίηση της τραγωδίας και την τυμβωρυχία στη Μάνδρα», ζητάει με ανακοίνωση του γραφείου Τύπου ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, μετά την ομόφωνη αθώωση της πρώην Περιφερειάρχη Αττικής για την τραγωδία της Μάνδρας όπου είχαν βρει τραγικό θάνατο 25 άνθρωποι.

«Μετά την ομόφωνη αθώωση της Ρένας Δούρου για την τραγωδία στις πλημμύρες της Μάνδρας, περιμένουμε από τον κ. Μητσοτάκη και όλη τη ΝΔ να ζητήσει έστω μία συγγνώμη. 

Όχι από την ίδια και τον ΣΥΡΙΖΑ που μόνοι τους δίκασαν και καταδίκασαν για προεκλογική μικροκομματική σκοπιμότητα. Αλλά από τους πολίτες της Δυτικής Αττικής που κορόιδεψαν με την εργαλειοποίηση της τραγωδίας, τη χυδαία τυμβωρυχία και ασύστολα ψεύδη για να ανέλθουν στην εξουσία. 

Ό,τι δηλαδή έκανε προεκλογικά η ΝΔ του κ. Μητσοτάκη σε όλα τα θέματα, όπως και στη Συμφωνία των Πρεσπών», καταλήγει η ανακοίνωση.

Νωρίτερα, σχετική δήλωση για την απόφαση του Δικαστηρίου στην υπόθεση της Μάνδρας είχε κάνει και η Ρένα Δούρου:

«Όταν έχει συμβεί μια τραγωδία δεν υπάρχουν περιθώρια ούτε στιγμιαίας χαράς ούτε προσωπικής δικαίωσης.

Η απόφαση αυτή θα πρέπει να αποτελέσει σημείο αναφοράς προς όλους : αντί να εργαλειοποιούν τις τραγωδίες για την εξόντωση των πολιτικών αντιπάλων, τυμβωρυχώντας, να ενσκύψουν στο πρόβλημα και να εξετάσουν πως θα αντιμετωπισθεί η επερχόμενη λαίλαπα των ακραίων καιρικών φαινομένων. Η άδικη δίωξη μου χρησιμοποιήθηκε στις περιφερειακές αλλά και στις εθνικές εκλογές με τη διάδοση φέικ νιούζ και την απόπειρα απροκάλυπτης δολοφονίας χαρακτήρα.

Όσον αφορά το σκέλος της σημερινής απόφασης που σχετίζεται με τα στελέχη της Περιφέρειας, πιστεύω ότι στον δεύτερο βαθμό θα αναδειχθεί πλήρως ότι ανταποκρίθηκαν στα καθήκοντά τους όπως άλλωστε κρίθηκε και από τα πορίσματα των σχετικών διοικητικών ελέγχων.

Και σήμερα λοιπόν η σκέψη όλων βρίσκεται στη μνήμη των θυμάτων και τις οικογένειές τους. Και ο ειλικρινέστερος τρόπος να τιμήσουμε τη μνήμη τους περνάει μέσα από τις πρωτοβουλίες όλων όσοι έχουμε θέση ευθύνης.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους τους πολίτες που με στήριξαν, τις συντρόφισσες και τους συντρόφους του κόμματός μου καθώς και τον Πρόεδρο για την εμπιστοσύνη με την οποία με περιέβαλε».

Οι ένοχοι

Αντιθέτως,  οι δικαστές κατά πλειοψηφία έκριναν ενόχους οκτώ κατηγορουμένους μεταξύ των οποίων δύο αντιπεριφερειάρχες ,την τότε δήμαρχο Μάνδρας, δασάρχες και στελέχη πολεοδομίας και αστυνόμευσης ρεμάτων, κατά περίπτωση, για τα αδικήματα της πλημμύρας,της ανθρωποκτονίας από αμέλεια  και σωματικών βλαβών από αμέλεια,ενώ και αυτοί κρίθηκαν ομόφωνα αθώοι για την πράξη της παράβασης καθήκοντος.

Ειδήσεις σήμερα

Στο Κίεβο μεταβαίνουν Μακρόν, Σολτς και Ντράγκι – Έκκληση Ζελένσκι για ένταξη στην ΕΕ

Σήματα… από τον πρωθυπουργό για εκλογική αναμέτρηση το φθινόπωρο

Οικονομική ασφυξία στην Ε.Ε.: Οι ΗΠΑ ανεβάζουν τα επιτόκια και η Ρωσία την τιμή του φυσικού αερίου – Αδύναμοι κρίκοι Ιταλία και Ελλάδα

newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago