Πολιτική

Προς «θερμό» καλοκαίρι με την Τουρκία– Γιατί ο Ερντογάν αυξάνει την ένταση

Μετά το «καυτό» καλοκαίρι του 2020 μια γραμμή επικοινωνίας μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας ήταν μονίμως ανοιχτή, κι όχι για τα μάτια του κόσμου. Η γραμμή ανάμεσα στον Κώστα Φραγκογιάννη, υφυπουργό Εξωτερικών, αρμόδιο για την οικονομική διπλωματία, και στον Τούρκο ομόλογό του Σεντάτ Ονάλ.

Οι δύο τους ασχολούνταν με τη λεγόμενη «θετική» ατζέντα, υπέγραφαν συμφωνίες για το διμερές εμπόριο, συζητούσαν για τη συνεργασία στις μεταφορές και τον τουρισμό, στην ενέργεια και την προστασία του περιβάλλοντος.

Γι’ αυτό και η πληροφορία ότι η επόμενη προγραμματισμένη συνάντησή τους για τον Ιούνιο στην Άγκυρα αναβλήθηκε δεν ήταν ένα ρητορικό σόου του Τούρκου Προέδρου πρωτίστως για εσωτερική κατανάλωση, αλλά το κλείσιμο των διαύλων επικοινωνίας και η απαρχή ενός δεύτερου “καυτού» καλοκαιριού.

Μετά το «Μητσοτάκης γιοκ» του Σουλτάνου τα πράγματα παίρνουν άλλη τροπή.

Ο Σουλτάνος, έχει πολλά προβλήματα στο εσωτερικό. Η οικονομική κρίση, ο υψηλός πληθωρισμός (160%) η λίρα κατρακυλά και η αντιπολίτευση τον κατηγορεί για παράνομο πλουτισμό.

Έτσι, η Ελλάδα, η Κύπρος, το ΝΑΤΟ και οι ΗΠΑ, είναι το μέσω για την ενίσχυση του εθνικισμού. Είναι άλλωστε –όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις- το μόνο που απομένει για εκείνον.

Στρέφεται εναντίον της ένταξης της Φινλανδίας και της Σουηδίας. Ζητά να του παραδώσουν όσους κρίνει ως γκιουλενιστές και μέλη του PKK. Παζαρεύει την αγορά F16 και αναβάθμιση αυτών που έχει. Επιμένει να μπει στο πρόγραμμα για την αγορά των F35. Από την άλλη, ανακοίνωσε επιχειρήσεις στη Συρία. Δυστυχώς γι’ αυτόν δεν φαίνεται να του βγαίνει.

ΟΙ ΗΠΑ αντέδρασαν στην εισβολή στη Συρία, με τον Σουλτάνο να κατηγορεί ΗΠΑ και Σουηδία για φιλικές σχέσεις με Κούρδους μαχητές.

Εδώ, στο σχέδιο της ενίσχυσης του εθνικισμού, μπαίνει και η Ελλάδα. Την κατηγορεί για προσπάθεια να αποκλειστεί η Τουρκία από τα εξοπλιστικά προγράμματα και για τη βάση της Αλεξανδρούπολης.

Ο Ερντογάν, απάντησε σε προσωπικό επίπεδο, λέγοντας ότι δεν θα ξαναδεί τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Προκειμένου… να τιμωρήσει την Ελλάδα, αυξήθηκαν οι υπερπτήσεις ενώ το ερευνητικό Γιουνούς, κάνει βόλτες στο Αιγαίο στην περιοχή μεταξύ του Άη Στράτη, της Σκύρου, της Χίου και της Λέσβου με παράνομη νάφτεξ.

Αναλυτές επισημαίνουν ότι τα προβλήματα του Ερντογάν θα τον οδηγήσουν σε κλιμάκωση της έντασης, ενώ δεν αποκλείουν ένα «θερμό» καλοκαίρι στο Αιγαίο

Η απάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη στις δηλώσεις Ερντογάν ήρθε από το βήμα του Νταβός – και ήταν μάλλον μια προσπάθεια αποκλιμάκωσης: «Με την Τουρκία είμαστε γείτονες», είπε, «πάντα θα χρειάζεται να μιλάμε και πάντα θα κρατάμε ανοιχτά τα κανάλια επικοινωνίας, δεν θα είμαστε ποτέ εμείς που θα διακόψουμε την επικοινωνία με τους γείτονές μας». Παράλληλα, τόνισε ότι θα συνεχίσει να υπερασπίζεται την κυριαρχία της Ελλάδος και τα κυριαρχικά της δικαιώματα και να «διεθνοποιεί» τη συμπεριφορά της Τουρκίας ως αναθεωρητικής δύναμης.

Χλιαρών αντιδράσεων συνέχεια…

Την ίδια ώρα, οι αντιδράσεις των ΗΠΑ και της Ε.Ε. στη νέα κλιμάκωση της έντασης από την Τουρκία παραμένουν τουλάχιστον χλιαρές – στη λογική «βρείτε τα», έστω με αποχρώσεις. Μπορεί το υπουργείο Εξωτερικών να πλασάρει ως… σθεναρή αντίδραση το τιτίβισμα του Στέφανο Σανίνο, γενικού γραμματέα της Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης της Ε.Ε., ότι μετέφερε στον Τούρκο πρέσβη τις «σοβαρές ανησυχίες για τις πτήσεις των τουρκικών αεροσκαφών κοντά στην Αλεξανδρούπολη», αλλά η δήλωση ότι «ο σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου και η αποχή από ενέργειες που υπονομεύουν τη συνοχή μεταξύ των συμμάχων είναι σε αυτήν την κρίσιμη καμπή πιο σημαντικά από ποτέ» δεν μπορεί να χαρακτηριστεί και ως αυστηρή προειδοποίηση προς την Τουρκία να μην το ξανακάνει.

Δένδιας: «Δεν θα υποκύψουμε στον πειρασμό να απαντάμε στις προκλήσεις με τον ίδιο τρόπο»

Η Ελλάδα παραμένει ψύχραιμη απέναντι στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει στην Ανατολική Μεσόγειο, ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκος Δένδιας, σε δήλωσή του μετά το πέρας της συνάντησης με τον ομόλογό του της Βόρειας Μακεδονίας, Μπουγιάρ Οσμάνι, που πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα στα Σκόπια.

«Δεν πρόκειται να υποκύψουμε στον πειρασμό να απαντάμε στις προκλήσεις που δεχόμαστε με τον ίδιο τρόπο. Εμείς έχουμε μία θέση πολύ βασική: το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας απαιτούν από όλους τον σεβασμό. Αυτός είναι ο θεμελιώδης κανόνας της Συμμαχίας που ανήκουμε, του ΝΑΤΟ» σημείωσε ακόμη ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας.

Κατρούγκαλος: «Απαράδεκτες» οι ίσες αποστάσεις

Ενώπιον αυτής της… χλιαρότητας είναι απόλυτα δικαιολογημένη η αγωνία του Γιώργου Κατρούγκαλου για τις ίσες αποστάσεις που τηρούν οι σύμμαχοι έναντι της Ελλάδας και της Τουρκίας. Ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ- Π.Σ. χαρακτήρισε «απαράδεκτο» το γεγονός ότι, για δεύτερη συνεχόμενη μέρα, ΗΠΑ και Κομισιόν απαντούν τόσο στην επίθεση Ερντογάν στον Έλληνα πρωθυπουργό όσο και στην ανακοίνωση της Τουρκίας ότι ξεκινά νέες έρευνες στο Αιγαίο με δηλώσεις ίσων αποστάσεων, ενώ υπογράμμισε πως η και η Γαλλία τηρεί σιγή ασυρμάτου. «Η προάσπιση της κυριαρχίας μας επιβάλλει διεκδικητική εξωτερική πολιτική», κατέληξε στη δήλωσή του ο Κατρούγκαλος.

Την ανησυχία του εξέφρασε και το ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝ.ΑΛΛ., υποστηρίζοντας ότι “οι εντεινόμενες τουρκικές προκλήσεις υπενθυμίζουν τις ευθύνες όλων των συμμάχων απέναντι στη γείτονα”.

Ειδήσεις σήμερα

Οι όροι της Τουρκίας για την ένταξη Σουηδίας-Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ

Διπλωματικές πηγές για Ζαχάροβα: Οι δηλώσεις της αποτελούν περαιτέρω όξυνση στις διμερείς σχέσεις

Σοκ για το μακελειό σε δημοτικό σχολείο του Τέξας

newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago