Κόσμος

Σενάριο Κριμαίας για τη νότια Ουκρανία; Οι κινήσεις Πούτιν και η επικοινωνία Μακρόν – Ζελένσκι

Νέος στόχος της Ρωσίας είναι να υποτάξει περιοχές της νότιας Ουκρανίας, καθώς το Κρεμλίνο επιχειρεί να εδραιώσει την πολιτική, κοινωνική και στρατιωτική του επικράτηση στο νότο, αναφέρει η Guardian.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ισχυρίστηκε ότι είχε δημιουργήσει τη «χερσαία γέφυρα» του προς την Κριμαία, έναν από τους βασικούς πολεμικούς στόχους της Μόσχας.

Τα λεγόμενα του Ρώσου υπουργού Άμυνας, Σεργκέι Σόιγκου, συνοδεύονταν από μια ανακοίνωση που έλεγε πως η σιδηροδρομική κυκλοφορία προς τα σύνορα με τη Ρωσία είχε αποκατασταθεί και, ότι τουλάχιστον μία υπηρεσία περιλάμβανε φορτηγά που μετέφεραν σιτηρά στην κατεχόμενη Μελιτόπολη προς την Κριμαία, η οποία αποκόπηκε από το ουκρανικό σιδηροδρομικό δίκτυο μετά την παράνομη προσάρτησή της από τη Ρωσία το 2014.

Ο Σόιγκου υποσχέθηκε «πλήρη κυκλοφορία» από και προς τη Ρωσία προς τα κατεχόμενα εδάφη στη Χερσώνα και προς την Κριμαία, αφού ανακοίνωσε την επισκευή εκατοντάδων χιλιομέτρων γραμμής.

Η ισχυριζόμενη αποκατάσταση ορισμένων σιδηροδρομικών υπηρεσιών, έρχεται εν μέσω μιας εκστρατείας με στόχο την ενίσχυση του ρωσικού κοινωνικού και γραφειοκρατικού ελέγχου στα νότια της Ουκρανίας σε όλες τις πτυχές: από τη χρήση της ρωσικής γλώσσας μέχρι το σύστημα τοπικής αυτοδιοίκησης και τα διαβατήρια.

Οι κινήσεις στις υποδομές έρχονται καθώς η Ρωσία έχει εντείνει τις προσπάθειές της να διεισδύσει σε άλλες περιοχές που ελέγχει στο νότο, συμπεριλαμβανομένης της εξυγίανσης της οικονομίας, της αλλαγής των κινητών επικοινωνιών σε ρωσικά δίκτυα και της έκδοσης διαβατηρίων.

Τον περασμένο μήνα, ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, υπέγραψε διάταγμα που απλοποιεί τη διαδικασία απόκτησης ρωσικού διαβατηρίου για τους κατοίκους των περιοχών Ζαπορίζια και Χερσώνα της νότιας Ουκρανίας, το οποίο ακολούθησε ένα παρόμοιο μέτρο με το 2019, για τους κατοίκους των αυτοαποκαλούμενων δημοκρατιών στο Ντόνετσκ και το Λουχάνσκ (αποσχισθείσες περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας).

Επικοινωνία Ζελένσκι και Μακρόν- Τι συζήτησαν

Ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ανακοίνωσε πως συζήτησε χθες Πέμπτη με τον γάλλο ομόλογό του Εμανουέλ Μακρόν για τη στρατιωτική βοήθεια της Γαλλίας στην Ουκρανία, «συμπεριλαμβανομένων βαρέων όπλων», όπως διευκρίνισε αργότερα η γαλλική προεδρία, καθώς και για την υποψηφιότητα του Κιέβου για την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Μέσω Twitter, ο κ. Ζελένσκι διαβεβαίωσε πως ενημέρωσε τον κ. Μακρόν για την «κατάσταση στο μέτωπο» με τις δυνάμεις της Ρωσίας. «Συζητήσαμε σχετικά με την περαιτέρω αμυντική υποστήριξη της Ουκρανίας», συνέχισε και πρόσθεσε «ιδιαίτερη προσοχή δόθηκε στον δρόμο για την εισδοχή της Ουκρανίας στην ΕΕ».

Το Παρίσι επιβεβαίωσε με δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε την τηλεφωνική συνδιάλεξη των δύο αρχηγών κρατών. Ο κ. Μακρόν ενημερώθηκε από τον κ. Ζελένσκι «για τις τελευταίες εξελίξεις επί του πεδίου, καθώς και για τις ανάγκες σε ό,τι αφορά τους στρατιωτικούς εξοπλισμούς, την πολιτική υποστήριξη, την οικονομική υποστήριξη και την ανθρωπιστική βοήθεια».

Ο γάλλος πρόεδρος διαβεβαίωσε τον ουκρανό ομόλογό του πως το Παρίσι «θα συνεχίσει να κινητοποιείται για να καλυφθούν οι ανάγκες της Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένης αυτής για βαριά όπλα».

Οι δύο αρχηγοί κρατών «συμφώνησαν να παραμείνουν σε επαφή, ιδίως ενόψει της γνωμοδότησης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την υποψηφιότητα της Ουκρανίας για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, και της συζήτησης που θα ακολουθήσει στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 23ης και 24ης Ιουνίου».

Η συνδιάλεξη ακολούθησε το κύμα επικρίσεων του Κιέβου προς το Παρίσι μετά την έκκληση του κ. Μακρόν να μην «ταπεινωθεί η Ρωσία».

Ο κ. Μακρόν, η χώρα του οποίου ασκεί την εναλλασσόμενη προεδρία της ΕΕ ως την 1η Ιουλίου, δέχεται τελευταία πιέσεις από το Κίεβο, που αναμένει εξάλλου επίσκεψή του μετά την έναρξη της ρωσικής επίθεσης την 24η Φεβρουαρίου.

Ειδήσεις σήμερα

Απάντηση Τσίπρα σε Ερντογάν στα τουρκικά: Θα προστατεύσουμε την κυριαρχία μας

Μητσοτάκης: Έχουμε έναν απρόβλεπτο γείτονα που όσο απομονώνεται τόσο εξαγριώνεται – Είναι ώρα για εθνική συσπείρωση

Τα «γεράκια» της Ευρωζώνης βάζουν τέλος στο φθηνό χρήμα – Συναγερμός για Ελλάδα και Ιταλία

newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago