Categories: Πολιτική

Στα ύψη το πολιτικό θερμόμετρο για τα επεισόδια στο ΑΠΘ

Νέο γύρο πολιτικής αντιπαράθεσης πυροδοτούν τα επεισόδια στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο και ο τραυματισμός φοιτητή, με τον πρωθυπουργό να διαμηνύει μιλώντας στο υπουργικό συμβούλιο, ότι η πολιτεία δεν θα επιτρέψει νέο κύκλο ανομίας στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε στο υπουργικό συμβούλιο: «Αν κάποιοι θέλουν να ξαναμπούν με βαριοπούλες και να τα κάνουν γυαλιά καρφιά, η πολιτεία δεν θα το επιτρέψει. Και ότι αν αναζητούν αίμα και «ήρωες» επεισοδίων δεν θα τους βρουν σε συλλογικότητες με το αποκαλυπτικό όνομα «Ανομία». Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να διαλέξει: με τη γνώση και την ελευθερία ή με τις κουκούλες και τη βία; Βιβλιοθήκη ή βαριοπούλα;».

Αλέξης Τσίπρας: «Τεχνητή η ένταση, ψάχνει νέα διλήμματα π κ. Μητσοτάκης»

Τεχνητή η ένταση, που δημιουργεί η κυβέρνηση, απαντά ο Αλέξης Τσίπρας, από το βήμα του φόρουμ της ΕΣΕΕ: «Το πραγματικό δίλημμα δεν είναι βιβλιοθήκη ή βαριοπούλα αλλά αν θα πληρώσει το ρεύμα ή το φροντιστήριο ο πολίτης. Ψάχνει ο κος Μητσοτάκης να δημιουργήσει νέα διλήμματα. Αυτή η ένταση είναι τεχνητή και ο τελευταίο που χρειαζόμαστε είναι η κοινωνική ένταση…» λέει χαρακτηριστικά.

Στη Θεσσαλονίκη, η ένταση συνεχίστηκε και χθες το βράδυ, όταν σημειώθηκαν νέα επεισόδια μετά τη λήξη της μαζικής πορείας που πραγματοποίησαν φοιτητές σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την παρουσία αστυνομικών στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου σχολίασε: «Τα πανεπιστήμια δεν υπάρχουν για να πηγαίνουν ορισμένοι να καταλαμβάνουν με το έτσι θέλω χώρους, με το να ρίχνουν μολότοφ, με το να παίρνουν βαριοπούλες και να γκρεμίζουν. Με το να αμφισβητούν νόμιμες αποφάσεις των ιδρυμάτων αλλά για να μορφώνονται τα παιδιά».

«Μαζευτείτε, προτού έχουμε νεκρό στο πανεπιστήμιο, αν είχαμε δει τέτοιες εικόνες στην Τουρκία του Ερντογάν, άνδρα των ΜΑΤ να ρίχνει σε ευθεία βολή χειροβομβίδα κρότου-λάμψης πάνω σε φοιτητή, θα ήταν πρώτη είδηση στα ελληνικά κανάλια» είπε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Νάσος Ηλιόπουλος στο «Κόκκινο 105,5».

Η πολιτική πόλωση για την κατάσταση στα πανεπιστήμια συνεχίστηκε και στη Βουλή. Και σήμερα φοιτητές πραγματοποίησαν πορεία εντός του Αριστοτελείου και συγκέντρωση στα δικαστήρια, όπου προσήχθησαν οι συλληφθέντες για τα επεισόδια.

Πολύ σκληρή ανακοίνωση, και μάλιστα ένα ομόφωνο ψήφισμα κατά των αλλαγών στα Πανεπιστήμια από το υπουργείο Παιδείας, εξέδωσε η ΠΟΣΔΕΠ. Οι πανεπιστημιακοί εμφανίζονται απέναντι στις εξαγγελίες του υπουργείου ενώ χαρακτηριστική είναι η φράση που χρησιμοποιούν: «Ξεκινάει μια γκρίζα εποχή για τα Πανεπιστήμια με επικράτηση μηχανισμών διαπλοκής, υπόγειες συνεννοήσεις συμφερόντων και ανταλλάγματα».

Αναφέρουν επίσης ότι «για πρώτη φορά από την ίδρυση των Πανεπιστημίων στη Χώρα μας, προ 200 ετών, προτείνεται η κατάργηση των Πρυτανικών εκλογών» ενώ στρέφονται και κατά της υπουργού Παιδείας, Νίκης Κεραμέως.

Η ανακοίνωση της ΠΟΣΔΕΠ έχει ως εξής:

Ομόφωνη απόφαση για τις χθεσινές εξαγγελίες του Υπουργείου Παιδείας 

Η Υπουργός Παιδείας, προαναγγέλλοντας για άλλη μια φορά νόμο πλαίσιο στα ΜΜΕ, εξήγγειλε τις ίδιες θέσεις και στόχους που είχε δημοσιοποιήσει και προ τριμήνου, και επιπλέον ανακοίνωσε ένα νέο πλαίσιο διοίκησης για τα Πανεπιστήμια.

Η γενική κατεύθυνση των εξαγγελιών βρίσκεται στον αντίποδα της σύγχρονης και υψηλού επιπέδου πανεπιστημιακής εκπαίδευσης που έχει ανάγκη η νεολαία και η χώρα μας. Όλη η πρακτική και οι κατευθύνσεις της πολιτικής του υπουργείου, από την υποχρηματοδότηση των πανεπιστημίων μέχρι την ισοτίμηση των πτυχίων των κολεγίων, δεν δίνουν απάντηση στα κρίσιμα προβλήματα του Δημόσιου Πανεπιστημίου και της ακαδημαϊκής κοινότητας.

Το γεγονός ότι η Υπουργός έκανε την παρουσίαση στους δημοσιογράφους, χωρίς να έχει στείλει μέχρι στιγμής στα Πανεπιστήμια κείμενο, φανερώνει τις πραγματικές της επιδιώξεις και την αδιαφορία της για τις θέσεις των πανεπιστημιακών.

Ίσως είναι η πρώτη Υπουργός της μεταπολίτευσης η οποία ενώ πριν δύο έτη είχε νομοθετήσει τον τρόπο εκλογής των Πρυτανικών Αρχών από όλους τους Πανεπιστημιακούς κάθε Ιδρύματος, λέγοντας χαρακτηριστικά από το βήμα της Βουλής ότι με τον ν. 4692/20 αποκαθίσταται η εύρυθμη λειτουργία των Πανεπιστημίων, έρχεται τώρα για εντελώς ακατανόητους λόγους να νομοθετήσει το ακριβώς αντίθετο.

Άλλη μία ιστορική πρωτοτυπία είναι το γεγονός ότι για πρώτη φορά από την ίδρυση των Πανεπιστημίων στη Χώρα μας, προ 200 ετών, προτείνεται η κατάργηση των Πρυτανικών εκλογών και ο ορισμός του Πρύτανη και των Αντιπρυτάνεων από το Συμβούλιο Διοίκησης.

Το προτεινόμενο σύστημα διοίκησης δε θα έχει καμιά νομιμοποίηση από την Πανεπιστημιακή κοινότητα, γεγονός που θα αποδειχθεί καταστροφικό για τη λειτουργία των Πανεπιστημίων και τελικά ανεφάρμοστο.

Εάν η πρόταση της κας Κεραμέως ψηφιστεί στη Βουλή των Ελλήνων, ξεκινάει μια γκρίζα εποχή για τα Πανεπιστήμια με επικράτηση μηχανισμών διαπλοκής, υπόγειες συνεννοήσεις συμφερόντων και ανταλλάγματα, με τελικό σκοπό την κατάληψη με αντιδημοκρατικό και αδιαφανή τρόπο μιας θέσης στη διοίκηση του Πανεπιστημίου.

Το σχέδιο για τη διοίκηση των πανεπιστημίων που πρότεινε η Υπουργός καταλύει την αρχή της δημοκρατίας και το αυτοδιοίκητο των Πανεπιστημίων. Η ΠΟΣΔΕΠ θεωρεί ότι δεν πρέπει να κατατεθεί, καλεί τους συλλόγους και τους συναδέλφους σε εγρήγορση και είναι αποφασισμένη, σε αντίθετη περίπτωση, να προχωρήσει σε κινητοποιήσεις.

Newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago