Κόσμος

Ο Μακρόν ζητά να μην ταπεινωθεί η Ρωσία

Η πόρτα με τη Ρωσία θα πρέπει να μείνει ανοιχτή, προκειμένου να υπάρξει η δυνατότητα βελτίωσης των σχέσεων μετά τον πόλεμο, τονίζει ο Γάλλος πρόεδρος.

Με τις μάχες να μαίνονται στην ανατολική Ουκρανία, ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν απεύθυνε ουσιαστικά μήνυμα προς τους συμμάχους του στη Δύση, υπογραμμίζοντας ότι η Ρωσία δεν θα πρέπει να ταπεινωθεί, ώστε να επιτραπεί η βελτίωση των διπλωματικών σχέσεων μεταξύ της Δύσης και της Μόσχας, όταν τελειώσουν οι εχθροπραξίες.

Αφού υποστήριξε ότι ο Ρώσος ομόλογός του, Βλαντίμιρ Πούτιν, έκανε ένα «ιστορικό και θεμελιώδες» λάθος με την εισβολή στην Ουκρανία, προειδοποίησε ότι σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να αποφευχθεί μια ευρύτερη κλιμάκωση των συγκρούσεων. Πρόσθεσε ότι ο Πούτιν είχε «απομονωθεί» και στη συνέχεια δεν ήξερε τι να κάνει. «Το να απομονώνεσαι είναι ένα πράγμα, αλλά το να μπορείς να βγεις από αυτό είναι ένας δύσκολος δρόμος», τόνισε ο Γάλλος πρόεδρος.

Μιλώντας σε ομάδα περιφερειακών εφημερίδων στη Γαλλία, ο Μακρόν είπε χαρακτηριστικά: «Δεν πρέπει να ταπεινώσουμε τη Ρωσία, ώστε τη μέρα που θα σταματήσουν οι μάχες, να μπορέσουμε να βρούμε μια διέξοδο μέσω της διπλωματικής οδού». Ο ρόλος της Γαλλίας είναι να αποτελεί «μια μεσολαβητική δύναμη», πρόσθεσε ο πρόεδρος, λέγοντας ότι έχει αφιερώσει «χρόνο και ενέργεια» –μεταξύ αυτών εντάσσονται και οι διαπραγματεύσεις με τον Πούτιν– για να διασφαλίσει ότι η σύγκρουση δεν θα κλιμακωθεί περαιτέρω και σε ευρύτερο επίπεδο.

«Έχω χάσει το μέτρημα των συνομιλιών που είχα με τον Βλαντίμιρ Πούτιν από τον Δεκέμβριο», είπε ο Μακρόν. Ανήλθαν σε 100 ώρες, πρόσθεσε, οι οποίες ήταν «κατόπιν αιτήματος» του προέδρου της Ουκρανίας, Βολομίντιρ Ζελένσκι.

Ο Μακρόν επιδιώκει σταθερά να επικοινωνεί απευθείας με τον Πούτιν και έχει επανειλημμένως ζητήσει κατάπαυση του πυρός στη σύγκρουση, όπως έγινε και στην τηλεφωνική συνομιλία, διάρκειας 80 λεπτών, που είχε στα τέλη του περασμένου μήνα με τον Ρώσο ηγέτη και τον Γερμανό καγκελάριο, Όλαφ Σολτς. Η στάση του αυτή έχει οδηγήσει σε κατηγορίες εναντίον του: πως επιδιώκει να προβεί η Ουκρανία σε υποχωρήσεις, για να εξασφαλίσει μια ειρηνευτική συμφωνία. Ωστόσο, το Παρίσι έχει ξεκαθαρίσει πως οποιαδήποτε ειρηνευτική συμφωνία, θα πρέπει να επιτευχθεί μέσω διαπραγμάτευσης ανάμεσα στον Πούτιν και τον Ζελένσκι, επιδεικνύοντας «τον δέοντα σεβασμό για την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας».

Καμία από τις συζητήσεις, ωστόσο, δεν φαίνεται να έχει καρποφορήσει. Η διάρκεια του πολέμου ξεπέρασε τις 100 ημέρες την Παρασκευή, με ελάχιστες ενδείξεις ότι ο πόλεμος οδεύει προς το τέλος του κι εν μέσω σφοδρών μαχών στην ανατολική Ουκρανία.

Newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago