Πολιτική

Οι πέντε «ντάμες» του Τσίπρα, ο «αριστερός ρεαλισμός» και η γκρίνια της «ομπρέλας» για Τσακαλώτο

Ειδήσεις έβγαλε η πρώτη συνεδρίαση της νέας Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Αλέξης Τσίπρας έθεσε το κόμμα σε εκλογική ετοιμότητα, στηρίζει το κόμμα σε 5 γυναίκες του Εκτελεστικού Γραφείου –για τη συμμετοχή των γυναικών μίλησε στο συνέδριο- ενώ μίλησε για «αριστερό ρεαλισμό». Την ίδια ώρα υπήρξε και γκρίνια από την «ομπρέλα» για τη μη συμμετοχή Τσακαλώτου στο κομματικό όργανο.

Ας τα πάρουμε από την αρχή

Τρία στελέχη της «Ομπρέλας», οι Νίκος Φίλης, Αννέτα Καββαδία και Πάνος Λάμπρου (και οι τρεις εκλέχτηκανενώ δεν περιλαμβάνονταν στην πρόταση του προέδρου του κόμματος) ζήτησαν στο νέο Εκτελεστικό Γραφείο, να περιλαμβάνεται και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, λόγω του ειδικού πολιτικού βάρους που κατέχει, αλλά –προφανώς- και για να εκπροσωπείται και η «Ομπρέλα».

Ο Αλέξης Τσίπρας, ωστόσο, επέμενε στην πρότασή του, το Εκτελεστικό Γραφείο να απαρτίζουν εκτός από εκείνους που θεσμικά συμμετέχουν σε αυτό ( η Γραμματέας του κόμματος Ράνια Σβίγκου και ο αναπληρωτής Γιώργος Βασιλειάδης, η γραμματέας της ΚΟ Όλγα Γεροβασίλη, ο εκπρόσωπος Τύπου ο Νάσος Ηλιόπουλος, που όπως όλα δείχνουν παραμένει στη θέση του, και τρεις γυναίκες: Έφη Αχτσιόγλου, Ρένα Δούρου και Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου.

Το Εκτελεστικό Γραφείο ενέχει το ρόλο του «πρωινού» καφέ και θα συνέρχεται σε καθημερινή σχεδόν βάση, ενώ οι πληροφορίες επιμένουν πως ατύπως η σύνθεσή του θα διευρυνθεί το επόμενο διάστημα με τους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους, ένας εκ των οποίων είναι και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ενώ θα συμμετέχει και ο κάθε φορά αρμόδιος τομεάρχης για το θέμα που συζητείται.

Στο μεταξύ, όπως γράφει το ieidiseis, στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας οι Παύλος Πολάκης και Χρήστος Σπίρτζης, έθεσαν και το θέμα της επαναφοράς σε δημόσιο έλεγχο μιας συστημικής τράπεζας, καθώς και την αντιμετώπιση του προβλήματος με την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ.

Ο Αλέξης Τσίπρας φέρεται να απάντησε, πως είναι σωστός ο προβληματισμός, αλλά αυτή τη φορά (εν αντιθέσει προφανώς με το 2015) θα πρέπει να επικρατήσει «αριστερός ρεαλισμός». Και πως ότι υιοθετηθεί θα πρέπει να περνά από το θεσμικό πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Φουλ για εκλογές, ετοιμάζονται ψηφοδέλτια

Παράλληλα, ο Αλέξης Τσίπρας έθεσε σε προεκλογικό συναγερμό το σύνολο του κόμματος, εκφράζοντας την πεποίθησή του πως ο κ. Μητσοτάκης θα επιχειρήσει εκλογικό αιφνιδιασμό προκηρύσσοντας εκλογές λίγο μετά τον Δεκαπενταύγουστο.

Πίσω από το σκεπτικό του πρώην Πρωθυπουργού βρίσκεται η διαρκώς επιδεινούμενη κατάσταση στην πραγματική οικονομία και το σαρωτικό κύμα ακρίβειας που διαλύει νοικοκυριά και επιχειρήσεις, το οποίο σύμφωνα με τις αναλύσεις της Κουμουνδούρου θα επιδεινωθεί έτι περαιτέρω από το ερχόμενο φθινόπωρο, εξέλιξη που θα θελήσει να προλάβει με προσφυγή στις κάλπες το Μέγαρο Μαξίμου.

«Πρέπει όμως να γνωρίζουμε ότι η οικονομική κατάσταση θα επιδεινωθεί το επόμενο διάστημα. Ακόμα τα χειρότερα δεν τα έχουμε δει, ούτε εμείς ούτε οι πολίτες» τόνισε, χαρακτηρίζοντας τις πολιτικές Μητσοτάκη «επιταχυντή της κρίσης». Για να καταλήξει πως «η απόφαση του κ. Μητσοτάκη, όσο και αν προσπαθεί να πείσει πως θα εξαντλήσει την θητεία του, είναι να πάει σε εκλογές το φθινόπωρο, ακόμα και νωρίς το Σεπτέμβρη για να προλάβει την απόλυτη κατάρρευση από την ακρίβεια. Και για αυτόν τον λόγο ο κ. Μητσοτάκης για να αλλάξει ατζέντα από την σαρωτική ακρίβεια που καθιστά αβίωτη τη ζωή των πολιτών, επενδύει σε τεχνητή ένταση και ψευδεπίγραφα λαϊκιστικά διλήμματα. Καλλιεργεί την ένταση στα πανεπιστήμια και ακολουθεί γενικευμένη στρατηγική όξυνσης για να κρύψει ότι ο κόσμος δεν μπορεί να βγάλει το μήνα».

Στο επιτελείο της Κουμουνδούρου εκτιμούν πως το πιθανότερο σενάριο για εκλογές είναι στις 11 Σεπτεμβρίου, μία ημέρα πριν ανοίξουν τα σχολεία. Στη στρατηγική Μητσοτάκη βέβαια υπάρχει ένας αστερίσκος: Ο αστάθμητος παράγοντας του καλοκαιριού και ενδεχόμενου «ατυχήματος» όπως οι περσινές πυρκαγιές που στοίχισαν στο κυβερνητικό στρατόπεδο.

Οι τρεις στόχοι και τα ψηφοδέλτια

Με αυτά τα δεδομένα, ο κ. Τσίπρας έθεσε τρεις στόχους του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ για το επόμενο δίμηνο, με τα χρονικά περιθώρια πλέον να είναι ασφυκτικά.

Πρώτον, η οργανωτική ανασυγκρότηση και η ένταξη των 110.000 νέων μελών στο κόμμα, ώστε να λειτουργήσουν ως «πολλαπλασιαστές» του μηνύματος του ΣΥΡΙΖΑ στους χώρους και τις περιοχές τους, μέσα και από την ψηφιοποίηση της οργανωτικής δουλειάς.

Δεύτερον και εξίσου σημαντικό η κατάρτιση δελεαστικών και ισχυρών ψηφοδελτίων. Ο κ. Τσίπρας έθεσε ως ορόσημο τα τέλη Ιουλίου, ενώ το επόμενο διάστημα αναμένεται να επιλεγούν τα στελέχη που θα επωμιστούν αυτό το κρίσιμο έργο.

Τρίτον, μία ευρεία πανελλαδική καμπάνια για την ανάδειξη του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ. Επί της ουσίας το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ξεκινά εξορμήσεις πανελλαδικά, βάζοντας όλον τον κομματικό μηχανισμό σε κινητοποίηση, προκειμένου να φθάσουν και στο τελευταίο χωριό της επικράτειας οι προγραμματικές δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ στη βάση του προγράμματος 5+1 που ανακοινώθηκε και στο Συνέδριο.

Ειδήσεις σήμερα

Τα θολά σημεία της συμφωνίας για τα ελληνικά τεθωρακισμένα στο Κίεβο – Γιατί η Γερμανία βάζει μπροστά την Ελλάδα

Αρνήθηκε το Επικρατείας η Μπακογιάννη – «Δεν θέλω να είμαι διορισμένη, κατεβαίνω στα Χανιά»

newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago