Ενέργεια

Ρωσία: Μειωμένη η παραγωγή πετρελαίου- Ποια εταιρεία καταγράφει τη μεγαλύτερη πτώση

Μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Μόσχα, η παραγωγή πετρελαίου της Ρωσίας έχει μειωθεί. Ωστόσο, η μειωμένη ρωσική παραγωγή οφείλεται κατά κύριο λόγο σε μία πετρελαϊκή κρατική εταιρεία.

Ο λόγος για την Rosneft, της οποίας ο διευθύνων σύμβουλος Ιγκόρ Σέτσιν ανήκει στο στενό κύκλο του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν. Στη Rosneft και τις θυγατρικές της οφείλονται περίπου τα δύο τρίτα της μείωσης της παραγωγής της Ρωσίας από την εισβολή στην Ουκρανία, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Ενέργειας.

Αυτό το ποσοστό είναι περίπου το διπλάσιο του μεριδίου της εταιρείας στην εθνική παραγωγή, γεγονός που σημαίνει ότι η Rosneft έχει επηρεαστεί δυσανάλογα από τον πόλεμο.

«Είναι αναμφισβήτητα το μεγαλύτερο πλήγμα από τους τελευταίους γύρους διεθνών κυρώσεων», δήλωσε ο Βίκτορ Κατόνα, της Kpler. «Η Rosneft έχει γίνει η κύρια πηγή των περικοπών της παραγωγής στη Ρωσία», διαπίστωσε επίσης.

Τα περισσότερα δυτικά κράτη, με εξαίρεση τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο, δεν έχουν ανακοινώσει απαγορεύσεις στις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου. Το σχέδιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχε «σκαλώσει», αν και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Ρόμπερτ Χάμπεκ δήλωσε βέβαιος ότι η ΕΕ θα επιβάλει «εντός ημερών» εμπάργκο πετρελαίου στη Ρωσία.

Παρόλα αυτά μια σειρά από άλλους παράγοντες, από τους περιορισμούς της ναυτιλίας και της ασφάλισης μέχρι την αδύναμη εγχώρια ζήτηση και τη δημόσια απόρριψη του καθεστώτος του Πούτιν από διεθνείς εταιρείες, ανάγκασαν τη Ρωσία να μειώσει την παραγωγή πετρελαίου.

Συγκεκριμένα, στα μέσα Μαΐου η ρωσική παραγωγή πετρελαίου ανήλθε στα 830.000 βαρέλια την ημέρα, και ήταν χαμηλότερη από τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με υπολογισμούς που βασίζονται σε στοιχεία από τη μονάδα CDU-TEK του υπουργείου Ενέργειας.

Η παραγωγή της Rosneft- μαζί με των θυγατρικών της- ανήλθε σε 560.000 βαρέλια την ημέρα, σύμφωνα με τα στοιχεία.

Η πτώση της ρωσικής παραγωγής επιβάρυνε άνισα τις εταιρείες για διάφορους λόγους. «Ο κύριος παράγοντας που καθοδηγεί τις τάσεις παραγωγής στις ρωσικές εταιρείες είναι η ικανότητά τους να πωλούν πετρέλαιο για εξαγωγή και να αυξάνουν τη μεταποίηση στο εσωτερικό της χώρας», δήλωσε η Ντάρια Μέλνικ, ανώτερη αναλύτρια στη σύμβουλο Rystad Energy A/S με έδρα το Όσλο.

Η απαγόρευση των εισαγωγών από τις ΗΠΑ ήταν ιδιαίτερα προβληματική επειδή επηρέασε κυρίως τους Ρώσους προμηθευτές στην Ακτή του Κόλπου. Στερώντας μια μεγάλη αγορά, τα αποθέματα πετρελαίου στα διυλιστήρια άρχισαν γρήγορα να αυξάνονται, αναγκάζοντας τα εργοστάσια να σταματήσουν προσωρινά τη λειτουργία τους.

Η Rosneft είναι το μεγαλύτερο διυλιστήριο της χώρας και η πρωτογενής διακίνηση μειώθηκε σχεδόν κατά 28% τις πρώτες ημέρες του Μαΐου σε σύγκριση με τα επίπεδα πριν από τον πόλεμο, σύμφωνα με υπολογισμούς του Bloomberg με βάση τα δεδομένα του κλάδου.

Η φυγή μεγάλων διεθνών πετρελαϊκών εταιρειών είχε επίσης αντίκτυπο. Η Exxon Mobil, ο χειριστής του γιγαντιαίου έργου Sakhalin-1 στο πλαίσιο συμφωνίας κοινής χρήσης προϊόντων με εταίρους, συμπεριλαμβανομένης της Rosneft, αποφάσισε να αποχωρήσει από τη Ρωσία. Η παραγωγή εκεί συρρικνώθηκε κατά περισσότερα από 145.000 βαρέλια την ημέρα, ή 71%, μέχρι τα μέσα Μαΐου σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο.

Η ιδιωτική Surgutneftegas PJSC είχε επίσης προβλήματα με την εμπορία του αργού της στο εξωτερικό, οδηγώντας σε πτώση της παραγωγής της κατά περίπου 72.000 βαρέλια την ημέρα μέχρι τα μέσα Μαΐου.

Για άλλες μεγάλες ρωσικές εταιρείες, οι επιπτώσεις των περιορισμών ήταν λιγότερο σοβαρές. Η Lukoil, ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός της χώρας, μπόρεσε να διατηρήσει την παραγωγή της σχεδόν σταθερή χάρη στις επιτυχημένες προσπάθειες της εμπορικής μονάδας Litasco να εμπορεύεται πετρέλαιο στο εξωτερικό, δήλωσε η Μέλνικ.

Η Gazprom Neft, μέρος του κρατικού Ομίλου Gazprom, ήταν η μόνη κορυφαία ρωσική εταιρεία πετρελαίου που κατάφερε να αυξήσει την παραγωγή μεταξύ Φεβρουαρίου και μέσα Μαΐου, σύμφωνα με στοιχεία της βιομηχανίας.

«Η Gazprom Neft μπορεί να βοηθήθηκε από έναν συνδυασμό του να είσαι μικρότερος παραγωγός, έχοντας σχετικά εξελιγμένα διυλιστήρια, που βοήθησαν στη μείωση των προβλημάτων των εξαγωγών και σχετικά σταθερά συμβόλαια», δήλωσε ο Ρον Σμιθ της BCS Global Markets.

naftemporiki.gr

Newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago