Πολιτική

Η σολομώντεια λύση του Αλέξη Τσίπρα για την εκλογή γραμματέα στην πορεία για τις εκλογές

Μπορεί το όνομα του προσώπου που θα διαδεχόταν τον Δημήτρη Τζανακόπουλο να ήταν επτασφράγιστο μυστικό, όμως όλοι λίγο πολύ ήξεραν ότι το ύπατο κομματικό αξίωμα θα το μοιραζόντουσαν μία γυναίκα και ένας άντρας έτσι ώστε να υπηρετηθεί με συνέπεια η αναλογία 50/50 που τηρήθηκε και στην εκλογή των μελών της Κεντρικής Επιτροπής από τη βάση του κόμματος.

Παρ’ όλα αυτά, η ανακοίνωση των ονομάτων της Ράνιας Σβίγκου και του Γιώργου Βασιλειάδη για τη θέση της γραμματέα και του αναπληρωτή γραμματέα, από τον Αλέξη Τσίπρα, προκάλεσε ανάμεικτα αισθήματα θετικής έκπληξης αλλά και αμηχανίας σε κάποια από τα 300 μέλη της νέας Κεντρικής Επιτροπής που συνεδρίαζαν για πρώτη φορά. Κι αυτό διότι η Ράνια Σβίγκου, προερχόμενη από τη μειοψηφία, είχε ταχθεί ενάντια στην πρόταση για την εκλογή των μελών της Κ.Ε. από τα μέλη του κόμματος. Κι όμως! Ηταν αυτά τα μέλη που την εξέλεξαν χθες με ποσοστό 76%.

Με τον τρόπο αυτό ο Αλέξης Τσίπρας θέλησε, αφ’ ενός, να στείλει ένα μήνυμα ότι «δεν υπάρχουν νικητές και ηττημένοι» και συνεπώς μπορεί από τις τάξεις της μειοψηφίας να επιλέξει τη νέα γραμματέα του κόμματος και αφ’ ετέρου να συμμαζέψει λίγο κάποιους από τους «προεδρικούς» της πλειοψηφίας που μοιάζουν όλο αυτό τον καιρό έτοιμοι να καταλάβουν τα… «χειμερινά ανάκτορα» της Κουμουνδούρου.

Η «σολομώντεια» λύση του Αλέξη Τσίπρα δεν ήταν μία εύκολη υπόθεση καθώς ο όρος που έθετε ήταν πως οι υποψήφιοι για τη θέση γραμματέα και αναπληρωτή γραμματέα δεν θα μπορούσαν να είναι υποψήφιοι στις εκλογές ούτε φυσικά μέλη σε ενδεχόμενη Κυβέρνηση. Κάτι που και δεοντολογικά και πολιτικά ήταν ορθό και επιβεβλημένο. Ομως πόσοι και πόσες από τα ανώτερα και μεσαία στελέχη θα δεχόντουσαν αυτούς τους όρους; Δεν ξέρουμε αν και πόσους βολιδοσκόπησε, το σίγουρο είναι ότι ελάχιστοι θα ήταν πρόθυμοι για κάτι τέτοιο αναλαμβάνοντας μάλιστα ένα τιτάνιο έργο: την ανασύνταξη και αναδιοργάνωση του κόμματος που μέσα σε λίγους μήνες έφτασε τα 172.000 μέλη, από 60.000 που ήταν μέχρι τον Μάρτιο.

Μετά την πρώτη αμηχανία εκφράστηκαν κάποιες αντιρρήσεις τόσο από την πλευρά της «Ομπρέλας» όσο και από την πλευρά των «προεδρικών της «Κίνησης Μελών. Οι πρώτοι κατηγορώντας τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για «τακτικισμό» και οι δεύτεροι εκφράζοντας την απογοήτευσή τους που η νέα γραμματέας δεν προέρχεται από τις τάξεις τους, κάτι που εκφράστηκε κυρίως από τον Παύλο Πολάκη και τον Στέλιο Παππά.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ο Παύλος Πολάκης δεν συμφώνησε με την υποψηφιότητα της Ράνιας Σβίγκου, με το επιχείρημα ότι πρόκειται για πρόσωπο που δεν στήριξε τη διεύρυνση, ενώ και ο Θοδωρής Δρίτσας τόνισε ότι δεν πρόκειται για μία πραγματικά συνθετική πρόταση.

Η απάντηση ήρθε από τον Αλέξη Τσίπρα. Όπως αναφέρθηκε, σε αυστηρό τόνο προς τον κύριο Πολάκη, του είπε: “δεν είσαι εσύ ο αυθεντικός εκφραστής των 172.000 μελών”. Στον κ. Δρίτσα είπε χαρακτηριστικά, ότι αυτή η επιλογή έγινε με αξιολογικά κριτήρια, όχι με βάση τις τάσεις, αλλά με βάση ποιος μπορεί να κάνει αυτή τη δουλειά.

Όπως και να έχει το πράγμα, συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα λένε ότι, η ψηφοφορία δικαιώνει την επιλογή του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ. Τόσο για την εκλογή γραμματέα όσο και για την εκλογή νέας Πολιτικής Γραμματείας με μικρές μόνο -αλλά αναμενώμενες- απώλειες: Τρία στελέχη που πρότεινε (Τζουμάκας, Πανδή, Καλκαδάκης) δεν τα κατάφεραν. Και μπήκαν τρία στελέχη που δεν πρότεινε (Φίλης, Καβαδία, Λάμπρου).

Τώρα είναι στο χέρι της Ράνιας Σβίγκου να αποδείξει ότι μπορεί να δικαιώσει τη πρόταση Τσίπρα κάτι που θα φανεί και από τις επιλογές της στη στελέχωση των τομέων ευθύνης και κυρίως του τομέα οργανωτικού του κόμματος που έχει εδώ και χρόνια τις μεγαλύτερες αδυναμίες. Συνδικαλισμός, Τοπική Αυτοδιοίκηση, Δικαιοσύνη, Κράτος είναι τομείς όπου ο κομματικός ΣΥΡΙΖΑ είναι ακόμη σε νηπιακό επίπεδο. Καμία αντιστοίχιση με το 32% που τον ψήφισε το 2019. Τις ικανότητες, όλοι το λένε, τις έχει.

Newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago