Οικονομία

Κοντά σε υψηλό 14 ετών το μπρεντ – Ανησυχητικές δηλώσεις από αξιωματούχο του ΟΠΕΚ

Τα 125 δολάρια άγγιξε κάποια στιγμή κατά τη διάρκεια της ημέρας το βαρέλι του πετρελαίου μπρεντ, πολύ κοντά στο υψηλό 14 ετών που «χτύπησε» τον περασμένο Μάρτιο μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Ήταν το δεύτερο υψηλό σε σχέση με το 2008. Σε σχέση με την Τρίτη η τιμή του βαρελιού κινήθηκε κατά μέσο όρο 2,8% ψηλότερα.

Στο μεταξύ, τα στοιχεία της EIA έδειξαν ότι τα αποθέματα αργού στις ΗΠΑ αυξήθηκαν απροσδόκητα κατά 2,025 εκατομμύρια βαρέλια, κόντρα στις προβλέψεις των αναλυτών για πτώση 1,917 εκατομμυρίων βαρελιών, μετά από πτώση 5,068 εκατομμυρίων βαρελιών την προηγούμενη εβδομάδα.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Trafigura προειδοποίησε ότι η αγορά πετρελαίου μπορεί να φτάσει σε μια «παραβολική κατάσταση» φέτος με τις τιμές να εκτινάσσονται σε ύψη ρεκόρ, ακόμα και τα 150 δολάρια το βαρέλι και να προκαλούν επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης. Είπε ότι οι αγορές ενέργειας βρίσκονται σε «κρίσιμη» κατάσταση καθώς οι κυρώσεις στις εξαγωγές πετρελαίου της Ρωσίας είχαν επιδεινώσει τις ήδη περιορισμένες προμήθειες που δημιουργήθηκαν από χρόνια υποεπενδύσεων.

Ακόμα και πιο μαύρες πάντως ήταν οι προειδοποιήσεις υπουργού των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και εξέχοντος μέλους του συμβουλίου του ΟΠΕΚ.

Οι τιμές του πετρελαίου «δεν πλησιάζουν» το ανώτατο σημείο τους, καθώς η επικείμενη ανάκαμψη της κινεζικής ζήτησης απειλεί να πιέσει μια παγκόσμια αγορά που έχει ήδη πιεστεί από τις σφιχτές προμήθειες, δήλωσε, σήμερα, ο υπουργός Ενέργειας Σουχάιλ Αλ Μαζρουέι σε συνέδριο στην Ιορδανία. «Με τον ρυθμό κατανάλωσης που έχουμε, δεν είμαστε κοντά στην κορυφή γιατί η Κίνα δεν έχει επιστρέψει ακόμη», είπε ο Αλ Μαζρουέι. «Η Κίνα θα έρθει με περισσότερη κατανάλωση».

Ο Οργανισμός Εξαγωγών Πετρελαιοπαραγωγών Χωρών αγωνίζεται να αποκαταστήσει την παραγωγή όπως είχε προγραμματιστεί, με την πλεονάζουσα ικανότητα να περιορίζεται σε λίγα μόνο μέλη, παραδέχτηκε ο υπουργός των ΗΑΕ.

Ο Αλ Μαζρουέι προειδοποίησε ότι χωρίς περισσότερες επενδύσεις σε ολόκληρο τον κόσμο, ο ΟΠΕΚ+ δεν μπορεί να εγγυηθεί επαρκή αποθέματα πετρελαίου καθώς η ζήτηση ανακάμπτει πλήρως από την πανδημία. Οι τιμές μπορεί να φτάσουν σε επίπεδα που «δεν έχουμε δει» εάν το ρωσικό πετρέλαιο και το φυσικό αέριο αποσυρθούν εντελώς από την αγορά, είπε.

Newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago