Αναλύσεις

Ο νέος ΣΥΡΙΖΑ του Αλέξη Τσίπρα

του ΔΗΜΗΤΡΗ ΤΕΡΖΗ

Mε την πρώτη συνεδρίαση της νέας κεντρικής επιτροπής, την εκλογή γραμματέα και αναπληρωτή γραμματέα αλλά και την εκλογή πολιτικής γραμματείας, ολοκληρώθηκε χθες η πρώτη φάση μετασχηματισμού του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Ένα ταξίδι που ξεκίνησε από το συνέδριο του Απριλίου, συνεχίστηκε με τις εσωκομματικές εκλογές και κατέληξε στην αιφνιδιαστική πρόταση του Αλέξη Τσίπρα που περιλάμβανε τα ονόματα της Ράνιας Σβίγκου και του Γιώργου Βασιλειάδη, για τις θέσεις του γραμματέα και αναπληρωτή γραμματέα αντίστοιχα.
Είναι ίσως περιττό να πούμε πως γι’ άλλη μια φορά επιβεβαιώθηκε το γεγονός ότι ο Αλέξης Τσίπρας είναι ο κλειδοκράτορας της Κουμουνδούρου και πως οι κινήσεις του είναι έτσι δομημένες ώστε να φέρει το κόμμα στο επίπεδο που ο ίδιος θέλει. Το απέδειξε και χθες όταν ουσιαστικά επέβαλλε τα δύο πρόσωπα και ταυτόχρονα έστειλε ένα ηχηρό μήνυμα προς όλες τις τάσεις και ειδικότερα τους προεδρικούς, πως ανεξαρτήτως των αποτελεσμάτων του συνεδρίου και της κυριαρχίας τους στο εσωκομματικό πλαίσιο, «αφεντικό» στο κόμμα είναι αυτός.
Υπό αυτό το πρίσμα δεν δίστασε να απαντήσει κάθετα στον Παύλο Πολάκη, όταν ο τελευταίος αμφισβήτησε ευθέως την υποψηφιότητα της Σβίγκου. «Κανείς δεν μιλάει εξ ονόματος των 172.000 μελών», είπε με νόημα, κόβοντας πόντους από τον ψηλό Κρητικό, γεγονός που αποτυπώθηκε και στη ψηφοφορία για την πολιτική γραμματεία αργότερα, όπου ο πρώην αναπληρωτής υπουργός υγείας πήρε κάπου 15 ψήφους λιγότερους από το σκληρό μπλοκ των προεδρικών (Σπίρτζης, Παππάς, Δούρου κλπ.).
Αντίστοιχα δεν χαρίστηκε ούτε στην Ομπρέλα και ειδικότερα στους Νίκο Βούτση και Θοδωρή Δρίτσα. «Περίμενα να δω χαρούμενα και βλέπω λυπημένα πρόσωπα» είπε κάποια στιγμή, διερωτώμενος γιατί η Ομπρέλα αντιμετώπισε με σκεπτικισμό την πρότασή του, από τη στιγμή που η Ράνια Σβίγκου προέρχεται απ’ τη συγκεκριμένη τάση.

Η αλήθεια είναι ότι άπαντες αιφνιδιάστηκαν στο άκουσμα του ονόματος της 39χρονης πολιτικής επιστημόνισσας. Οι προεδρικοί, πλην λίγων εξαιρέσεων, αντέδρασαν εν τέλει θετικά, ίσως από το πρίσμα ότι η εν λόγω αποτελεί καλύτερη περίπτωση απ΄ τον Δημήτρη Τζανακόπουλο απ’ τον οποίο είχαν πολλά παράπονα. Και μπορεί μεν να προέρχεται απ’ την αντίπαλη τόση, ωστόσο χαρακτηρίζεται από μετριοπάθεια. Με την προσθήκη του «προεδρικού» Βασιλειάδη, που τυγχάνει να είναι και κουμπάρος του Χρήστου Σπίρτζη, εκτίμησαν ότι πήραν το καλύτερο που μπορούσαν να έχουν δεδομένων των συνθηκών,
Οι της Ομπρέλας πάλι, σε συνάντηση που έκαναν για να δουν τι θα πράξουν, εν πολλοίς διχάστηκαν. Τελικά οι περισσότεροι εξ αυτών στήριξαν την υποψηφιότητα της Σβίγκου, με κάποιους άλλους να επιλέγουν το λευκό, εκτιμώντας ότι χρειάζονται περισσότερα δείγματα γραφής από τον Τσίπρα στο μέλλον για την πολιτική κατεύθυνση του κόμματος. Το πόσο θα αποδώσει η στρατηγική τους μακροπρόθεσμα θα φανεί, αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι ειδικά μετά το συνέδριο έχουν αναπτυχθεί στην τάση επιμέρους διαφωνίες αναφορικά με την πολιτική που ακολουθείται. Με λίγα λόγια κάποιοι έχουν εκφράσει ενστάσεις για το δόγμα «εσωτερική αντιπολίτευση για την αντιπολίτευση».

Συμπερασματικά, ο Τσίπρας επιβεβαίωσε την απόλυτη κυριαρχία του στο κόμμα και η πραγματικότητα θέλει τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ να οδεύει πλέον προς τη μητέρα των μαχών -τις επόμενες εθνικές εκλογές- κομμένο και ραμμένο στα μέτρα του προέδρου του. Ο απολογισμός θα γίνει το βράδυ των εκλογών κι εκεί είναι που ο Τσίπρας θα κάνει ταμείο.

Ειδήσεις σήμερα:

ΕΥΠ: Μαζικές παρακολουθήσεις πολιτών χωρίς αιτιολογία

Από αδιέξοδο σε αδιέξοδο η ΕΕ για το ρωσικό πετρέλαιο – Η ενότητα της Ευρώπης καταρρέει είπε ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας

Η σολομώντεια λύση του Αλέξη Τσίπρα για την εκλογή γραμματέα στην πορεία για τις εκλογές

Δημήτρης Τερζής

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago