Πρώτα ήταν τα πανομοιότυπα ρεπορτάζ σε φιλοκυβερνητικές εφημερίδες του Σαββατοκύριακου, που γραμμένα λες από το ίδιο χέρι μας προειδοποιούσαν ότι «ο Ερντογάν τραβάει το σκοινί» στο Αιγαίο.
Τη Δευτέρα το μεσημέρι στη σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες, μπαίνοντας στην αίθουσα ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι θα ενημερώσει τους εταίρους για την τουρκική επιθετικότητα. Τέτοιο θέμα στην επίσημη ατζέντα δεν υπήρχε. Το αν τα είπε και τι πραγματικά του απάντησαν φυσικά και δεν θα το μάθουμε ποτέ.
Κι ύστερα ήρθαν κάτι περίεργες κυβερνητικές διαρροές για επικείμενες «υβριδικές απειλές», χωρίς να διευκρινίζεται τι ακριβώς εννοείται, οι οποίες επίσης με προθυμία αναπαράχθηκαν από φιλοκυβερνητικές ιστοσελίδες, δημιουργώντας ένα κλίμα «συναγερμού».
Με άλλα λόγια η κυβέρνηση δείχνει να επενδύει σε ένα αφήγημα ενός «θερμού καλοκαιριού», το οποίο είναι λογικό να προκαλεί ερωτηματικά. Το βασικότερο ερώτημα είναι όμως αν αυτές οι αναφορές στηρίζονται σε πραγματικές πληροφορίες ή αν αποτελούν κάποιου είδους «διαίσθηση» κάποιων κυβερνητικών κύκλων, που υπερπροβάλεται επικοινωνιακά. Γιατί αν μια σοβαρή χώρα αισθάνεται ότι μπορεί να βρίσκεται ενώπιον σοβαρής απειλής δεν το κάνει «βούκινο» στο διαδίκτυο. Αντιθέτως φροντίζει να επαληθεύσει την πληροφορία όσο αυτό είναι δυνατό και να προετοιμαστεί κατάλληλα και κυρίως ουσιαστικά, ενημερώνοντας προφανώς εκείνους που πρέπει και με τον τρόπο που πρέπει, αλλά όχι πρώτα τα φίλια ΜΜΕ, προς δημιουργία εντυπώσεων.
Η ανακύκλωση τέτοιων πληροφοριών, πέραν των ανησυχιών που προκαλεί εντός της χώρας, είναι φυσικό να «μεταφέρεται» και εκτός συνόρων, κάτι που έχει ήδη συμβεί, όπως φαίνεται από σχετικά δημοσιεύματα στον Τύπο της Κεντρικής και Βόρειας Ευρώπης. Μια τέτοια φημολογία έχει αναπόφευκτα συνέπειες και σε μια σειρά από άλλους τομείς, όπως για παράδειγμα ο τουρισμός, από τον οποίο η κυβέρνηση δεν κουράζεται να τονίζει ότι προσδοκά φέτος νέα «ρεκόρ». Είναι λοιπόν άξιον απορίας γιατί διαρρέονται με τόση ευκολία όλα αυτά τα σενάρια, που «πλήττουν» πριν από όλα τα νησιά μας.
Αν πάλι έχουν βάση τα φημολογούμενα, έχει νόημα να τα αναπαράγουμε ξανά και ξανά για να εισπράττουμε από τους «συμμάχους» τη μονότονη παραίνεση «βρείτε τα μεταξύ σας»; Κάτι τέτοιο, αυτό που πιθανότατα θα μπορούσε να πετύχει είναι να εκληφθεί ως «πράσινο φως» από την Τουρκία για υλοποίηση των απειλών.
Αν πάλι δεν αληθεύουν και χρησιμοποιούνται καθ’ υπερβολή, μήπως απλώς η κυβέρνηση αναζητά ένα νέο άλλοθι για τις οικονομικές δυσκολίες, που αναμένονται τους επόμενους μήνες ή ακόμα και για την διάψευση υπερβολικά αισιόδοξων προβλέψεων που έχουν καλλιεργήσει μια σειρά υπουργών; Είναι λογικό να γεννάται επίσης η υποψία ότι απλώς ετοιμάζουν από τώρα να ρίξουν την ευθύνη σε κάποιον «αόρατο εχθρό», επειδή είναι ανέτοιμοι να αντιμετωπίσουν πιθανά «καυτά» προβλήματα (π.χ. πυρκαγιές).
Το παιχνίδι των «μυστικών πληροφοριών» θέλει επιδέξιους παίκτες και δεν προσφέρεται για επικοινωνιακά σόου σε τηλεπαράθυρα. Αυτό οφείλουν να έχουν μονίμως στο μυαλό τους αυτοί, που έχουν αναλάβει να διαχειριστούν τις τύχες της χώρας αυτή την περίοδο. Με τέτοια σοβαρά ζητήματα δεν «παίζουμε»…
Διαρροές τρόμου και πανικού: Προαναγγελία «υβριδικού τύπου απειλών» το καλοκαίρι
Μητσοτάκης: Η τουρκική προκλητικότητα έχει επιπτώσεις στη σταθερότητα της Ανατολικής Μεσογείου
Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…
Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…
Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…
Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…
Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…
Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…