Την ώρα που σε κάποιες χώρες του Νότου. ειδικά σε κάποιους κλάδους όπως ο τουρισμός οι εργαζόμενοι που δεν συμφωνούν να δουλέψουν 12ωρα και 14ωρα επί 7 ημέρες την εβδομάδα χαρακτηρίζονται αχάριστοι και τεμπέληδες, η συντηρητική Βρετανία πρωτοτυπεί.
Χιλιάδες εργαζόμενοι στο Ηνωμένο Βασίλειο θα εργάζονται πλέον κατά 80% λιγότερο, αλλά θα συνεχίσουν να αμείβονται με το 100% του μισθού τους, με στόχο να παραμείνουν 100% παραγωγικοί.
Το πείραμα αυτό που φιλοδοξεί να αλλάξει «καθεστώτα» εργασίας θα κρατήσει επί έξι μήνες με την συμμετοχή περίπου 70 εταιριών και είναι το μεγαλύτερο, που ξεκινά μέχρι στιγμής παγκοσμίως.
Τον έλεγχο και την αξιολόγηση αυτής της πρωτοβουλίας θα έχουν εκτός από τις ίδιες τις εταιρίες και τους εκπροσώπους των εργαζομένων και επιστήμονες από τα πανεπιστήμια της Οξφόρδης, του Κέμπριτζ, και του Boston College στις ΗΠΑ, σε συνεργασία με το think tank «Autonomy» και την πρωτοβουλία 4 Day Week Global .
Οι εταιρίες που αποφάσισαν να πάρουν μέρος σε αυτό το πείραμα προέρχονται από εντελώς διαφορετικούς χώρους. Το μήνυμα που στέλνουν είναι ότι η καινοτομία και η παραγωγικότητα δεν θα πρέπει να συνοδεύονται μονίμως από την εντατικοποίηση της εργασίας και τον περιορισμό των εργασιακών δικαιωμάτων.
Η εκτίμηση που ελπίζουν να επιβεβαιώσουν οι επιστήμονες και με «αριθμούς» είναι ότι η βελτίωση της ψυχικής υγείας και της διάθεσης των εργαζομένων, καθώς και η αύξηση του ελεύθερου χρόνου τους μπορεί να τους καταστήσει πιο παραγωγικούς και δημιουργικούς. Οπως επισημαίνουν κάποιοι εκπρόσωποι εταιριών, σημαντικό ρόλο για την απόφαση να αναθεωρήσουν το κλασσικό πρότυπο εργασίας έπαιξαν και οι εμπειρίες της πανδημίας, που ενίσχυσαν εναλλακτικά μοντέλα όπως η τηλεργασία.
«Το πείραμα του Ηνωμένου Βασιλείου είναι ιστορικό», είπε η Τζούλιετ Σορ, επικεφαλής ερευνήτρια στο πρόγραμμα, οικονομολόγος και κοινωνιολόγος στο Κολέγιο της Βοστώνης. «Η προσκόλληση σε ένα άκαμπτο, αιωνόβιο σύστημα βασισμένο στον χρόνο δεν έχει νόημα». Καλό θα ήταν να την άκουγαν και κάποιοι νεοφιλελεύθεροι φανατικοί εδώ στην Ελλάδα, που θεωρούν ότι είναι προνόμιο η εργασία και οι εργοδότες κάνουν «χάρη» στους εργαζόμενους και μπορούν να τους ζητούν το οτιδήποτε.
Το εξάμηνο που θα ακολουθήσει θα είναι σίγουρα σημαντικό για την προσέγγιση της έννοιας της εργασίας στο σύγχρονο κόσμο. Το πείραμα αυτό είναι το μέχρι στιγμής πιο τολμηρό παγκοσμίως. Ανάλογες πρωτοβουλίες έχουν γίνει από μεμονωμένες εταιρίες ή ερευνητικά ιδρύματα και σε άλλες χώρες όπως οι ΗΠΑ, ο Καναδάς και η Ιρλανδία. Σε ότι αφορά την Ελλάδα μάλλον θα πρέπει να κάνουμε υπομονή.
Βρετανία: Λεφτά υπάρχουνε για τους… εθνοπατέρες
Iνστιτούτο ΕΝΑ: Η επικαιρότητα της μείωσης του χρόνου εργασίας
Νέος πονοκέφαλος για την κυβέρνηση: Πάνω από 300.000 απολύσεις στο πρώτο δίμηνο του 2022
Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…
Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…
Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…
Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…
Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…
Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…