Πολιτική

Νέα Κεντρική Επιτροπή ΠΑΣΟΚ: Οι 3 «ανορθογραφίες» και το μήνυμα των παπανδρεϊκών 

Η κυριαρχία του Νίκου Ανδρουλάκη στο νέο σκηνικό που διαμορφώνεται στο ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ αποτυπώθηκε και στην εκλογή της κεντρικής επιτροπής από το πρόσφατο συνέδριο του Κινήματος. Ουδείς περίμενε κάτι αντίθετο, έξι μήνες μετά την συντριπτική επικράτηση του κ. Ανδρουλάκη στη μάχη της ηγεσίας και ενώ το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ καταγράφει αισιόδοξες δημοσκοπικές επιδόσεις.

Ωστόσο, από την εκλογική διαδικασία, στην οποία πήραν μέρος περίπου 4500 σύνεδροι, προέκυψαν κάποιες «ανορθογραφίες», ή καταγράφηκαν κάποια μηνύματα, που είτε προβλημάτισαν, είτε δεν ικανοποίησαν τη Χ. Τρικούπη.

Οι τρεις ανορθογραφίες

  1. Η απουσία γυναικών από τις πρώτες θέσεις εκλογής στην κεντρική επιτροπή ή για την ακρίβεια η εκκωφαντική ανισορροπία σε αυτό το πεδίο. Στις πρώτες 100 θέσεις βρίσκονται μόλις 4 (!!!) γυναίκες, ενώ για να συναντήσει κανείς γυναικείο όνομα στη λίστα πρέπει να φτάσει στο νούμερο 29, όπου συναντά την Έφη Χαλάτση! Οι άλλες τρεις είναι η Πωλίνα Λάμψα στην 77η θέση, η Κατερίνα Μπατζελή στην 79η – τυχαίο ή όχι και οι τρεις υποστηρίχθηκαν από το μπλοκ του Γιώργου Παπανδρέου – και η Μαρία Κουκουδάκη στην 82η θέση. Οι μηχανισμοί αδιαφόρησαν πλήρως για το πολιτικό μήνυμα που εκπέμπεται με το συγκεκριμένο θέμα και προτίμησαν να κατευθύνουν τη σταυροδοσία στη μάχη των ανδρών, εκτιμώντας ότι οι γυναίκες από τα διάφορα εσωκομματικά μπλοκ θα εκλέγονταν έτσι κι αλλιώς με βάση την ποσόστωση (τουλάχιστον 30%).
  • Οι καθημερινοί συνεργάτες του Νίκου Ανδρουλάκη, εκείνοι δηλαδή που αποτελούν το στενό επιτελείο του στη Χ. Τρικούπη εκλέχτηκαν σε θέσεις που μάλλον δεν θεωρούνται ικανοποιητικές – αυτή είναι η κομψή και ψύχραιμη διατύπωση για το πώς σταυροδοτήθηκαν από τους συνέδρους. Εκτός από τον Ανδρέα Σπυρόπουλο, που προορίζεται για γραμματέας του κόμματος και εκλέχτηκε θεαματικά στην πρώτη θέση και τον εξ απορρήτων του αρχηγού Στέφανο Ξεκαλάκη, που πλασαρίστηκε στην τρίτη θέση έχουμε και λέμε: Η υπεύθυνη Ανθρώπινου Δυναμικού του Κινήματος Μαρία Κουκουδάκη στην 82η θέση, ο εκπρόσωπος τύπου Δημήτρης Μάντζος στην 84η θέση, η διευθύντρια του πολιτικού γραφείου του κ. Ανδρουλάκη, Ελένη Αναστασίου στην 171η θέση και η αναπληρώτρια εκπρόσωπος τύπου Αναστασία Σιμητροπούλου στην 237η θέση. Για νέα στελέχη που ενσαρκώνουν την ελπίδα για ανανέωση και αλλαγή σελίδας στο ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, το συνέδριο δεν είχε και την καλύτερη αντιμετώπιση.
  • Στελέχη με ιδιαίτερο συμβολισμό, που αποτελούν κρίσιμες επιλογές του Νίκου Ανδρουλάκη δεν πήγαν καλά. Κορυφαίο παράδειγμα ο Κώστας Χρυσόγονος, ο πρώην ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, η μεταγραφή (επιστροφή) του οποίου στο ΠΑΣΟΚ παρουσιάστηκε ως εμβληματική κίνηση για τη νέα δυναμική του χώρου έναντι της αξιωματικής αντιπολίτευσης και προεόρτιο επανάκαμψης δυνάμεων στο Κίνημα. Ο κ. Χρυσόγονος βρέθηκε στη 210η θέση – καθόλου τιμητική για τα δεδομένα. Αλλά και στελέχη, όπως ο Πέτρος Ευθυμίου, τον οποίο ο κ. Ανδρουλάκης επέλεξε για πρόεδρο του συνεδρίου και είναι ένας από τους «σοφούς» δίπλα στη νέα ηγεσία, εκλέχτηκε μόλις στη 125η θέση. Πρώην υπουργοί με αξιόλογη παρουσία και χωρίς τη φθορά από τις περιόδους της πράσινης διακυβέρνησης, επίσης εκλέχτηκαν σχετικά χαμηλά, όπως ο Πάρις Κουκουλόλπουλος στην 133η θέση και ο Γιώργος Κουτρουμάνης στην 179η θέση.

… και το μήνυμα

Στα αξιοσημείωτα που δεν περνούν απαρατήρητα από τη Χ. Τρικούπη είναι η ανασύνταξη του παπανδρεϊκού μπλοκ και η έκφρασή του, όπως φαίνεται μέσω του Μανώλη Χριστοδουλάκη. Ο μέχρι τώρα γραμματέας του ΚΙΝΑΛ βρέθηκε στη δεύτερη θέση στην ανάδειξη της κεντρικής επιτροπής, επιβεβαιώνοντας ότι είναι ένα στέλεχος με πολύ μέλλον και προοπτική. Αλλά συνολικά οι παπανδρεϊκοί πήγαν εξαιρετικά στη συγκεκριμένη αναμέτρηση, στέλνοντας μήνυμα ότι θα παραμείνουν ένας ισχυρός πόλος στο νέο κομματικό πεδίο. Πέρα από τον κ. Χριστοδουλάκη, πολύ ψηλά εκλέχτηκαν για παράδειγμα, ο Μιχάλης Καρχιμάκης (7ος), ο Φίλιππος Σαχινίδης (11ος), ο Παντελής Καμάς (20ος). Πέρα από την κυρία Χαλάτση (29η), από την ιστορική γενιά των παπανδρεϊκών, ο Δημήτρης Ρέππας βρέθηκε στην 38η θέση, ο Γιώργος Πεταλωτής στην 72η θέση.

Κώστας Μακρής

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago