Πολιτική

Με… βεντάλιες θα δροσιστούμε το καλοκαίρι – Η δήλωση Μητσοτάκη για το σχέδιο «θερμοστάτης»

Aτομική ευθύνη και στα κλιματιστικά φαίνεται ότι ετοιμάζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος στη συνάντηση με την Κατερίνα Σακελλαροπούλου ανέφερε ότι η κυβέρνηση προωθεί σχέδιο για την εξοικονόμηση ενέργειας.

Συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός ανέφερε το εξής: «Επειδή όλοι πρέπει να βάζουν πλάτη σε αυτή τη συλλογική προσπάθεια, θα παρουσιάσουμε και ένα συνολικό σχέδιο εξοικονόμησης ενέργειας. Διότι έχουμε ακόμα δρόμο να διανύσουμε προς αυτή την κατεύθυνση, είτε μιλάμε για τα δημόσια κτίρια είτε μιλάμε για τις ιδιωτικές κατοικίες.

Με μικρές αλλαγές στη συμπεριφορά μας μπορούμε να εξοικονομήσουμε ενέργεια, να γλυτώσουμε χρήματα, να διευκολύνουμε την προσπάθεια της χώρας να μειώσει συνολικά το ενεργειακό της αποτύπωμα. Είναι πολιτικές που μόνο όφελος έχουν και για την εφαρμογή τους η κυβέρνηση θα φροντίσει να παρουσιάσει πολύ σύντομα ένα συγκεκριμένο και συνεκτικό σχέδιο».

Οι διαρροές κάνουν λόγο για εισαγωγή κόφτη στα κλιματιστικά ώστε η θερμοκρασία να μην έχει μεγάλη διαφορά από την θερμοκρασία. Σε μία προσπάθεια να ελέγξουν τυχόν αντιδράσεις, διαρρέουν επίσης ότι εξετάζονται ανάλογες πολιτικές με αυτές που έχουν ληφθεί σε Ισπανία και Ιταλία.

Το σχέδιο που εγκρίθηκε πρόσφατα από το ισπανικό υπουργικό συμβούλιο περιλαμβάνει ελέγχους θερμοκρασίας σε δημόσια γραφεία, μαζική εγκατάσταση ηλιακών συλλεκτών σε στέγες δημόσιων κτιρίων και θα ενθαρρύνει τους εργαζόμενους να εργάζονται περισσότερο από το σπίτι.

Το καλοκαίρι, ο κλιματισμός σε γραφεία σε χώρους εργασίας δεν πρέπει να ρυθμίζεται χαμηλότερα από 27 βαθμούς Κελσίου, κάτι που είναι πιθανό να κάνει κοινή τη χρήση της παραδοσιακής ισπανικής βεντάλιας στο γραφείο. Τον χειμώνα, η θέρμανση δεν θα πρέπει να είναι μεγαλύτερη από 19 βαθμούς Κελσίου.

Στην Ιταλία, η «Επιχείρηση Θερμοστάτης», όπως ονομάστηκε από τα ιταλικά ΜΜΕ, προβλέπει πως ο κλιματισμός σε δημόσια κτίρια, συμπεριλαμβανομένων σχολείων και κυβερνητικών κτιρίων, υπουργείων κλπ, δεν μπορεί να οριστεί κάτω από τους 27 βαθμούς Κελσίου κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Τον χειμώνα, τα συστήματα θέρμανσης δεν πρέπει να θερμαίνουν τα κτίρια άνω των 19 βαθμών, αν και θα επιτρέπονται 2 βαθμοί παραπάνω σε ειδικές συνθήκες.

Για τους παραβάτες προβλέπονται πρόστιμα που κυμαίνονται από 500 έως 3.000 ευρώ.

Σκρέκας: Θα υπάρξουν μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο υπουργός Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, αναφέρθηκε στην υπό εξέλιξη συζήτηση, όπως είπε, με συναδέλφους του υπουργούς για να ληφθούν μέτρα για εξοικονόμηση ενέργειας στο Δημόσιο.

«Με τους αρμόδιους υπουργούς Θεόδωρο Σκυλακάκη και Μάκη Βορίδη σχεδιάζουμε μια σειρά μέτρων και δράσεων για να μπορέσει το Δημόσιο να εξοικονομήσει ενέργεια. Επειδή πέρυσι με τον καύσωνα είχαμε φτάσει σε ρεκόρ ζήτησης, το κλιματιστικό αν το ορίσουμε στους 26 βαθμούς πετυχαίνουμε το καλύτερο αποτέλεσμα σε ό,τι αφορά στην ποιότητα του αέρα και την εξοικονόμηση ενέργειας», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Περιβάλλοντος. Όπως εξήγησε, αυτό μπορεί να γίνει μόνο ως σύσταση σε νοικοκυριά και ιδιωτικές επιχειρήσεις, ενώ «στο Δημόσιο θα υπάρξουν μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας».

Ειδήσεις σήμερα

ΣΥΡΙΖΑ: «Το άρον άρον κλείσιμο της έρευνας για το σκάνδαλο Novartis δημιουργεί ερωτήματα»

ΤΑZ: «Όχι αστυνομικοί στα ελληνικά πανεπιστήμια»

Επιστολή της Ελλάδας στον ΟΗΕ: Η Αθήνα απορρίπτει τις αιτιάσεις της Άγκυρας για τα νησιά

newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago