Διαρροή εγγράφων στο BBC: Πρακτική “λόμπινγκ” από χώρες στις πολιτικές ανάσχεσης της κλιματικής αλλαγής

Σε σοβαρές αποκαλύψεις προβαίνει το BBC επικαλούμενο έγγραφα που αποδεικνύουν ότι πολλές χώρες πιέζουν ώστε να υπάρξουν αλλαγές σε μια έκθεση κομβικής σημασίας για τις πολιτικές ανάσχεσης της κλιματικής αλλαγής. Τα έγγραφα που διέρρευσαν αποκαλύπτουν ότι Σαουδική Αραβία, Ιαπωνία και Αυστραλία είναι ανάμεσα στα κράτη που ζητούν από τον ΟΗΕ να υποβαθμίσει την ανάγκη για άμεσες παρεμβάσεις στην χρήση ορυκτών καυσίμων.

Χαρακτηριστικό της σημασίας που αποκτά η συγκεκριμένη αποκάλυψη είναι το γεγονός ότι το δημοσίευμα του BBC αναπαρήγαγε και η γνωστή ακτιβίστρια Γκρέτα Τούνμπεργκ, η οποία έχει μιλήσει αρκετές φορές στο παρελθόν για τις πρακτικές λόμπινγκ.

Αποκαλύπτεται, ακόμη, ότι ορισμένες πλούσιες χώρες αρνούνται να δώσουν περισσότερα χρήματα στις φτωχότερες ώστε να προχωρήσουν πιο γρήγορα σε «πράσινες» τεχνολογίες. Αυτό το λόμπινγκ δημιουργεί ερωτήματα για την επικείμενη σύνοδο της COP26, τον Νοέμβριο, της πρωτοβουλίας των Ηνωμένων Εθνών για αλλαγές σε ζητήματα κλιματικών πολιτικών.


Σύμφωνα με τα έγγραφα που έχουν διαρρεύσει, χώρες πιέζουν για να αλλάξουν οι συστάσεις του ΟΗΕ για άμεσες δράσης, ενώ αυτά έρχονται στο φως λίγες ημέρες πριν από τη συνεδρίαση της COP26, όπου ο Οργανισμός αναμένεται να ζητήσει από τα κράτη να προβούν σε σημαντικές δεσμεύσεις για την επιβράδυνση της κλιματικής αλλαγής.

Στις διαρροές περιλαμβάνονται 32.000 προτάσεις που έχουν κατατεθεί από κυβερνήσεις, εταιρείες και άλλους προς την ομάδα επιστημόνων που εργάζεται πάνω στην έκθεση που έχει ζητήσει ο ΟΗΕ, με στόχο να συνδυαστούν τα καλύτερα δυνατά επιστημονικά δεδομένα, ως προς την ανάσχεση της κλιματικής αλλαγής.

Αυτές οι έρευνες πραγματοποιούνται κάθε έξι με επτά χρόνια από το αρμόδιο σώμα του ΟΗΕ που έχει επιφορτιστεί με το καθήκον να αξιολογεί τα σχετικά επιστημονικά δεδομένα. Στη συνέχεια, αυτές χρησιμοποιούνται από τις κυβερνήσεις ώστε να αποφασιστεί ποιες θα είναι οι απαιτούμενες δράσεις, ενώ η έρευνα που ολοκληρώνεται τώρα θεωρείται κομβικής σημασίας για τις διαπραγματεύσεις στην επικείμενη Σύνοδο.

Η διαρροή δείχνει ότι αρκετές χώρες και οργανισμοί διαφωνούν με την πρόταση περί μείωσης της χρήσης ορυκτών καυσίμων τόσο γρήγορα όσο προτείνει το εν λόγω προσχέδιο.

Ένας σύμβουλος του υπουργείου Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας απαιτεί «φράσεις όπως “η ανάγκη άμεσης επιτάχυνσης των δράσεων σε όλες τις κλίμακες” να εξαφανιστεί από την πρόταση». Ένας ανώτερος Αυστραλός αξιωματούχος απορρίπτει το συμπέρασμα πως το κλείσιμο των εργοστασίων που λειτουργούν με κάρβουνο είναι απαραίτητο, παρά το γεγονός ότι η απομάκρυνση από τη χρήση κάρβουνου είναι ένας από τους βασικούς στόχους της επικείμενης Συνόδου της COP26.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Σαουδική Αραβία είναι ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς πετρελαίου στον κόσμο, ενώ η Αυστραλία είναι μεγάλος εξαγωγέας σε κάρβουνο. Το Ριάντ, εξάλλου, ζητά από τους επιστήμονες του ΟΗΕ να διαγράψουν από τα συμπεράσματα της έκθεσης τις προτάσεις τους για πλήρη απαλλαγή από τη χρήση άνθρακα στον τομέα της ενέργειας.

Σε άλλο σημείο, αποκαλύπτεται ότι Ινδός επιστήμονας με στενούς δεσμούς με την ινδική κυβέρνηση προειδοποιεί ότι το κάρβουνο μπορεί να παραμείνει η βασική πηγή παραγωγής ενέργειας για δεκαετίες επειδή υπάρχουν «σημαντικές προκλήσεις» στην προσφορά ηλεκτρικής ενέργειας σε προσιτές τιμές.

Η Αυστραλία από την πλευρά της ζητά από την Διακυβερνητική Επιτροπή για την Αλλαγή του Κλίματος (IPCC) να διαγράψει τις αναφορές στην ανάλυση του ρόλου που παίζουν οι λομπίστες υπέρ των ορυκτών καυσίμων στη χώρα και τις ΗΠΑ. Παράλληλα, το ίδιο αίτημα προβάλλει και ο ΟΠΕΚ.

Η Διακυβερνητική Επιτροπή για την Αλλαγή του Κλίματος επισημαίνει στο BBC ότι τα σχόλια και οι προτάσεις των κυβερνήσεων «είναι σημαντικά στην επιστημονική αξιολόγηση των διεργασιών» προσθέτοντας ότι οι επιστήμονες δεν έχουν κάποια υποχρέωση να τις ενσωματώσουν στην έρευνα.

Η Βραζιλία και η Αργεντινή, δύο από τους μεγαλύτερους παραγωγούς μοσχαρίσιου κρέατος και ζωοτροφών διαφωνούν με τα στοιχεία που καταγράφονται στην έκθεση πως η μείωση της κατανάλωσης κρέατος είναι απαραίτητη για την αντιμετώπιση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

Και οι δύο χώρες ζητούν από τους συντάκτες να διαγράψουν ή να αλλάξουν συγκεκριμένα σημεία της έρευνας, ενώ η Αργεντινή ζητά επίσης οι αναφορές σε φορολόγηση του κόκκινου κρέατος και την εγκαθίδρυση διεθνώς της «Δευτέρας χωρίς κρέας» να εξαφανιστούν από το τελικό κείμενο.

Για την Ελβετία, ένας σημαντικός αριθμός παρατηρήσεων σχετίζονται με την αλλαγή της διατύπωσης σε σημεία της έκθεσης που επισημαίνεται η ανάγκη οι αναπτυσσόμενες χώρες να στηριχθούν και οικονομικά ώστε να μπορέσουν να πετύχουν τους περιβαλλοντικούς στόχους. Αντίστοιχα αιτήματα διατυπώνει και η Αυστραλία, υποστηρίζοντας ότι οι δεσμεύσεις των αναπτυσσόμενων κρατών δεν στηρίζονται μόνο στη λήψη εξωτερικής βοήθειας.

Την ίδια ώρα, αρκετά κράτη από την Ανατολική Ευρώπη σημειώνουν ότι το προσχέδιο θα έπρεπε να έχει περισσότερες θετικές διατυπώσεις για την πυρηνική ενέργεια και τον ρόλο που αυτή μπορεί να παίξει.

Newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago