Πολιτική

Η Τουρκία ζητάει την αναγνώριση του ψευδοκράτους ως προϋπόθεση για να πει το «ναι» στην ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας

Η ελληνοτουρκική διαμάχη που αφορά στην επίλυση του Κυπριακού μπορεί να αποτελέσει το τελευταίο εμπόδιο στις ελπίδες του ΝΑΤΟ για ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στη Συμμαχία ώστε να αντιμετωπιστεί η απειλή από τη Ρωσία, σύμφωνα με την Express.co.uk.

Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η βρετανική εφημερίδα, η Τουρκία εξετάζει το ενδεχόμενο να θέσει το καθεστώς του ψευδοκράτους της Κύπρου στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων προκειμένου να δεχτεί την ένταξη των δύο σκανδιναβικών χωρών στην αμυντική συμμαχία.

Σουηδία και Φινλανδία άλλαξαν την επί δεκαετίες επιλογή για μη συμμετοχή τους στη συμμαχία του ΝΑΤΟ μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και τις απειλές της Μόσχας προς τις δύο χώρες.

Η Express.co.uk αποκάλυψε το Σαββατοκύριακο ότι ανώτερη πηγή της τουρκικής κυβέρνησης είχε προειδοποιήσει ότι τα σχέδια επέκτασης που προωθεί και ο βρετανός πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον θα «πάρουν πολύ χρόνο».

Ακόμα και το ακραίο σενάριο της προσάρτησης της κατεχόμενης Κύπρου στην Τουρκία εξετάζει η Αγκυρα, η οποία κλιμακώνει διαρκώς τις προκλήσεις το τελευταίο διάστημα, δείχνοντας νευρικότητα και σαφή ενόχληση για την υποδοχή που είχε ο Ελληνας πρωθυπουργός στις ΗΠΑ αλλά και για τα αποτελέσματα της παρουσίας του στην Ουάσινγκτον. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ένα από τα σχέδια που έχει στο συρτάρι του -προς το παρόν- ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είναι η «αναίμακτη» ένταξη των Κατεχομένων της Κύπρου στην Τουρκία.

Η ενοποίηση του ψευδοκράτους με τη γείτονα, σύμφωνα με τον σχεδιασμό αυτόν, θα ακολουθήσει το μοντέλο της προσάρτησης της Κριμαίας στη Ρωσία το 2014, με μία ωστόσο πολύ βασική και ουσιαστική διαφορά: Δεν θα υπάρξει φυσικά στρατιωτική επιχείρηση, αλλά θα πρόκειται για μια τυπική και γραφειοκρατική, αλλά παράλληλα πανηγυρική, διαδικασία. Ερωτηθείς για τις σχεδόν βέβαιες αντιδράσεις που θα προκληθούν διεθνώς από μια τέτοια κίνηση, κυβερνητικός παράγοντας της γείτονος χώρας απάντησε στα «Π» πως ούτως ή άλλως η διεθνής απομόνωση της «Τουρκικής Δημοκρατίας της Βορείου Κύπρου» είναι δεδομένη και είναι πολύ λίγες οι χώρες παγκοσμίως που την έχουν αναγνωρίσει.

Από το ταξίδι και τις συναντήσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ουάσινγκτον είναι σαφές ότι προκάλεσε έντονη ενόχληση στην Αγκυρα τόσο η θερμή υποδοχή στον Λευκό Οίκο -στο Οβάλ Γραφείο και στη δεξίωση που ακολούθησε- όσο κυρίως η ομιλία του στο Κογκρέσο και το χειροκρότημα των Αμερικανών βουλευτών και γερουσιαστών στη φράση «Οπως είπα χθες στον πρόεδρο Μπάιντεν, ουδείς μπορεί ή θα αποδεχθεί “λύση” δύο κρατών στην Κύπρο».

Newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago