Ηταν 25η Νοεμβρίου του 2020. Η ημέρα που εκατοντάδες χιλιάδες Αργεντίνοι, αψήφησαν καραντίνες και περιορισμούς και ξεχύθηκαν στους δρόμους για να μοιραστούν τον πόνο από την συνειδητοποίηση ότι ο άνθρωπος που είχαν λατρέψει σαν Θεό αποδεικνυόταν θνητός. Η μέρα που έφευγε ο Ντιέγκο. Τέτοιες σκηνές μαζικής θλίψης και υστερίας είχε να ζήσει η χώρα από τη μέρα που υποχρεώθηκε να αποχαιρετήσει την Εβίτα Περόν, σημειώνει χαρακτηριστικά το περιοδικό «der Spiegel», σε ένα μακροσκελές ρεπορτάζ του, με αφορμή την μαύρη επέτειο για την Αργεντινή. Το άρθρο επικεντρώνεται στις τελευταίες ημέρες του Ντιέγκο Μαραντόνα, αλλά και στις διαμάχες των επίδοξων κληρονόμων του, όχι μόνο για τα όποια περιουσιακά του στοιχεία αλλά και για τα υπέρογκα ποσά που συνεπάγεται η διαχείριση των δικαιωμάτων της εικόνας του και του ονόματός του.
«Ούτε όταν πεθάνω θα ησυχάσω. Με χρησιμοποιούν τώρα, θα βρουν τρόπο να το κάνουν και τότε» φέρεται να είχε πει ο ίδιος, λίγο καιρό πριν το τέλος του και σε μια από τις λιγοστές στιγμές που κατάφερνε να παραμένει νηφάλιος. Ουσιαστικά ο «θεός της μπάλας» δεν κατάφερε ποτέ να απαλλαγεί από τις εξαρτήσεις, είτε από τα ναρκωτικά, είτε από το αλκοόλ. Συγγενικά του πρόσωπα περιγράφουν ότι ήταν αδύνατο να τον πείσουν να ακολουθήσει ξανά μια θεραπεία σε μια κλινική, ακόμα και μετά τη δύσκολη εγχείρηση στον εγκέφαλο τρεις μόλις εβδομάδες πριν το θάνατό του. Το τέλος τον βρήκε «σπίτι» του, στο προάστιο Λα Πλάτα, όπου μια ομάδα γιατρών και νοσηλευτών υπό τον Λεοπόλντο Λούκε είχε αναλάβει να τον φροντίζει. Το μοιραίο βράδυ όμως άργησαν να συνειδητοποιήσουν τι είχε συμβεί. Οι ιατροδικαστές υποστηρίζουν ότι η καρδιά του πάλεψε επί 12 ώρες πριν παραδοθεί. Αν το είχαν καταλάβει νωρίτερα μπορεί και να είχαν προλάβει. Ο θάνατος τον βρήκε μόνο στο κρεβάτι του.
Και τώρα η υπόθεση έχει φτάσει στα δικαστήρια. Από τη μια μεριά ο δικηγόρος Μάριο Μπόντρυ, σύντροφος της Βερόνικα μητέρας ενός εκ των παιδιών του Ντιέγκο. Και από την άλλη η «κλίκα» καθοδηγούμενη από τον δικηγόρο Ματίας Μόρλα, που επιμένει ότι όλα έγιναν σωστά και αγωνίζεται να διασφαλίσει όλα τα δικαιώματα χρήσης του «συμβόλου Μαραντόνα». O Μόρλα ήταν αυτός που μεταξύ άλλων είχε εκπροσωπήσει το Μαραντόνα στις «ιστορικές δίκες» εναντίον της πρώην συζύγου του Κλαούντια Βιγιαφάνε. Η δικογραφία περιλαμβάνει πολλές χιλιάδες σελίδες και η δίκη θα κρατήσει σε μάκρος. Το αποτέλεσμα της είναι δύσκολο να προβλεφθεί.
Ευθύνες επιρρίπτονται και στους γιατρούς, που τον άφησαν να φύγει από το νοσοκομείο. Η αδυναμία της καρδιάς του ήταν χρόνια και γνωστή. Ανεύθυνη, ανεπίτρεπτη και εσφαλμένη χαρακτηρίζεται η απόφαση τους να του δώσουν εξιτήριο, από αυτούς που αναζητούν τώρα ενόχους. Αυτούς που δεν τον έστειλαν με το ζόρι σε μια κλινική, όπου θα υποβαλόταν εκτός των άλλων ξανά σε θεραπεία αποτοξίνωσης. Τα ΜΜΕ της χώρας έχουν βγάλει τη δική τους ετυμηγορία. Κανείς δεν ήθελε να τον χώσει με το ζόρι σε ένα ίδρυμα γιατί φοβόταν όταν θα χάσει την εύνοιά του. Και όσα προσδοκούσε να αποκομίσει από αυτόν.
Ο Μπόντρυ υπαινίσσεται πλέον σαφώς ότι ο Ντιέγκο έφυγε σε μια στιγμή πολύ βολική για το αντίπαλο στρατόπεδο του Μόρλα. Οταν δηλαδή ο τελευταίος είχε εξασφαλίσει το δικαίωμα να διαχειρίζεται τα οικονομικά του «εξαντλημένου παιδιού» από τις παραγκουπόλεις του Μπουένος Αϊρες, που κατόρθωσε να μεταλλαχθεί σε είδωλο για εκατομμύρια άλλων παιδιών σε ολόκληρο τον πλανήτη. Τον Αύγουστο του 2020 ο Ντιέγκο μεταβίβασε σε εταιρία του Μόρλα όλα τα δικαιώματα χρήσης του ονόματος του και της εικόνας του για τα επόμενα 15 χρόνια. Για τον Μπόντρυ αυτό ήταν ένα δώρο αξίας 500 εκατομμυρίων δολαρίων, ίσως και παραπάνω. Προδομένες αισθάνονται και οι κόρες του Ντιέγκο, που θα κληρονομήσουν πολύ λιγότερα, μονοψήφια εκατομμύρια.
Τι θα έλεγε ο ίδιος για όλα αυτά; Το δημοσίευμα αναφέρει τα λόγια ενός καλλιτέχνη της ομάδας «Comando Maradona», που κάθε 25 του μηνός δημιουργεί και ένα άλλο ψηφιδωτό με την εικόνα του σε κάποιο τοίχο στους δρόμους του Μπουένος Αϊρες: «Πιθανώς θα τα βλέπει όλα αυτά από εκεί πάνω και θα γελάει με την καρδιά του. Μέχρι θανάτου…»
Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…
Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…
Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…
Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…
Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…
Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…