Κόσμος

Ο πόλεμος και το ΝΑΤΟ μετέτρεψαν τελικά την Πολωνία σε «καλό παιδί» της ΕΕ

Αυτή η είδηση δεν πανηγυρίστηκε από την ηγεσία της Κομισιόν όπως άλλες, όμως αυτό δε μειώνει καθόλου την «ιστορικότητά» της. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε λοιπόν να ξεπαγώσει τα κονδύλια που αντιστοιχούν στην Πολωνία από το Ταμείο Ανάκαμψης, και τα οποία παρέμεναν δεσμευμένα από το περασμένο φθινόπωρο εξαιτίας σοβαρών παραβιάσεων του κράτους δικαίου από την ανατολικοευρωπαϊκή χώρα, ειδικά σε ότι αφορά ζητήματα που σχετίζονται με την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης.

Η απόφαση αυτή ανακοινώθηκε μετά την εκδήλωση της πρόθεσης της Βαρσοβίας να διαλύσει το ελεγκτικό σώμα για τη δικαιοσύνη, το οποίο θεωρείται ευθεία παρέμβαση στον τομέα της. Η κίνηση ήταν περισσότερο συμβολική και λιγότερο ουσιαστική, αλλά πρόσφερε στις Βρυξέλλες μια καλή δικαιολογία για να αλλάξουν την στάση τους απέναντι στην συντηρητική, στα όρια του εθνικισμού, κυβέρνηση της Πολωνίας.

Φυσικά ο λόγος δεν είναι άλλος από την πολιτική «αναβάθμιση» της Πολωνίας εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία, που την κατέστησε προγεφύρωμα του ΝΑΤΟ. Ας μην ξεχνάμε ότι ήταν η μοναδική χώρα, που επέλεξε να επισκεφτεί προσφάτως ο Τζό Μπάιντεν, με εξαίρεση την παρουσία του στην έδρα της Συμμαχίας στις Βρυξέλλες.

Η παρέμβαση των ΗΠΑ θεωρείται δεδομένη, τόσο προς την θεσμική Ευρώπη όσο και προς το καθεστώς του Κόμματος του Νόμου και Δικαιοσύνης, που κυβερνά υπό το βλέμμα του άτυπου ηγέτη της χώρας Γιάροσλαβ Κατσίνσκι. Η ΕΕ βλέπει την Πολωνία να αναβαθμίζεται και η Πολωνία βλέπει ότι η ΕΕ γίνεται πιο «αμερικανική» και διαθέτει και χρήματα, τα οποία είναι πάντα καλοδεχούμενα, πρωτίστως σε τέτοιες περιόδους διαδοχικών κρίσεων. Με βάση το σχέδιο της αναλογούν περίπου 36 δισεκατομμύρια ευρώ.

Κυνικά παρατηρώντας κανείς τα γεγονότα, καταλαβαίνει ότι το πιστοιποιητικό «καλής διαγωγής» δεν εκδόθηκε στις Βρυξέλλες, αλλά στην Ουάσιγκτον και το κολέγιο των Επιτρόπων κλήθηκε να το επικυρώσει. Σύμφωνα πάντως με τις πληροφορίες υπήρξαν κάποιες ενστάσεις και αντιδράσεις από μια μικρή ομάδα Επιτρόπων, που επεσήμαναν ότι οι υποσχέσεις της πολωνικής κυβέρνησης είναι μάλλον διακοσμητικού χαρακτήρα, δεν άλλαξαν όμως την απόφαση της πλειοψηφίας.

Για το τυπικό της υπόθεσης πάντως η απόφαση συνοδεύτηκε και από μια λίστα αιτημάτων, τα οποία θα πρέπει να υλοποιήσει η Βαρσοβία για να αρχίσουν να εισρέουν τα χρήματα από τα ευρωπαϊκά ταμεία. Την απόφαση θα πρέπει τώρα να εγκρίνουν πλειοψηφικά και οι ηγέτες της ΕΕ στο επόμενο συμβούλιο.

Οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αλλά και δικηγόροι και δικαστικοί αντέδρασαν πάντως στην αλλαγή αυτή πλεύσης της ΕΕ, αποδίδοντάς την καθαρά σε περιστασιακά πολιτικά κίνητρα. Η αλήθεια είναι πάντως ότι από τη στιγμή που ξεκίνησαν οι εντάσεις με τη Ρωσία, οι αιτιάσεις για την κατάσταση της δημοκρατίας στην Πολωνία εξαφανίστηκαν από τα χείλη των αξιωματούχων της Ενωσης, αλλά και από τη συντριπτική πλειοψηφία του δυτικού Τύπου, που ένα χρόνο πριν φιλοξενούσε αναρίθμητες αναλύσεις με προγνωστικά για το πότε θα συμβεί το «Polexit»…

Πολωνία και Ρουμανία έγιναν «προπύργια» του ΝΑΤΟ, έτοιμες ακόμα και για να υποδεχθούν πυρηνικά

Πολωνία-ΗΠΑ: Η Βαρσοβία και ο Υπερατλαντικός «Μεγάλος Αδελφός»

Σταμάτησε η παροχή ρωσικού αερίου στην Πολωνία

Κώστας Αργυρός

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago