Με επείγουσα εγκύκλιό του, ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας ζητά από το προσωπικό των νοσοκομείων να βρίσκεται σε επιφυλακή για τον έγκαιρο εντοπισμό τυχόν περιστατικών. Η χώρα μας διαθέτει ήδη κάποιες παρτίδες εμβολίων για την ευλογιά, ενώ το υπουργείο Υγείας βρίσκεται σε συνεννόηση με τις ευρωπαϊκές υγειονομικές Αρχές για την προμήθεια επιπλέον εμβολίων που θα καλύψουν τις ανάγκες ατόμων υψηλού κινδύνου, όπως είναι οι στενές επαφές με κρούσμα και οι υγειονομικοί. Σύμφωνα με την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, δεν συντρέχει λόγος να εμβολιαστεί ο γενικός πληθυσμός.
Από τις αρχές Μαΐου, όταν και εντοπίστηκε το πρώτο κρούσμα στη Βρετανία, μέχρι σήμερα, τα περιστατικά έχουν ξεπεράσει τα 300 σε όλο τον κόσμο (εκτός των χωρών της Αφρικής, όπου η νόσος είναι ενδημική). Σε τρία κράτη της Ευρώπης εντοπίζονται τα περισσότερα επιβεβαιωμένα κρούσματα. Πρόκειται για τη Βρετανία (90), την Ισπανία (59) και την Πορτογαλία (58). Σποραδικά κρούσματα έχουν επίσης αναφερθεί τις τελευταίες εβδομάδες σε ΗΠΑ, Καναδά, Αυστραλία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και Ισραήλ.
Ο Γιάννης Τούντας, ομότιμος καθηγητής Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής του ΕΚΠΑ, εκτιμά πως, παρότι μικρή, η πιθανότητα να εξελιχθεί η ευλογιά των πιθήκων το επόμενο διάστημα σε νέα επιδημία δεν είναι ανύπαρκτη. «Τα μέχρι στιγμής δεδομένα δείχνουν ότι πιθανώς να πρόκειται για μια μεταλλαγμένη μορφή της αρχικής νόσου και, εφόσον έχει, όπως εικάζεται, μεγαλύτερη μεταδοτικότητα, θα μπορούσε να οδηγήσει σε ένα επιδημικό κύμα, εφόσον δεν ελεγχθεί εγκαίρως», δηλώνει ο Γ. Τούντας, διευκρινίζοντας ωστόσο πως σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται για μια τόσο τοξική και θανατηφόρα νόσο όσο η COVID-19.
Ο κ. Τούντας τονίζει ότι το κύριο όπλο που μπορεί να προστατεύσει από τη μετάδοση της ευλογιάς των πιθήκων είναι η μάσκα.
«Είναι πλέον επιτακτικό να φοράμε μάσκα στους εσωτερικούς χώρους και στα μέσα μαζικής μεταφοράς», επισημαίνει ο καθηγητής.
Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου Λοιμώξεων (ECDC) εκφράζει την ανησυχία του για την εμφάνιση των περιστατικών της νόσου, καθώς είναι η πρώτη φορά που εντοπίζονται στην Ευρώπη αλυσίδες μετάδοσης του ιού, χωρίς να υπάρχουν γνωστοί επιδημιολογικοί δεσμοί με την Αφρική. Το ECDC επισημαίνει ότι η πιθανότητα μετάδοσης στον πληθυσμό είναι χαμηλή, ωστόσο περισσότερο κινδυνεύουν όσοι έχουν πολλούς ερωτικούς συντρόφους.
Ο ομότιμος καθηγητής Γενετικής στο ΑΠΘ Κωνσταντίνος Τριανταφυλλίδης επισημαίνει ότι το θετικό είναι πως η ευλογιά των πιθήκων δεν εξαπλώνεται εύκολα μεταξύ των ανθρώπων. Παρ’ όλα αυτά, η μετάδοση είναι δυνατή μέσω επαφής με σωματικά υγρά και αναπνευστικά σταγονίδια. Ωστόσο, αυτά τα σταγονίδια δεν μπορούν να ταξιδέψουν περισσότερο από ένα μέτρο, σε αντίθεση με τον κορωνοϊό, όπου τα μικροσταγονίδια εξαπλώνονται σε απόσταση ακόμα και μεγαλύτερη των τεσσάρων μέτρων.
Κίνδυνος, όμως, μπορεί να υπάρξει και αν αγγίξει κάποιος ρούχα, κλινοσκεπάσματα ή πετσέτες που χρησιμοποιεί κάποιος ο οποίος νοσεί με ευλογιά των πιθήκων. «Οσο εξαπλώνεται ο ιός, υπάρχει ανησυχία ότι μπορεί να υποστεί γενετικές αλλαγές, για να μπορέσει να μεταδοθεί πιο αποτελεσματικά. Το θετικό είναι ότι η ευλογιά των πιθήκων είναι ένας σταθερός ιός DNA που δεν είναι επιρρεπής σε ταχεία μετάλλαξη, αντίθετα από τον SARS-Co V-2», λέει ο Κωνσταντίνος Τριανταφυλλίδης.
Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…
Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…
Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…
Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…
Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…
Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…