Κόσμος

ΕΕ: Νέο αδιέξοδο στη συμφωνία για εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο

Η ΕΕ απέτυχε και την Κυριακή (29/5) να συμφωνήσει σε εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο, αλλά οι διπλωμάτες προσπαθούν ωστόσο να σημειώσουν πρόοδο ενόψει της συνόδου κορυφής Δευτέρας-Τρίτης σχετικά με την εξαίρεση για παραδόσεις μέσω αγωγών σε χώρες της Κεντρικής Ευρώπης, δήλωσαν αξιωματούχοι.

Ωστόσο, ανώτερος διπλωμάτης της ΕΕ είπε ότι υπάρχουν «ακόμα πάρα πολλές λεπτομέρειες για να διευθετηθούν» για να ελπίζουμε σε μια συμφωνία πριν οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης συγκεντρωθούν στις Βρυξέλλες το απόγευμα της Δευτέρας.

Οι προτεινόμενες κυρώσεις στις εισαγωγές πετρελαίου αποτελούν μέρος του έκτου πακέτου κυρώσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Ρωσία λόγω της εισβολής της στην Ουκρανία.

Παραμένει το ουγγρικό «αγκάθι»

Η Ουγγαρία αναστέλλει την επικύρωση του όλου πακέτου, καθώς υποστηρίζει ότι ένα εμπάργκο πετρελαίου θα ήταν πλήγμα για την οικονομία της, επειδή δεν μπορεί εύκολα να προμηθευτεί πετρέλαιο από αλλού. Η Σλοβακία και η Τσεχία έχουν εκφράσει παρόμοιες ανησυχίες.

Οι συνομιλίες για το εμπάργκο πετρελαίου συνεχίζονται εδώ και ένα μήνα χωρίς καμία πρόοδο και οι ηγέτες επιθυμούσαν να καταλήξουν σε συμφωνία ενόψει της συνόδου κορυφής, δείχνοντας την ενότητά τους κόντρα στη Ρωσία.

Για να ξεπεράσει το αδιέξοδο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε η απαγόρευση να ισχύει μόνο για ρωσικό πετρέλαιο που εισάγεται στην ΕΕ με δεξαμενόπλοια, αφήνοντας την Ουγγαρία, τη Σλοβακία και την Τσεχία να συνεχίσουν να παραλαμβάνουν το ρωσικό πετρέλαιο μέσω του ρωσικού αγωγού Druzhba για κάποιο χρονικό διάστημα έως ότου γίνουν οι εναλλακτικές προμήθειες. Διατεταγμένα.

Η Βουδαπέστη υποστηρίζει αυτήν την πρόταση, δήλωσαν αξιωματούχοι, αλλά οι συνομιλίες την Κυριακή «κόλλησαν» στη χρηματοδότηση από την ΕΕ που ζητά η Ουγγαρία για να ενισχύσει τη χωρητικότητα αγωγών πετρελαίου από την Κροατία και να αλλάξει τα διυλιστήρια της από τη χρήση ρωσικού αργού Urals σε αργό μπρεντ δήλωσαν αξιωματούχοι.

Τη Δευτέρα η συνέχεια των συζητήσεων

Αυτό θα συζητηθεί από τους απεσταλμένους της ΕΕ το πρωί της Δευτέρας μαζί με το πρόβλημα του τρόπου διασφάλισης του θεμιτού ανταγωνισμού δεδομένων των υψηλότερων τιμών που θα αντιμετωπίσουν τα κράτη μέλη που εξαρτώνται από το μεταφερόμενο αργό μπρεντ ως αποτέλεσμα των κυρώσεων.

Το πακέτο περιλαμβάνει ακόμα την αποκοπή της μεγαλύτερης τράπεζας της Ρωσίας, Sberbank, από το σύστημα ανταλλαγής μηνυμάτων SWIFT, την απαγόρευση των ρωσικών ραδιοτηλεοπτικών φορέων από την ΕΕ και την προσθήκη περισσότερων ατόμων σε μια λίστα των οποίων τα περιουσιακά στοιχεία έχουν δεσμευτεί και δεν μπορούν να εισέλθουν στην ΕΕ.

Newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago