Απόψεις

Καλοκαίρι, η εποχή της «επιθεώρησης»

Το καλοκαίρι ως γνωστόν είναι η εποχή που ανεβαίνουν οι διάφορες κωμικές επιθεωρήσεις σε υπαίθρια θέατρα και αναψυκτήρια σε μια προσπάθεια να γελάσουμε, να χαλαρώσουμε, να ξεχαστούμε. Στο πνεύμα αυτό κινείται πλέον και η κυβέρνησή μας, προσφέροντας άφθονο γέλιο, σε όσους φυσικά έχουν την αντοχή να παρακολουθήσουν τις βαρύγδουπες δηλώσεις υπουργών, υφυπουργών και τηλέ-βουλευτών. Το πρόγραμμα είναι πλούσιο και «ενημερώνεται» σχεδόν καθημερινά.

Τα πρωτοσέλιδα μιας μόνο ημέρας είναι ενδεικτικά της «σοβαρότητας», με την οποία το Μαξίμου (ΑΕ;) χειρίζεται σημαντικά θέματα, από εκείνα της καθημερινότητας και της ακρίβειας μέχρι τα ευαίσθητα ζητήματα εθνικής πολιτικής.

Παράδειγμα Πρώτο. Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας ανακοινώνει ένα σχέδιο εξοικονόμησης ενέργειας με τον εύγλωττο τίτλο «Θερμοστάτης», το οποίο προβλέπει εντυπωσιακές καινοτομίες, όπως το να μένουν ανοιχτά τα παράθυρα στα δημόσια κτήρια τις νύχτες για να δροσίζονται, να ελέγχεται όποιος δεν κάνει σέρβις στο κλιματιστικό του (πώς άραγε;) και μιλάει για ψηφιακό σύστημα παρακολούθησης της κατανάλωσης, το οποίο βεβαίως θα είχε νόημα μόνο αν είχαμε ψηφιακά ρολόγια και δεν περιμέναμε κάθε δίμηνο ή τετράμηνο τον υπάλληλο να έρθει «να μας μετρήσει» (αν έχουμε αφήσει ξεκλείδωτο το υπόγειο). Μετά προφανώς αυτός ο υπάλληλος χειροκίνητα πάλι θα μας καταγράφει ως καλούς ή κακούς καταναλωτές στο νέο σύστημα, που ΘΑ φτιαχτεί. Αν διαβάσει κανείς όλο το πακέτο του «Θερμοστάτη» θα βρεί και άλλα «μέτρα», που μόνο γέλιο προκαλούν.

Παράδειγμα Δεύτερο. Το εφετείο στη Χαλκίδα ανέλαβε να βγάλει τα κάστανα από την φωτιά, στην υπόθεση «μπλέξαμε με το Ιράν» όπως την είχε αποκαλέσει ο πρωθυπουργός. Το φορτίο πετρελαίου, που κατασχέθηκε από το ιρανικό πλοίο για να το πάρουν οι Αμερικάνοι πρέπει τώρα να επιστραφεί. Με αυτό τον κομψό τρόπο η κυβέρνηση ελπίζει τώρα να ηρεμήσει τους Ιρανούς και να «γλυτώσει» τα δύο τάνκερ ελληνικών συμφερόντων, που οι Ιρανοί έχουν δεσμεύσει ως αντίποινα. Το ερώτημα είναι αν έχει (όπως κάνει συνήθως) ρωτήσει τις ΗΠΑ για αυτή την απόφαση ή θα πρέπει να τρέχει αλλού πετρέλαιο για το μεταγγίσει στο δεξαμενόπλοιο Lana. Μιλάμε για ευέλικτη και δημιουργική διπλωματία. Εδώ βεβαίως το ερώτημα είναι αν πρέπει να βάλει κανείς τα γέλια ή τα κλάμματα.

Παράδειγμα τρίτο. Ο ίδιος ο Υπουργός Αμυνας έχει προκαλέσει την οργή πολλών αξιωματικών και την αντίδραση της Πανελλαδικής Ομοσπονδίας Ενώσεων Στρατιωτικών κατηγορώντας τους ότι συζητούν σημαντικά στρατιωτικά θέματα στα «καφενεία», έτσι ώστε οι Τούρκοι να μην χρειάζονται καν να ασκούν κατασκοπεία. Εδειξε μάλιστα και λογοτεχνικό οίστρο ο Υπουργός κάνοντας παραομοιώσεις με το «ελβετικό τυρί», που είναι γεμάτο τρύπες. Η δήλωσή του αυτή δεν προκλήθηκε βεβαίως επειδή διέρρευσαν κάποια κρατικά μυστικά στην Αγκυρα, αλλά σε μια προσπάθεια να ξεφύγει από την στενή πίεση της αντιπολίτευσης για την άρνησή του να ενημερώσει τι όπλα στέλνουμε τελικά στην Ουκρανία. Εδώ επειδή μιλάμε για μια προσπάθεια απαξίωσης στρατιωτικών από τον πολιτικό τους προϊστάμενο, της οποίας ανάλογη δεν πρέπει να έχει υπάρξει τα τελευταία χρόνια, μάλλον δεν χωράνε καθόλου γέλια. Η κωμωδία μεταλλάσσεται σε δράμα.

Σωτήρης Ρούσσος: Να είμαστε έτοιμοι για πιο σκληρό «παζάρι» από την Τουρκία

Αυτά είναι τα όπλα που έστειλε η Ελλάδα στην Ουκρανία – Ακριβά και χρήσιμα για το Κίεβο

Με… βεντάλιες θα δροσιστούμε το καλοκαίρι – Η δήλωση Μητσοτάκη για το σχέδιο «θερμοστάτης»

Κώστας Αργυρός

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago