Η ετήσια γενική συνέλευση των μετόχων της MYTILINEOS αναμενόταν με μεγάλο ενδιαφέρον και όχι άδικα, όπως αποδεικνύεται. Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου Ευάγγελος Μυτιληναίος, πήρε θέση στη συζήτηση σχετικά με τα λεγόμενα «υπερκέρδη των εταιρειών ενέργειας», μιλώντας ανοιχτά για την κατάσταση στην αγορά ενέργειας και τους όρους με τους οποίους διεξάγεται η δημόσια συζήτηση η οποία παραγνωρίζει τις συνθήκες που διαμορφώνει η διεθνής κρίση. Άφησε μάλιστα σαφείς αιχμές κατά της κυβερνητικής πολιτικής και τους όρους δημόσιας συζήτησης που προσδιορίζει, τονίζοντας ότι αν του εζητείτο να συνεισφέρει για να ανακουφιστούν οι καταναλωτές, θα το συζητήσει, εάν όμως κατηγορηθεί για αισχροκέρδεια, δεν το δέχεται και δεν θα το αποδεχθεί ποτέ.
Ο ισχυρός άνδρας της MYTILINEOS άστραψε και βρόντηξε όταν ρωτήθηκε από αναλυτή σχετικά με τη φορολόγηση των υπερκερδών των παραγωγών ενέργειας. «Τον χαρακτηρισμό υπερκέρδη ή ουρανοκατέβατα κέρδη δεν τον παραδέχομαι», είπε, σημειώνοντας με νόημα ότι… δεν έγινε καμιά ληστεία. «Η εταιρεία μας», σημείωσε ο κ. Μυτιληναίος, «τήρησε τις επιταγές του target model επακριβώς και δεν το χρησιμοποίησε για πρακτικές που θα επέφεραν αθέμιτα κέρδη. Έχουμε ελεγχθεί δέκα φορές και επιβεβαιώθηκε αυτό που λέω και τις δέκα φορές.
Είμαστε μια εταιρεία που δουλεύει ανταγωνιστικά, με εξαιρετικά στελέχη και μπορεί να φέρνει καλύτερα αποτελέσματα από τον ανταγωνισμό. Αυτό στις οικονομίες της δύσης δεν λέγεται αισχροκέρδεια και υπερκέρδη».
Ο κ. Μυτιληναίoς εμφανίστηκε μάλιστα ιδιαίτερα επικριτικός για την κυβερνητική πολιτική που ακολουθείται στο ζήτημα, τονίζοντας ότι το θέμα θα έπρεπε να έχει τεθεί διαφορετικά, δηλαδή, να συνεισφέρουν όσοι μπορούν λόγω της ενεργειακής κρίσης για την ανακούφιση των καταναλωτών. «Αν το θέμα τεθεί να συνεισφέρουν όσοι μπορούν, είναι μια άλλη συζήτηση. Αλλά να σου λένε “φέρε αυτά που έκλεψες”, δεν το παραδέχομαι και δεν πρόκειται να το αποδεχθώ ποτέ».
Πάντως, ο πρόεδρος και CEO του ομίλου ανέφερε πως έχει προβλεφθεί «ένα σεβαστό ποσό που αν χρειαστεί θα καλύψει τα ουρανοκατέβατα κέρδη, που δεν υπάρχουν αλλά επειδή είμαστε στην Ελλάδα μπορεί και να υπάρξουν».
Για τον νέο μηχανισμό αποζημίωσης των παραγωγών στη χονδρεμπορική αγορά από τον Ιούλιο, επισήμανε ότι δεν έχει οριστικοποιηθεί ακόμη, συνεπώς, δεν μπορεί να διατυπωθεί εκτίμηση για τις συνέπειές του. «Ελπίζουμε ότι το νέο σχέδιο δεν θα επιφέρει διαφοροποίηση στα οικονομικά αποτελέσματα της εταιρείας. Δεν χρειάζεται ανησυχία από τους μετόχους».
Σε ό,τι αφορά τα αποτελέσματα της εταιρείας, ο κ. Μυτιληναίος τόνισε ότι «η Mytilineos όχι μόνο θα επιτύχει τον στόχο που είχε θέσει για τη χρήση του 2022, αλλά και θα τον ξεπεράσει». Ο λόγος για τον στόχο που είχε ανακοινωθεί στην περσινή γενική συνέλευση, με τον επικεφαλής της Mytilineos να σημειώνει τότε πως στη χρήση του 2022 θα διπλασιαστούν τα καθαρά κέρδη του 2020, όταν είχαν διαμορφωθεί στα 130 εκατ. ευρώ.
«Επιδεικνύοντας τρομερή ανθεκτικότητα, είναι σε θέση σήμερα να προβλέψει ότι θα ξεπεράσει το προσδοκώμενο νούμερο. Το 2022 η καθαρή κερδοφορία θα υπερβεί τα 260 εκατ. ευρώ», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Σημείωσε πως στα δύο χρόνια που μεσολάβησαν «έγιναν τα πάντα», καθώς εκδηλώθηκε μία πρωτοφανής ενεργειακή κρίση, ξύπνησε ένας κοιμώμενος πληθωρισμός, ενώ ξέσπασε και πόλεμος. «Σας διαβεβαιώνω ότι για να επιτευχθεί αυτό το αποτέλεσμα, όλα τα business units της εταιρείας δούλεψαν 12ωρα για να υπερβούν τις δυσκολίες και τα εμπόδια. Κανένας μας δεν δεχόταν να μην επιτευχθεί», πρόσθεσε.
Στη διάρκεια της γενικής συνέλευσης των μετόχων αποφασίστηκε η διανομή μερίσματος 0,40 ευρώ ανά μετοχή για την κλειόμενη χρήση 2021 (0,42 ευρώ αν συνυπολογιστούν ίδιες μετοχές). Η αποκοπή του μερίσματος θα γίνει στις 24 Ιουνίου και η έναρξη διάθεσης από την 1η Ιουλίου.
Σε ό,τι αφορά τον Τομέα της Μεταλλουργίας, ο κ. Μυτιληναίος σημείωσε πως έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα για να εξασφαλισθεί η εταιρεία και να αξιοποιήσει τη μεγάλη ευκαιρία που ανέκυψε από την άνοδο των τιμών μετά την υποχώρηση της πανδημίας.
Για τον Τομέα RSD, σημείωσε ότι η απόδοσή του θα ξεπεράσει φέτος τα 100 εκατ., από 20 εκατ. το 2021. Σημείωσε πως έχει τρεις εκφάνσεις: τα έργα EPC σε τρίτους, τις ίδιες επενδύσεις από τον τομέα για την εταιρεία (κυρίως σε Ελλάδα και Ιταλία), και τα έργα BOT (Build Operate Tranfer) σε όλο τον κόσμο.
Μετά από σχετικό ερώτημα, ο κ. Μυτιληναίος επισήμανε πως αν η εταιρεία άλλαζε μοντέλο και ανέπτυσσε έργα αποκλειστικά για την ενίσχυση του ιδίου χαρτοφυλακίου, γρήγορα θα εξαντλούσε όλη τη διαθέσιμη χρηματοδότηση, τη στιγμή που έχει πολλές δραστηριότητες να χρηματοδοτήσει. Φέτος, πρόσθεσε, το CAPEX θα ξεπεράσει τα 600 εκατ. ευρώ. Η λογική διάθεσης μονάδων ΑΠΕ αφήνει μεγάλο περιθώριο, δίνοντας μεγάλη ευελιξία στη διάθεση της χρηματοδότησης.
«Μπαίνουμε σε εποχή υψηλών επιτοκίων, το χρήμα θα γίνει πολύ ακριβό και σπάνιο. Και το χειρότερο είναι να μειωθεί το rating μας από τους οίκους αξιολόγησης. Δεν είναι λογικό το χαμηλό rating και τα πολλά φωτοβολταϊκά», κατέληξε.
ΟΠΑΠ: Ενδυναμώνουμε το brand στο retail και στο online κανάλι
ΔΕΗ: Διαδίκτυο υπερυψηλών ταχυτήτων σε 3 εκατ. σπίτια και επιχειρήσεις έως το 2026
Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…
Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…
Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…
Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…
Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…
Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…