Επιλογές

Ο Σολτς δίνει «εξετάσεις» στην Αφρική

Με μια μεγάλη περιοδεία στην Αφρική ο καγκελάριος της Γερμανίας επιδιώκει να αναβαθμίσει το δικό του προφίλ αλλά και την εικόνα και την παρουσία της πατρίδας του στη «Μαύρη Ηπειρο».

Πού πηγαίνει:

Ο Ολαφ Σολτς πραγματοποιεί αυτές τις ημέρες μια μεγάλη περιοδεία σε σημαντικές χώρες της Αφρικής. Επισκέφθηκε ή θα επισκεφθεί τη Σενεγάλη, τo Νίγηρα και τη Νότια Αφρική, χώρες σημαντικές τόσο ενεργειακά όσο και γεωπολιτικά. Η επίσκεψη αυτή θεωρείται και ως ένα είδος «μετάνοιας» του Βερολίνου για το γεγονός ότι είχε «αμελήσει» τα καθήκοντά του στην Αφρική και όχι μόνο, δίνοντας επιπλέον χώρο τόσο στο Πεκίνο όσο και στη Μόσχα. Η ολική ρήξη στις σχέσεις με τη Ρωσία υποχρεώνει τώρα τη γερμανική κυβέρνηση να αναζητήσει τρόπους για να αναβαθμίσει την παρουσία της και την επιρροή της σε περιοχές, που θεωρούσε μεν σημαντικές, αλλά όχι απαραιτήτως πρώτης γραμμής ενδιαφέροντος, παραχωρώντας την πρωτοκαθεδρία σε άλλους, όπως στους Γάλλους.

Γιατί οι συγκεκριμένες χώρες:

Η Σενεγάλη δεν προεδρεύει μόνο της Αφρικανικής Ενωσης αυτό το διάστημα. Είναι μια χώρα με σημαντικά λιμάνια, η οποία θεωρείται ότι θα μπορούσε να βοηθήσει στις προσπάθειες ενεργειακής απεξάρτησης από τη Ρωσία. Η Σενεγάλη διαθέτει σημαντικά αποθέματα φυσικού αερίου και σκοπεύει να εξάγει υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) από το φθινόπωρο του 2023. Η Γερμανία και η Ευρώπη θα τροφοδοτηθούν επίσης αργότερα, ανακοίνωσε ο Πρόεδρος Mάκι Σαλλ μετά τη συνάντηση με τον Σολτς. «Ενδιαφερόμαστε για την προμήθεια φυσικού αερίου στην ευρωπαϊκή αγορά», είπε. Μέχρι το 2030, η παραγωγή πρόκειται να αυξηθεί στα δέκα εκατομμύρια κυβικά μέτρα ετησίως. Με αυτό, η Σενεγάλη θα μπορούσε να συμβάλει στην αντικατάσταση του ρωσικού φυσικού αερίου. Οι Γερμανοί έχουν υποσχεθεί να συμμετέχουν σε κοινά πρότζεκτ για την επιτάχυνση αυτών των διαδικασιών.

Η σημασία της Νότιας Αφρικής είναι γνωστή. Η χώρα είναι μια από τις πέντε των ΒRICS (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα, Ν. Αφρική) που την περασμένη εβδομάδα κλήθηκαν από το Πεκίνο να ενώσουν τις δυνάμεις τους ενάντια σε ένα νέο «διχασμό» του πλανήτη. Μέχρι τώρα είχε αποφύγει, όπως και οι υπόλοιπες της ομάδας να προσέλθει στο γκρουπ εκείνων που επέβαλαν οικονομικές κυρώσεις στη Ρωσία.

Τι θα συζητήσει:

Η παταγώδης στρατιωτική αποτυχία των Γάλλων σε περιοχές, όπως το Μάλι και η ευρύτερη περιοχή του Σαχέλ συμπαρέσυρε και τους Γερμανούς, που αναγκάζονται τώρα να αποσύρουν και αυτοί σε ασφαλέστερες περιοχές την μικρή «εκπαιδευτική» τους στρατιωτική δύναμη. Εδώ μπαίνει στο παιχνίδι και ο Νίγηρας, όπου είναι εγκατεστημένοι στρατιώτες της Μπούντεσβερ, στο πλαίσιο της επιχείρησης «Γαζέλα». Ο φόβος για γενικότερη αποσταθεροποίηση της περιοχής με την σημαντική ενδυνάμωση ισλαμιστικών δυνάμεων προκαλεί τρόμο στους Ευρωπαίους, που μεταξύ όλων των άλλων προβλημάτων τους, δεν θα ήθελαν να δουν και ένα νέο προσφυγικό κύμα από την Κεντροδυτική Αφρική να χτυπά την πόρτα τους.

Προσδοκίες υπάρχουν όμως και για «συνεργασίες» εκτός από τον ενεργειακό τομέα, και για επενδύσεις σε τομείς της «πράσινης ανάπτυξης», όπου ως γνωστόν το γερμανικό κεφάλαιο είναι εξαιρετικά δραστήριο και αναζητά εναγωνίως νέες παρθένες αγορές.

Που θα μετρηθεί η περιοδεία:

Για την κλονισμένη το τελευταίο διάστημα κυβέρνηση του Βερολίνου το ταξίδι του Σολτς είναι και ένα τεστ «δυτικοφροσύνης», αλλά παράλληλα και υπενθύμιση του γεγονότος ότι παρά τα προβλήματά της η Γερμανία είναι ακόμα μια παγκόσμια δύναμη.

Σύμφωνα με κυβερνητικούς κύκλους, το ταξίδι είναι μέρος των προσπαθειών του Βερολίνου να κερδίσει τη μεγαλύτερη δυνατή ομάδα ομοϊδεατών χωρών σε μια διεθνή τάξη βασισμένη σε κανόνες – ειδικά ενόψει του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία.

«Πρέπει να δράσουμε αποφασιστικά για να διασφαλίσουμε ότι αυτές οι κρίσεις δεν θα ανάψουν νέες πηγές πυρκαγιάς. Επειδή ο κόσμος γίνεται ολοένα και πιο πολυπολικός, με διαφορετικά κέντρα και επιρροές», είπε ο Σολτς στη Σενεγάλη, πρώτο σταθμό της περιοδείας του.

Είναι σαφές ότι η προσπάθεια να φέρει «συμμάχους» στην από εδώ πλευρά της παγκόσμιας αντιπαράθεσης, που έχει εκδηλωθεί με εμφατικό τρόπο το τελευταίο διάστημα είναι μια πρωτοβουλία, που τυγχάνει της επιδοκιμασίας και της Ουάσιγκτον, η οποία είχε επίσης δείξει διαθέσεις υποχώρησης από χώρες και σημεία τριβής στην Αφρική. Δεν είναι τυχαίο ότι η Γερμανία που προεδρρεύει στο G7 φέτος κάλεσε την Ινδία, την Ινδονησία, τη Νότια Αφρική και τη Σενεγάλη να συμμετάσχουν στη φετινή σύνοδο κορυφής της ομάδας, που έχει προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί στη Βαυαρία στα τέλη Ιουνίου, σε μια προσπάθεια να αποτυπωθεί πιο διακριτά η «απομόνωση της Μόσχας».

Το αν θα καταφέρει τελικά η Γερμανία και το ΝΑΤΟ να μπουν «σφήνα» ανάμεσα στη Μόσχα, στο Πεκίνο και τις χώρες του «παγκόσμιου Νότου», είναι τελικά αυτό που θα κρίνει και την ικανοποίηση των μεγάλων συμμάχων τους.

Το Μάλι μετατρέπεται σε «Αφγανιστάν της Γαλλίας» και «Βατερλό του Μακρόν»

Νταβός ’22: Μια από τα ίδια, δίχως το χιόνι

O Mπάιντεν προειδοποιεί ανοικτά την Κίνα, που επενδύει στο μέτωπο των ΒRICS

Κώστας Αργυρός

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago