H Κροατία θα γίνει λοιπόν από την 1η Ιανουαρίου 2023 το εικοστό μέλος της ευρωζώνης, κάνοντας ένα βήμα, που συνειδητά αποφεύγουν μέχρι τώρα άλλες ανατολικοευρωπαϊκές και όχι μόνο χώρες, οι οποίες προτιμούν την αυτονομία και την ευελιξία, που τους δίνει ένα δικό τους νόμισμα (Τσεχία, Ουγγαρία, Πολωνία αλλά ας μην ξεχνάμε και τη Σουηδία).
Η απόφαση αυτή της Κομισιόν έχει φυσικά να κάνει και με τη συγκεκριμένη χρονική συγκυρία. Σε μια εποχή που η ΕΕ μοιάζει «σκορποχώρι», η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν έπρεπε να βρει ένα λόγο για να πανηγυρίσει, έχοντας έτοιμη και την κατάλληλη δήλωση: «Το ευρώ είναι ένα σύμβολο ευρωπαϊκής ισχύος και ενότητας». Πανευτυχής και ο συντηρητικός πρωθυπουργός Αντρέι Πλένκοβιτς, τον οποίο άλλωστε η πρόεδρος της Κομισιόν δεν είχε διστάσει το 2020 να στηρίξει δημόσια και προεκλογικά, προκαλώντας αντιδράσεις των άλλων κομμάτων. Είναι κι αυτή μια φιλία, που αντέχει στο χρόνο
Το γεγονός ότι η νομισματική ενοποίηση συνεχίζεται και… διευρύνεται, χωρίς να προχωρά παρά τις κατά καιρούς μεγαλοστομίες η οικονομική ή η τραπεζική ένωση της ΕΕ είναι μια άλλη υπόθεση.
Για την κυβέρνηση στο Ζάγκρεμπ όλα αυτά είναι δευτερεύοντα. Τώρα έχουν μια αφορμή για χαρές. Ακριβώς δέκα χρόνια μετά την ένταξή της η πρώην χώρα μέλος της διαλυθείσας Γιουγκοσλαβίας μπαίνει και στο κλαμπ των θεωρητικά ισχυρότερων οικονομιών της ΕΕ. Στον «σκληρό πυρήνα», όπως με καμάρι επαναλαμβάνουν νυν και τέως κυβερνήτες και για τη χώρα μας.
Η επωδός στον ευρωπαϊκό τύπο, βασισμένη στο ίδιο τηλεγράφημα ενός-δύο μεγάλων ειδησεογραφικών πρακτορείων, ήταν αναμενόμενη: «Η Κροατία προσδοκά οφέλη ειδικά στον τομέα του τουρισμού». Αν ρωτούσαν πάντως ανθρώπους του χώρου στην ίδια τη χώρα, μπορεί να άκουγαν και κάποια διαφορετική άποψη. Η σχετική «φθηνή» Κούνα, το μέχρι τώρα νόμισμα βοήθησε πολύ στην εκτόξευση του τουριστικού κλάδου της χώρας. Για τους «γείτονες» από την Αυστρία ή την Ιταλία οι σχετικά χαμηλές τιμές ήταν ένα επιπρόσθετο κίνητρο για να ταξιδέψουν οδικώς στα παράλια της Αδριατικής. Η Κροατία ήταν ένας κοντινός και οικονομικός προορισμός. Τώρα εκφράζονται φόβοι ότι το τουριστικό προϊόν θα εμφανίσει «πληθωριστικές τάσεις».
Η εμπειρία όλων σχεδόν των χωρών της ευρωζώνης έχει δείξει τον τρόπο με τον οποίο σκαρφάλωσαν οι τιμές μετά την εισαγωγή του ευρώ. (Οι παλιότεροι εδώ γνωρίζουν ότι 50 δραχμές δεν είναι το ίδιο με τα 50 σεντς για ένα μπουκαλάκι νερό). Οι ανησυχίες αφορούν φυσικά και τους ίδιους τους Κροάτες ειδικά τους χαμηλόμισθους. Υπάρχει φόβος ότι ειδικά τώρα, σε μια φάση που ο πληθωρισμός χτυπά ολόκληρο τον πλανήτη, η αγοραστική δύναμη για τους πολίτες θα υποστεί σημαντική μείωση.
Αλλά αυτά είναι μελλοντικά. Προς το παρόν ας ανοίξουν οι σαμπάνιες και ας κρατήσουν οι χοροί. Η Ευρώπη αποδεικνύει την ισχύ της και την ελκυστικότητά της. Σαν τον ηλικιωμένο κύριο, που φόρεσε τα καινούρια αντικραδασμικά αθλητικά παπούτσια με σόλα από αφρό, πιστεύοντας ότι έτσι θα εξαφανιστούν και οι αφόρητοι πόνοι στα γόνατα, που του θυμίζουν την ηλικία του κάθε πρωί που σηκώνεται από το κρεβάτι.
Στο 9,4% εκτινάχθηκε ο πληθωρισμός τον Απρίλιο
Tα Βαλκάνια ξανά σε αναβρασμό, αλλά η Δύση λείπει σε ταξίδι για δουλειές αλλού…
Είναι πολλά τα λεφτά του πετρελαίου, αλλά και της «ανοικοδόμησης» της Ουκρανίας
Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…
Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…
Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…
Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…
Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…
Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…