Κόσμος

Δεν πέρασε η πρόταση μομφής εναντίον του «εφτάψυχου» Μπόρις Τζόνσον

Οι βουλευτές των Συντηρητικών (Τόρις) έδωσαν τελικά «ψήφο εμπιστοσύνης» στον Μπόρις Τζόνσον, αλλά με μια πλειοψηφία που δεν είναι και τόσο πειστική και δείχνει ότι η αμφισβήτηση του πρωθυπουργού της Βρετανίας θα συνεχιστεί, σε μια περίοδο που η χώρα αντιμετωπίζει συσσωρευμένα προβλήματα λόγω της ακρίβειας, του πολέμου στην Ουκρανία και εκκρεμοτήτων του Brexit.

Ο Τζόνσον συγκέντρωσε 211 ψήφους, ενώ τον καταψήφισαν 148 βουλευτές, αριθμός, που θεωρείται εξαιρετικά υψηλός και αλλάζει τα πολιτικά δεδομένα, κάνοντας πολλούς να εκτιμούν ότι «το δράμα συνεχίζεται».

Το ερώτημα είναι αν αυτό το αποτέλεσμα θα εξασφαλίσει την εσωτερική ηρεμία στο κόμμα ή αν θα αποτελέσει την αρχή ενός «ανταρτοπόλεμου» όπως προφητεύουν ορισμένοι

Η ψηφοφορία ήταν μυστική. Για να κερδίσει ο Μπόρις Τζόνσον χρειαζόταν απλή πλειοψηφία δηλαδή 180 ψήφους τουλάχιστον.Ο πρόεδρος της Επιτροπής, Σερ Γκράχαμ Μπρέιντι, ανακοίνωσε το πρωί της Δευτέρας ότι ξεπεράστηκε το απαιτούμενο όριο του 15% των βουλευτών του Συντηρητικού κόμματος (δηλαδή 54 από τους συνολικά 359 βουλευτές των Τορις), οι οποίοι με επιστολή ζήτησαν ψηφοφορία επί της πρότασης μομφής εναντίον του πρωθυπουργού.

Oι «φίλοι» του πρωθυπουργού δήλωναν από νωρίς αισόδοξοι για το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας που προκλήθηκε μετά την εσωτερική αμφισβήτηση για την στάση του πρωθυπουργού στο «partygate», αλλά παραδέχονταν ότι το κύρος του Τζόνσον τόσο μέσα στο κόμμα, όσο και συνολικά στην κοινωνία έχει πληγεί σημαντικά.

Οπως έλεγαν χαρακτηριστικά, αν οι ψήφοι εναντίον του ήταν κάτω από 100 τότε αυτό θα ήταν ένα καλό αποτέλεσμα για τον πρωθυπουργό. Αν ξεπερνούσαν τους 133 θα είχε ένα αποτέλεσμα που είχε η Τερέζα Μέυ σε ανάλογη ψηφοφορία, πριν παραιτηθεί. Αν τον καταψήφιζαν πάνω από 144 βουλευτές τότε αυτό θα σηματοδοτούσε την «αρχή του τέλους». Μένει να φανεί αν αυτό θα επαληθευτεί τις επόμενες εβδομάδες.

Οι αντίπαλοί του πίστευαν μέχρι την τελευταία στιγμή ότι θα καταφέρουν να τον εκθρονίσουν, αφού είχαν προηγηθεί στη διάρκεια της ημέρας και δύο ηχηρές παραιτήσεις κυβερνητικών στελεχών που δήλωσαν παράλληλα ότι θα τον καταψηφίσουν, δημιουργώντας ένα κλίμα αβεβαιότητας στο πρωθυπουργικό περιβάλλον. Μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων διέρρεαν ότι είναι πλέον «θέμα χρόνου» να έρθει το πολιτικό τέλος του ιδιόρρυθμου πρωθυπουργού.

Ο ίδιος ο Τζόνσον πάντως κατέβηκε αισιόδοξος στην ψηφοφορία, δηλώνοντας μάλιστα ευτυχής που τελικά πραγματοποιείται αυτή η διαδικασία. Θύμισε στους βουλευτές του ότι βρίσκονταν σε αυτή τη θέση χάρις στη μεγαλύτερη νίκη των Τόρις τα τελευταία 40 χρόνια και τους κάλεσε να μην χορέψουν στο ρυθμό των ΜΜΕ, δίνοντας του ψήφο εμπιστοσύνης για να συνεχίσει και να βοηθήσει τη χώρα να ξεδιπλώσει πλήρως το δυναμικό της. Μένει τώρα να αποδειχτεί αν έχει πλέον τη δυναμική για να αλλάξει την σε βάρος του ατζέντα.

Το φιλόδοξο «τετραήμερο» πείραμα των Βρετανών στέλνει παγκόσμιο μήνυμα

Ο Θεός σώζοι το κιτς, αλλά ως πότε;

Απολύει 91.000 δημόσιους υπαλλήλους ο Τζόνσον – Θέλει να μειώσει το κόστος της κυβέρνησης

Κώστας Αργυρός

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago