Σε άρθρο του στο Politico με τίτλο «Το κράτος δικαίου βυθίζεται στα ελληνικά νερά», ο καθηγητής Δημοσίου Δικαίου στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης αναφέρεται στην πληθώρα αποκαλυπτικών δημοσιευμάτων αλλά ακόμα και στις παρατηρήσεις της επιτρόπου του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Ντούνια Μιγιάτοβιτς που έχει καλέσει την ελληνική κυβέρνηση «να βάλει ένα τέλος σε αυτές τις πρακτικές και να διασφαλίσει τη διεξαγωγή ανεξάρτητων και αποτελεσματικών ερευνών».
Ο πρώην πολιτευτής της Ν.Δ. φτάνει μάλιστα στο σημείο να υπαινιχθεί παραλληλισμό των πρακτικών της παρούσας κυβέρνησης στο προσφυγικό με τα εγκλήματα πολέμου για τα οποία κατηγορούνται Ρώσοι στρατιώτες και πόσο ευνοϊκής μεταχείρισης έτυχαν από τον πρόεδρο Πούτιν που κατηγόρησε τα δυτικά ΜΜΕ και τους παρασημοφόρησε.
«Αυτό είναι που ξεχωρίζει τη Ρωσία από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Στις ευρωπαϊκές χώρες, το κράτος δικαίου επικρατεί, όσο δύσκολο ή δυσάρεστο κι αν είναι, και οι ποινικές έρευνες συνεχίζονται ανεξάρτητα από την ταυτότητα του υπόπτου ή τη δημοτικότητα των πράξεών του. Αλλά ορισμένα μέλη της ΕΕ δεν φαίνεται να το καταλαβαίνουν αυτό, χρησιμοποιώντας μια παρόμοια ρητορική θυματοποίησης ή «πατριωτισμού» για να αποφύγουν τον έλεγχο – και μερικά από αυτά συμβαίνουν στα ελληνοτουρκικά σύνορα» σχολιάζει χαρακτηριστικά ο καθηγητής.
Ο κ. Ελευθεριάδης αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι «οι αναφορές για επαναπροωθήσεις ξεκίνησαν πριν από την ανάληψη των καθηκόντων της παρούσας κυβέρνησης το 2019, αλλά εντάθηκαν μετά τον Μάρτιο του 2020. Και έκτοτε, υπάρχουν ανησυχητικές αναφορές για άτομα που οδηγήθηκαν με τη βία στον Έβρο υπό πράξεις ακραίας και εξευτελιστικής βίας».
Ο ίδιος επισημαίνει ότι «η θέση της ελληνικής κυβέρνησης είναι ότι όλες αυτές οι αναφορές είναι ψευδείς και ότι οι εικόνες είναι κατασκευασμένες σε έναν πόλεμο τουρκικής προπαγάνδας — και τα δικαστήρια της χώρας φαίνεται να συμφωνούν». Επιπλέον, τονίζει, «κανένα από αυτά τα περιστατικά δεν διερευνάται επί του παρόντος από το ελληνικό δικαστικό σύστημα».
Ο άλλοτε πολιτευτής της Ν.Δ.Α υπογραμμίζει: «ένα πράγμα είναι σαφές – η ελληνική κυβέρνηση δεν μπορεί, καλή τη πίστη, να συνεχίσει να αγνοεί αυτά τα διεθνή ευρήματα. Πρέπει να δράσει τώρα».
Και συμπληρώνει: «Η κυβέρνηση πρέπει να ζητήσει από τους κορυφαίους δικαστικούς εισαγγελείς να ξεκινήσουν την ευρύτερη δυνατή έρευνα για καταγγελίες απώθησης. Πρέπει επίσης να δώσει στους εισαγγελείς τους πόρους για να ανακρίνουν μάρτυρες που έχουν εγκλωβιστεί στην Τουρκία».
Δεν είναι η πρώτη φορά βέβαια που ο συγκεκριμένος ασκεί κριτική προσωπικά στον Κυριάκο Μητσοτάκη. Το μακρινό 2008 ενέπλεκε ανοιχτά τον σημερινό πρόεδρο της Ν.Δ. με την υπόθεση της Siemens.
Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…
Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…
Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…
Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…
Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…
Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…