Πολιτική

Σφοδρή σύγκρουση του προέδρου της Επιτροπής Ανταγωνισμού με τον Άδωνι Γεωργιάδη

Μείζον πολιτικό θέμα προέκυψε στην συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής καθώς ο πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού διαφώνησε με την επιλογή του υπουργού Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη για διορισμό μέλους της Επιτροπής Ανταγωνισμού.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Ιωάννης Λιανός απέστειλε επιστολή σε όλους τους βουλευτές ζητώντας να μην εγκρίνουν την πρόταση Γεωργιάδη. Είναι προφανές ότι υπάρχει πλέον θέμα παραμονής του προέδρου της Επιτροπής Ανταγωνισμού στη θέση του, τον οποίο είχε παρουσιάσει μετά βαΐων και κλάδων ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Έντονα εκνευρισμένος ο Αδ. Γεωργιάδης είπε ότι η αποστολή της επιστολής είναι «απαράδεκτη και αντιθεσμική» και επιτέθηκε στον Ι. Λιανό λέγοντας ότι είναι «στα όρια των θεσμών». Αν ο νομοθέτης «ήθελε να συναποφασίζουμε με τον εκάστοτε πρόεδρο θα το είχε προβλέψει στον νόμο. Αυτό δεν υπάρχει πουθενά σε κανένα ευρωπαϊκό κράτος», είπε.

Ο υπουργός Ανάπτυξης πρότεινε την Χαρίκλεια Νικολοπούλου για να διοριστεί στην Επιτροπή Ανταγωνισμού, η οποία σήμερα εργάζεται στην ίδια Επιτροπή ως διευθύντρια.

Όμως ο Ι. Λιανός την κατηγορεί στην επιστολή του πως καθυστερεί στην έκδοση των αποφάσεων και προστίμων που αφορούν τις τράπεζες.

Να θυμίσουμε ότι δεν είναι η πρώτη φορά που ο πρόεδρος της Επιτροπής συγκρούεται με τον υπουργό Ανάπτυξης όταν ο δεύτερος έκοβε τις εξουσίες του πρώτου με νομοσχέδιο, τον περασμένο Δεκέμβριο.

Η «δημοκρατία» είχε γράψει από τον περασμένο Αύγουστο, όταν το συγκεκριμένο νομοσχέδιο είχε κατατεθεί στην αρχική του μορφή σε δημόσια διαβούλευση, πως η εισαγωγή του όρου «οικοσύστημα δομικής σημασίας», το οποίο στη συνέχεια ορίζεται ως «ένα σύμπλεγμα αλληλένδετων και σε σημαντικό βαθμό αλληλοεξαρτώμενων οικονομικών δραστηριοτήτων», ήταν στην πραγματικότητα μία προσπάθεια του κ. Λιανού να τοποθετήσει κάτω από τη σφαίρα επιρροής του τομείς οι οποίοι εποπτεύονται από άλλες Αρχές, όπως η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) και η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας.

Πληροφορίες, όμως, ανέφεραν χθες πως η εν λόγω διάταξη είχε προκαλέσει εδώ και καιρό δυσαρέσκεια στο Μαξίμου, που παρενέβη για την απαλοιφή της προτού κατατεθεί το νομοσχέδιο στη Βουλή, εκκινώντας έτσι ανοιχτή κόντρα με τον πρόεδρο, τον οποίο τοποθέτησε πριν από 2,5 έτη, παραβιάζοντας μάλιστα το ενωσιακό δίκαιο.

Οι ίδιες πληροφορίες ανέφεραν πως έπειτα από αυτή την εξέλιξη ο κ. Λιανός εξέταζε το ενδεχόμενο παραίτησής του. Μάλιστα, παράγοντες της «πιάτσας» έχουν ήδη αρχίσει να πιθανολογούν τον αντικαταστάτη του κ. Λιανού. Ωστόσο, εάν επιβεβαιωθούν οι φήμες που κυκλοφορούν, τότε ίσως απλά να βαδίζουμε από το κακό… στο χείριστο. Δηλαδή από έναν πρόεδρο που δεν κατάφερε να φέρει εις πέρας το δύσκολο έργο του, λόγω αδυναμιών, σε έναν πρόεδρο που θα τοποθετηθεί αποκλειστικά για να εξυπηρετήσει, συγκεκριμένους οικονομικούς παράγοντες.

Το νομοσχέδιο, κατά τα λοιπά, αποτελεί (θεωρητικά και μόνο) ενσωμάτωση της οδηγίας 2019/1, την οποία έπρεπε να είχε ενσωματώσει η κυβέρνηση από τις 4 Φεβρουαρίου του 2021 και της έχει δοθεί διορία από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την ενσωμάτωση της μέχρι τις 4 Φεβρουαρίου του 2022.

Μαντζουράνης: «Σολομώντεια» η εισαγγελική πρόταση για τη δήθεν σκευωρία της Νοβάρτις

Υποψήφιος ευρωβουλευτής της Ν.Δ. «καρφώνει» την κυβέρνηση για τα pushbacks

ΣΥΡΙΖΑ: Ο κ. Μητσοτάκης προσπαθεί να αποδράσει με πρόωρες εκλογές

Newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago