Κόσμος

Μακελειό με 19 νεκρούς μαθητές σε σχολείο του Τέξας – Διάγγελμα Μπάιντεν

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν κάλεσε χθες να αναληφθεί δράση στις ΗΠΑ για να αντιμετωπιστεί η μάστιγα των επιθέσεων με τη χρήση πυροβόλων όπλων, λίγες ώρες μετά το μακελειό μέσα σε πρωτοβάθμιο σχολείο στο Τέξας, παρά την ισχυρή επιρροή που διαθέτει το λόμπι της οπλοκατοχής στο Κογκρέσο.

«Ήλπιζα, όταν έγινα πρόεδρος, δεν θα χρειαζόταν να το θρηνήσουμε ξανά », είπε ο Μπάιντεν από τον Λευκό Οίκο. «Άλλη μια σφαγή στο Ουβάλντετου Τέξας. Ένα δημοτικό σχολείο. Όμορφοι, αθώοι, μαθητές δεύτερης, τρίτης και τετάρτης δημοτικού», είπε.

«Πότε για τ’ όνομα του Θεού θα ορθώσουμε το ανάστημά μας μπροστά στο λόμπι των όπλων;» διερωτήθηκε ο 78χρονος Δημοκρατικός αρχηγός του κράτους. «Είμαι αποκαρδιωμένος και κουρασμένος», πρόσθεσε.

Χαρακτήρισε αδιανόητο το γεγονός ότι σχολιαρόπαιδα βλέπουν τους φίλους τους να πεθαίνουν λες και βρίσκονται σε πεδίο μάχης ενώ είναι στα σχολεία τους.

Παρότι αναγνώρισε πως είναι πολλά αυτά που δεν γνωρίζουν ακόμη οι αμερικανικές αρχές για τη σφαγή στο Τέξας, τόνισε πως θεωρεί λάθος οποιοσδήποτε 18χρονος να είναι σε θέση να αγοράζει όπλα όπως τουφέκια εφόδου. Διεμήνυσε πως οι Αμερικανοί δεν θα ξεχάσουν αυτούς που παρεμποδίζουν ή καθυστερούν την προώθηση νομοθεσίας για την οπλοκατοχή που είναι βασισμένη στην κοινή λογική.

«Είναι καιρός να δράσουμε», επέμεινε ο Μπάιντεν. «Μπορούμε να κάνουμε τόσο πολλά περισσότερα».

Ο Μπάιντεν ενημερώθηκε για την σφαγή στο Τέξας καθώς επέστρεφε στην Ουάσιγκτον από το ταξίδι του στη Νότια Κορέα και την Ιαπωνία. Ζήτησε οι σημαίες των ΗΠΑ να κυματίζουν μεσίστιες στον Λευκό Οίκο, σε όλα τα δημόσια κτίρια και τους δημόσιους χώρους ως το Σάββατο 28η Μαΐου, σε «ένδειξη σεβασμού για τα θύματα». Κάλεσε επίσης τον κυβερνήτη του Τέξας Γκρεγκ Άμποτ για να προσφέρει ομοσπονδιακή βοήθεια.

Αναλογιζόμενος το ταξίδι του στις δύο ασιατικές δημοκρατίες, ο Μπάιντεν είπε: «Αυτό που μου έκανε εντύπωση είναι ότι τέτοιου είδους μαζικοί πυροβολισμοί σπάνια συμβαίνουν οπουδήποτε αλλού στον κόσμο». «Γιατί; Γιατί είμαστε διατεθειμένοι να ζήσουμε με αυτό το μακελειό;». διερωτήθηκε.

Ο Μπάιντεν, ο οποίος έχει χάσει ένα από τα παιδιά του σε τροχαίο ατύχημα και ένα άλλο από καρκίνο, εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στους γονείς του Ουβάλντε που, όπως είπε, «δεν θα δουν ποτέ ξανά το παιδί τους, δεν θα πηδήξουν ποτέ στο κρεβάτι του για να το αγκαλιάσει».  «Γονείς που δεν θα είναι ποτέ οι ίδιοι», συνέχισε, προσθέτοντας: «Το να χάνεις ένα παιδί είναι σαν να σου αφαιρούν ένα κομμάτι ψυχής».

Με τη νομοθεσία για τον έλεγχο των όπλων να έχει «παγώσει» στο Καπιτώλιο, ο Αμερικανός πρόεδρος δεν μπορεί να προσφέρει πολλά πέρα από ακόμα μία έκκληση για δράση, σχολιάζει το Bloomberg. Ο Μπάιντεν δεν ζήτησε συγκεκριμένα μέτρα, αλλά είπε ότι όταν οι ΗΠΑ είχαν απαγορεύσει τα όπλα επίθεσης, από το 1994 έως το 2004, οι μαζικοί πυροβολισμοί μειώθηκαν και στη συνέχεια «τριπλασιάστηκαν» μετά τη λήξη του νόμου. «Μη μου πείτε ότι δεν μπορούμε να έχουμε αντίκτυπο σε αυτή τη σφαγή», είπε.

Οι Δημοκρατικοί προσπάθησαν επανειλημμένα και απέτυχαν να θεσπίσουν νέα μέτρα ελέγχου των όπλων, συμπεριλαμβανομένων των καθολικών ελέγχων ιστορικού και της απαγόρευσης των όπλων επίθεσης, στη δεκαετία από την επίθεση στο δημοτικό σχολείο του Σάντι Χουκ το 2012, όταν ένοπλος σκότωσε 26 ανθρώπους, οι περισσότεροι από τους οποίους ήταν πρώτης τάξης.

Νεκροί 19 μαθητές και δύο ενήλικοι

Η σφαγή της Τρίτης στο δημοτικό σχολείο Ρομπ είναι η τελευταία σε μια σειρά μαζικών πυροβολισμών που συγκλόνισαν τη χώρα. Μόλις πριν από 10 ημέρες, ένας ένοπλος στο Μπάφαλο της Νέας Υόρκης άνοιξε πυρ σε σούπερ μάρκετ, σκοτώνοντας 10 ανθρώπους σε ρατσιστική επίθεση.

Η επίθεση στο Ουβάλντε, που βρίσκεται περίπου 130 χιλιόμετρα δυτικά του Σαν Αντόνιο, είναι η πιο θανατηφόρα σε σχολείο των ΗΠΑ από τότε που ένοπλος σκότωσε 26 ανθρώπους, οι περισσότεροι από τους οποίους ήταν πρώτης τάξης, στο δημοτικό σχολείο Sandy Hook στο Νιουτάουν του Κονέκτικατ, το 2012.

«Ως έθνος πρέπει να αναρωτηθούμε: Πότε στο όνομα του Θεού θα αντισταθούμε στο λόμπι των όπλων;» είπε ο Μπάιντεν σε ομιλία του μετά το μακελειό. «… Πόσα μικρά παιδιά, που έγιναν μάρτυρες αυτού που συνέβη, βλέπουν τους φίλους τους να πεθαίνουν σαν να βρίσκονται σε πεδίο μάχης, για όνομα του Θεού;», συνέχισε. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ χαρακτήρισε τον θάνατό των παιδιών «παράλογο» και ζήτησε δράση για να προσπαθήσει να περιορίσει τη βία.

Δράστης της επίθεσης είναι ο 18χρονος Σαλβαδόρ Ράμος, μαθητής λυκείου στην Ουβάλντε, τα κίνητρα του οποίου παραμένουν ακόμα άγνωστα στις αρχές. Ο 18χρονος δράστης είναι επίσης νεκρός, δήλωσαν αξιωματούχοι.

Φορώντας αλεξίσφαιρο, εφοδιασμένος τουλάχιστον με ένα τουφέκι εφόδου, ο νεαρός αρχικά διέφυγε με ημιφορτηγό, που ενεπλάκη σε «θεαματικό τροχαίο», προτού το εγκαταλείψει και πάει στο πρωτοβάθμιο σχολείο Ρομπ περί τις 11:30 (19:30 ώρα Ελλάδας), προσπαθώντας κατά τα φαινόμενα να ξεφύγει από αστυνομικούς.

Ο Δημοκρατικός γερουσιαστής της Πολιτείας του Τέξας, Ρόλαντ Γκουτιέρεζ, είπε σε συνέντευξη στο MSNBC ότι ο δράστης είχε αγοράσει τα όπλα του νόμιμα στα 18α γενέθλιά του.

Ο δράστης διέπραξε τη σφαγή αφού πρώτα πυροβόλησε τη γιαγιά του. Δεν είναι καθαρό αν τα δύο γεγονότα συνδέονται. Σύμφωνα με τον υπαξιωματικό των υπηρεσιών επιβολής του νόμου στο Τέξας Έρικ Εστράντα, που μίλησε στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN, η γιαγιά εισήχθη στο νοσοκομείο University Health, όπου νοσηλεύεται σε «κρίσιμη κατάσταση».

Σύμφωνα με τον Πιτ Αρεντόντο, αξιωματικό της αστυνομίας που ανέλαβε να διενεργήσει την έρευνα, ο έφηβος έδρασε μόνος. Ο υπαξιωματικός Εστράντα είπε πως δεν ξέρει αν ήταν γνωστός στις αρχές. Οι αρχές προσπαθούν ακόμη να συλλέξουν στοιχεία «για το προφίλ του», «τα κίνητρά του», «τους τύπους των όπλων που χρησιμοποίησε και αν τα κατείχε νόμιμα», σύμφωνα με τον κυβερνήτη Άμποτ.

Από την επίθεση στο σχολείο, σε κρίσιμη κατάσταση είναι μια 66χρονη και ένα 10χρονο κορίτσι, σύμφωνα με το University Health. Στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Σαν Αντόνιο εισήχθησαν επίσης ένα παιδί 9 και 10 ετών και δύο παιδιά και δύο ενήλικες νοσηλεύτηκαν στο νοσοκομείο Uvalde Memorial.

Μοναχικός, θύμα εκφοβισμού και βίαιος

Δράστης στο μακελειό σε σχολικό συγκρότημα στο Ουβάλντε του Τέξας είναι ο 18χρονος Σαλβαδόρ Ράμος, σύμφωνα με τις αρχές. Χρησιμοποιώντας όπλα που αγόρασε αυτόν τον μήνα, μέρες μετά τα 18α γενέθλιά του, ο Ράμος πυροβόλησε και τραυμάτισε βαριά τη γιαγιά του. Στη συνέχεια επιτέθηκε στο δημοτικό σχολείο Ρομπ, κοντά στο σπίτι του στο Ουβάλντε του Τέξας, σκοτώνοντας τουλάχιστον 19 παιδιά και δύο ενήλικες.

Ο δράστης ήταν ένας μοναχικός 18χρονος που είχε δεχθεί εκφοβισμό λόγω των προβλημάτων ομιλίας που παρουσίαζε, είχε μια δύσκολη σχ’εση με τη μητέρα του και τα τελευταία χρόνια προχωρούσε σε βίαιες επιθέσεις εναντίον συνομηλίκων και αγνώστων, σύμφωνα με φίλους και συγγενείς που επικαλείται η Washington Post.

Όπως αναφέρει το περιβάλλον του, ο Ράμος δεχόταν έντονο bullying λόγω της ομιλίας του και είχε προχωρήσει σε αυτοτραυματισμό «για πλάκα». Η συμπεριφορά του, ωστόσο, άλλαξε προς το χειρότερο όταν μετακόμισε με την μητέρα του λόγω της εργασίας της, σε άλλη περιοχή του Τέξας. Σύμφωνα με φίλους του, τότε παράτησε το σχολείο, άρχισε να φοράει μαύρα ρούχα και μεγάλες στρατιωτικές μπότες, και μάκρυνε τα μαλλιά του. Φίλοι του επίσης αναφέρουν ότι ο Ράμος μαζί με άλλον φίλο του συνήθιζε να επιτίθεται τυχαία σε περαστικούς χρησιμοποιώντας αεροβόλο όπλο. Πετούσε επίσης αβγά σε αυτοκίνητα.

Να σημειωθεί ότι, όπως αναφέρει ο κύκλος του, οι φιλίες του Ράμος είχαν πάντα μικρή διάρκεια.

Πριν από περίπου ένα χρόνο, ο Ράμος δημοσίευσε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης φωτογραφίες από αυτόματα τουφέκια που είχε στη λίστα επιθυμιών του. Πριν από τέσσερις ημέρες, δημοσίευσε φωτογραφίες από δύο τουφέκια, χρησιμοποιώντας την περιγραφή «φωτογραφίες με το όπλο μου».

Επίσης, πριν από δύο μήνες, δημοσίευσε ένα story στο Instagram στο οποίο ούρλιαζε στη μητέρα του, η οποία, όπως είπε, προσπαθούσε να τον διώξει από το σπίτι τους, αναφέρει άλλο άτομο του περιβάλλοντος του δράστη.

Γείτονες της οικογένειας επιβεβαιώνουν τα προβλήματα στην οικογένεια του Ράμος και την δύσκολη σχέση με την μητέρα του. Μάλιστα, σημειώνουν ότι τα προβλήματα επιδεινώνονταν καθώς μεγάλωνε ο Ράμος, με την αστυνομία να παρεμβαίνει στους καβγάδες μητέρας και γιου. Σύμφωνα πολλά άτομα του κύκλου του Ράμος, η μητέρα έκανε χρήση ναρκωτικών, αυτός ήταν ο λόγος των τριβών στο σπίτι. Έτσι κατέληξε να μετακομίσει στο σπίτι της γιαγιάς του πριν από μερικούς μήνες.

Ειδήσεις σήμερα

Ρωσία: Τρεις μήνες από την έναρξη του πολέμου

Ομολογία Παναγιωτόπουλου: Στέλνουμε αμυντικό υλικό στην Ουκρανία από τα αποθέματά μας

Ακρίβεια: 30% η μέση αύξηση στο κόστος αγροτικής παραγωγής

newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago