Πολιτική

Γιατί ο Μητσοτάκης θέλει κάθε στιγμή να είναι «ύποπτη για εκλογές»

Υφυπουργός της κυβέρνησης, με ειδικό όμως ρόλο και ενασχόληση με την πολιτική στρατηγική και την ανάλυση των δημοσκοπήσεων, παρότρυνε προ ημερών κορυφαίο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ «να ετοιμάζεται για εκλογές Σεπτέμβριο ή Οκτώβριο».

Επιβεβαιώνοντας έτσι ότι στις σκέψεις του πρωθυπουργικού επιτελείου είναι η πρόωρη προσφυγή στις κάλπες αμέσως μετά το καλοκαίρι.

Τα σχετικά σενάρια έχουν επανακάμψει στη δημόσια συζήτηση, αλλά αυτό ήταν κάτι που μάλλον αναμενόταν. Τα περί φθινοπωρινής εκλογικής αναμέτρησης ήταν πάντοτε στις ισχυρές πιθανότητες για τις κινήσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Αλλά το θέμα πλέον είναι κάπως σαν να γυρίζει κανείς γύρω από τον εαυτό του, όπως λένε έμπειροι κοινοβουλευτικοί. Και αυτό διότι από τη στιγμή που δεν έγιναν εκλογές μέχρι τώρα, δεν τίθεται περίπου εξ αντικειμένου ζήτημα εκλογικού αιφνιδιασμού.

Αφού η κυβέρνηση περνά και αυτόν το καλοκαίρι, το τελευταίο εξάμηνο με δεκάμηνο μίας τετραετούς θητείας, είναι πάντα χρόνος για προσφυγή σε εκλογές. Κυρίως επειδή τους ύστερους μήνες μίας κυβέρνησης, ουδείς ασχολείται με το κυβερνητικό έργο, καθώς προτεραιότητα όλων είναι η επανεκλογή (ή η εκλογή) στη Βουλή. Ακόμα και οι υπηρεσίες του δημοσίου «κατεβάζουν μολύβια» σχεδόν, αναμένοντας την επόμενη κυβέρνηση.

Επί του πρακτέου: Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει από καιρό υιοθετήσει μία «αμερικάνικη» στρατηγική. Κινείται με τρόπο ώστε κάθε στιγμή να είναι «ύποπτη» για εκλογές. Ακόμα και τώρα, η επίσπευση απονομής των συντάξεων για παράδειγμα, ή τα μέτρα για το ρεύμα και ό,τι αναμένεται για τα καύσιμα, όπως αναφέρει το ρεπορτάζ, «υποψιάζουν» για πρόωρες εκλογές. Ακόμα και τα περί παράτασης της ρήτρας διαφυγής από τις Βρυξέλλες για τα δημοσιονομικά του 2023 ερμηνεύονται ως «υποβοηθητικά» μία εκλογικής αναμέτρησης το φθινόπωρο.

Στην ουσία όμως, όπως λένε οι πιο «ψαγμένοι» στις κυβερνητικές κουίντες, ουδείς  γνωρίζει εάν θα στηθούν κάλπες εκείνη την περίοδο. Ίσως ούτε καν ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο οποίος θα περιμένει πρώτα να δει πώς θα πάνε τα πράγματα το καλοκαίρι. Από το εάν δηλαδή η κυβέρνηση θα βγει αλώβητη από προβλήματα της περιόδου ή και ενισχυμένη από την αναμενόμενη έκρηξη (;) στον τουρισμό.

Θα εκτιμήσει πώς θα επιδράσουν τα μέτρα για την αναστολή, όπως διατείνεται το Μαξίμου, της ρήτρας αυτόματης αναπροσαρμογής στο ρεύμα. Και βεβαίως θα δει πρώτα την εικόνα των γκάλοπ και ανάλογα θα εκτιμήσει.

Εν ολίγοις, η αντίστροφη μέτρηση για τις κάλπες έχει ξεκινήσει, αλλά ουδείς μπορεί να γνωρίζει ή να πει με σιγουριά σε ποιο σημείο του ρολογιού είμαστε.

Ειδήσεις σήμερα:

«Βρώμικο ψωμί»: Το νέο βιβλίο του Χριστόφορου Κάσδαγλη για το δίσκο του Σαββόπουλου που σφράγισε μια εποχή

«Τα όρια της Ανάπτυξης» ή μια προειδοποίηση από το παρελθόν

Συνέβη και αυτό στο Νταβός: Μεγιστάνες διαδήλωσαν για να φορολογηθούν, θέλουν να μειωθούν οι ανισότητες

Κώστας Μακρής

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago