Η τετραήμερη εβδομάδα εργασίας είναι κάτι που συζητείται εντόνως εδώ και πολύ καιρό. Σε αρκετές χώρες μάλιστα υπάρχει από τον νόμο η δυνατότητα για εφαρμογή της, αλλά πουθενά δεν έχει εφαρμοστεί ευρέως. Από σήμερα, 6 Ιουνίου, έγινε πραγματικότητα για 3.300 υπαλλήλους 70 επιχειρήσεων και οργανισμών στη Βρετανία, στο μεγαλύτερο πείραμα 4ημερης εργασίας που έχει πραγματοποιηθεί έως τώρα. Θα έχει εξάμηνη διάρκεια έως και τον Ιανουάριο του 2023 – διάστημα που θεωρείται επαρκές ώστε να διαπιστωθεί κατά πόσο το μέτρο αυτό είναι αμοιβαία επωφελές για εργαζομένους και επιχειρήσεις.
Ερευνητές των πανεπιστημίων Κέμπριτζ και Οξφόρδης και του Boston College θα συγκεντρώνουν όλο το εξάμηνο δεδομένα και θα αναλύσουν τα αποτελέσματα. Οι ερευνητές θα συνεργαστούν με κάθε μία από τις επιχειρήσεις που λαμβάνουν μέρος στο πείραμα για να μετρήσουν τον αντίκτυπο των μειωμένων ωρών στην παραγωγικότητα και την ευημερία των εργαζομένων, καθώς και τον αντίκτυπο στο περιβάλλον και την ισότητα των δύο φύλων. Όσοι λαμβάνουν μέρος στο «πείραμα» θα εργάζονται 4 αντί για 5 ημέρες την εβδομάδα, αλλά θα λαμβάνουν τον ίδιο μισθό.
Δεν θα αυξηθούν οι ώρες εργασίας στο 4ημερο ώστε να αναπληρωθεί η 5η ημέρα. Όπως έχει διευκρινιστεί θα θα ακολουθηθεί το μοντέλο 100:80:100, δηλαδή 100% του μισθού για 80% του χρόνου εργασίας, με αντάλλαγμα τη δέσμευση για 100% παραγωγικότητα.
«Κινούμαστε γρήγορα για να έχουμε πλεονέκτημα» σχολιάζει στο Euronews ο Πάντι Λάμπρος, επικεφαλής ανθρώπινου δυναμικού στην τεχνολογική εταιρεία Sensat, που συμμετέχει στην πιλοτική εφαρμογή της 4ημερης εργασίας. «Έχουμε δει αύξηση στις αιτήσεις ταλέντων, βελτίωση στο κλίμα και ενίσχυση της δυνατότητας να προσλάβουμε πιο diverse ανθρώπους», εξηγεί και τονίζει: «Όταν συνδυάζονται όλα αυτά βλέπουμε ότι είναι σημαντικό να υιοθετήσουμε νωρίς κάτι που ούτως ή άλλως θα είναι αναπόφευκτο στο μέλλον».
Οι εργαζόμενοι έχουν βγει από την πανδημία με διαφορετικές απαιτήσεις σχετικά με το τι συνιστά ισορροπημένη σχέση εργασίας – προσωπικής ζωής, σημειώνει ο Τζο Ο’Κόνορ, διευθύνων σύμβουλος της Day Week Global. Η Covid-19, όπως εξηγεί, πυροδότησε μία «επανάσταση» ευελιξίας στον τρόπο εργασίας και οι επιχειρήσεις θα πρέπει να προσαρμοστούν σε αυτήν.
Ινστιτούτο ΕΝΑ: Για ένα ανθρωποκεντρικό μοντέλο της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης
Grant Thornton-4ήμερη εργασία Αυγούστου: Καμία αλλαγή σε ωράριο και μισθούς
Ινστιτούτο ΕΝΑ: 4η Βιομηχανική Επανάσταση – Προκλήσεις – Προοδευτικές Εναλλακτικές
Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…
Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…
Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…
Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…
Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…
Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…