Categories: Υγεία

Covid-19: Λιγότερο σοβαρές αλλά όχι πάντα ακίνδυνες οι λοιμώξεις σε εμβολιασμένους

Μπορεί οι λοιμώξεις Covid-19 που συμβαίνουν σε πλήρως εμβολιασμένους (breakthrough λοιμώξεις) ναι είναι γενικά λιγότερο σοβαρές σε σχέση με εκείνες των ανεμβολίαστων, ωστόσο δεν είναι πάντα ακίνδυνες, σύμφωνα με τα συμπεράσματα αμερικανικής επιστημονικής μελέτης. Όπως διαπιστώθηκε αυτές οι λοιμώξεις κάποιες μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο κατοπινών προβλημάτων υγείας ή και θανάτου.

Οι ερευνητές Ζιγιάντ Αλ-Άλι, του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον, και Μπέντζαμιν Μπάου και Γιαν Χε του Συστήματος Υγείας του Σεντ Λούις, έκαναν τη σχετική προδημοσίευση στο «Research Square». Ανέλυσαν δεδομένα για 16.035 λοιμώξεις σε εμβολιασμένους, 48.536 σε ανεμβολίαστους και σχεδόν 3,6 εκατομμύρια άτομα που δεν είχαν μολυνθεί από τον κορονοϊό.

Όπως διαπίστωσαν, έξι μήνες μετά τη λοίμωξη, οι εμβολιασμένοι άνθρωποι με λοίμωξη breakthrough είχαν λιγότερα προβλήματα υγείας και μικρότερη πιθανότητα θανάτου σε σχέση με τους ανεμβολίαστους ασθενείς με Covid-19. Όμως, συγκριτικά με όσους δεν είχαν ποτέ αρρωστήσει λόγω κορονοϊού ή όσους είχαν αρρωστήσει με εποχική γρίπη, οι εμβολιασμένοι που είχαν περάσει Covid-19, είχαν 53% μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου και 59% μεγαλύτερη πιθανότητα τουλάχιστον μιας ιατρικής πάθησης, ιδίως στους πνεύμονες, αλλά και άλλα προβλήματα υγείας τους επόμενους μήνες (καρδιαγγειακές διαταραχές, πήξης του αίματος, γαστρεντερικές, νεφρικές, ψυχικές, νευρολογικές, μεταβολικές, μυοσκελετικές, κόπωση κ.ά.).

Οι ερευνητές επεσήμαναν ότι «οι εμβολιασμένοι άνθρωποι που δεν νοσηλεύθηκαν στη διάρκεια των πρώτων 30 ημερών μετά τη διάγνωση με Covid-19, παρουσιάζουν μια μικρή αλλά όχι ασήμαντη αύξηση του κινδύνου θανάτου και προβλημάτων υγείας μετά την πάροδο της οξείας φάσης της λοίμωξης. Οι κίνδυνοι είναι περαιτέρω αυξημένοι στους εμβολιασμένους ανθρώπους που νοσηλεύθηκαν στη διάρκεια της οξείας φάσης της νόσου».

Όπως εξηγού, ακόμη και όταν οι λοιμώξεις Covid-19 σε εμβολιασμένους δεν απαιτούν νοσηλεία, οι αυξημένοι στη συνέχεια κίνδυνοι για μακρόχρονα προβλήματα υγείας ή και θάνατο «δεν είναι αμελητέοι». Επίσης, δεν αποκλείουν ότι «το συνολικό βάρος από άποψη θανάτων και παθήσεων μετά από breakthrough λοιμώξεις Covid-19 πιθανώς θα είναι σημαντικό».

Newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago