Σημαντική πτώση στις τιμές των μετοχών και των ομολόγων στις διεθνείς αγορές καταγράφεται σήμερα, καθώς οι επενδυτές φοβούνται ότι η αύξηση των επιτοκίων θα είναι μεγαλύτερη από τις αρχικές προβλέψεις δημιουργώντας φόβους για κρίση χρέους αλλά και για παγκόσμια οικονομική ύφεση.
Οι αναταράξεις στα χρηματιστήρια έχουν ευρύτερη σημασία, διότι δείχνουν την ανησυχία των επενδυτών για τις συνέπειες που θα έχει στην παγκόσμια οικονομία η αύξηση των επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες. Το ακριβότερο χρήμα μπορεί να φέρει οικονομική ύφεση, ανεργία, πτωχεύσεις επιχειρήσεων και δυσκολίες στις κυβερνήσεις να δανειστούν χρήμα από την αγορά εκδίδοντας ομόλογα.
Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ έδειξαν ότι η άνοδος των τιμών ήταν μεγαλύτερη από τις προβλέψεις (8,6% το Μάιο), γεγονός που σημαίνει ότι η ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ ίσως προχωρήσει σε μεγαλύτερη αύξηση επιτοκίου, κατά 0,75 ποσοστιαία μονάδα μέσα στην εβδομάδα, σε σχέση με την αύξηση μισής μονάδας την οποία έκανε πριν ένα μήνα.
Αντίστοιχα, και στην ευρωζώνη, όπου ο πληθωρισμός ήταν 8,1% το Μάιο, εντείνονται οι πιέσεις για μεγαλύτερες αυξήσεις επιτοκίου από ότι αρχικά αναμενόταν. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει τον Ιούλιο σε αύξηση κατά 0,25 της μονάδας και ίσως περισσότερο το Σεπτέμβριο.
Η αύξηση των επιτοκίων προκαλεί ξεπούλημα και των τιμών των ομολόγων, πράγμα που σημαίνει ότι η απόδοσή τους (το επιτόκιο) ανεβαίνει, καθώς κινείται αντίστροφα με την τιμή (ένα ομόλογο αξίας 100 ευρώ με τόκο 10 ευρώ, έχει απόδοση 10%, αλλά εάν η τιμή πέσει στα 50 ευρώ, ο ίδιος τόκος σημαίνει απόδοση 20%).
Ειδικά για τις υπερχρεωμένες χώρες της Ευρωζώνης, όπως κατ΄εξοχήν η Ελλάδα και η Ιταλία, η απόδοση των ομολόγων σημαίνει ότι θα δυσκολευτούν να δανειστούν εκδίδοντας νέα ομόλογα καθώς οι επενδυτές θα ζητούν όλο και υψηλότερο επιτόκιο για να τα αγοράσουν.
Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου της Ελληνικής Δημοκρατίας έχει φτάσει στο 4,4%, ενώ της Ιταλίας στο 3,92%.
Τα τελευταία χρόνια τα επιτόκια των ελληνικών και ιταλικών ομολόγων είχαν υποχωρήσει σε πολύ χαμηλά επίπεδα, καθώς η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τα αγόραζε μαζικά από την αγορά. Οι αγορές αυτές όμως σταματούν από τον Ιούλιο, και παρότι η ΕΚΤ ανακοίνωσε ότι θα συνεχίσει να παρεμβαίνει εάν αυτό χρειαστεί για να ηρεμήσουν οι αγορές ομολόγων, ο τρόπος παρέμβασης δεν έχει γνωστοποιηθεί και το γεγονός αυτό δημιουργεί αβεβαιότητα για τις δυνατότητες δανεισμού των δύο αυτών υπερχρεωμένων χωρών.
Εκλογική ήττα του Ερντογάν προβλέπει νέα δημοσκόπηση στην Τουρκία
Η Ρωσία ανακοίνωσε ότι κατέστρεψε αμερικανικά και ευρωπαϊκά όπλα στο Ντονμπάς
Εξαπλώνονται οι μωβ μέδουσες στις ελληνικές θάλασσες – Τι πρέπει να κάνετε αν σας τσιμπήσουν
Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…
Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…
Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…
Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…
Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…
Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…