Πολιτική

Επιφυλακή σε Έβρο και Αιγαίο φέρνει η κλιμάκωση της έντασης από τον Ερντογάν

Η φράση του Ερντογάν ότι για τον ίδιο δεν υπάρχει πλέον ο Έλληνας πρωθυπουργός, οι υπερπτήσεις και η αύξηση των μεταναστευτικών ροών φέρνουν επιφυλακή στον Έβρο και το Αιγαίο.

Η ελληνική πλευρά, δια στόματος κυβερνητικού εκπροσώπου Γιάννη Οικονόμου τονίζει πως δεν θα μπει σε δημόσια αντιπαράθεση με την Άγκυρα και πως είναι κυβέρνηση Αρχών.

Ωστόσο, η στάση της Τουρκίας τις τελευταίες ημέρες, οδηγεί την Αθήνα να πάρει αυξημένα μέτρα.

Κυβερνητικές πηγές, εκτιμούν ότι βρισκόμαστε ενώπιον μιας πιθανής επανάληψης του σκηνικού έντασης που έστησε η Τουρκία το 2020 στον Έβρο.

Παράλληλα, σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση από το Λιμενικό, τις τελευταίες ώρες έχουν εντοπιστεί τουλάχιστον πέντε περιστατικά με σκάφη που μετέφεραν μετανάστες από τα τουρκικά παράλια, γεγονός που δεν αποκλείεται να συνδέεται με τη γενικότερη προκλητική τακτική της Τουρκίας το τελευταίο διάστημα.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, τελικός προορισμός των σκαφών που μετέφεραν μετανάστες, ήταν τα ιταλικά παράλια. Συνολικά στις λέμβους και στα πλοιάρια που εντοπίστηκαν, επέβαιναν τουλάχιστον 590 άτομα.

ΣΥΡΙΖΑ: «Απολύτως απαράδεκτες και καταδικαστέες» οι δηλώσεις Ερντογάν

«Απολύτως απαράδεκτες και καταδικαστέες» χαρακτηρίζει τις δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου για διακοπή του διαλόγου με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σε ανακοίνωσή του.

Ακολούθως προσθέτει: «Αναμένουμε την αντίδραση των συμμάχων και εταίρων μας που δεν μπορεί για μια ακόμη φορά να βασίζεται σε ίσες αποστάσεις και λόγια χωρίς αντίκρισμα, αλλά σε συγκεκριμένες δεσμεύσεις για την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας».

Για όλα ευθύνονται Ελλάδα και Κύπρος

Υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανεβάζει τους εθνικιστικούς τόνους.

Όπως γράφει το politicus.gr, τόνισε -μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου του- ότι δεν σκοπεύει να συναντηθεί ξανά με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

«Η προσέγγιση μας ως προς τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ δεν πηγάζει από φανατισμό ή εχθρότητα, αλλά από τη στάση αρχών μας στον αγώνα μας κατά της τρομοκρατίας. Εξηγήσαμε σε όλους τους συνομιλητές μας την προσέγγιση της Τουρκίας στη διεύρυνση του ΝΑΤΟ με έμφαση στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας και τη συμμαχία. Αυτό το λάθος έγινε κατά την έξοδο της Τουρκίας, της Ελλάδας και της Γαλλίας από το ΝΑΤΟ και η Τουρκία τους στήριξε τότε. Και τι έγινε; Πώς συμπεριφέρεται η Ελλάδα απέναντί μας αυτή τη στιγμή; Για την οργάνωση FETO προορισμός δεν είναι η Ελλάδα αυτή τη στιγμή; Αυτή τη στιγμή υπάρχουν 10 βάσεις στην Ελλάδα. Γιατί δημιουργούνται αυτές οι βάσεις στην Ελλάδα; Εναντίον ποιού; Αυτή τη στιγμή υπάρχει μια Ελλάδα που χρωστάει 400 δισ. ευρώ σε ευρωπαϊκές χώρες.

Μιλήσαμε μαζί τους. Στη συνάντηση συμφωνήσαμε ότι δεν πρέπει να φέρουμε τρίτες χώρες ανάμεσά μας. Ας σκεφτεί ο Μιτσοτάκης το μέλλον. Εμείς είμαστε αυτάρκεις. Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια Ελλάδα που προτείνει στις ΗΠΑ «να μην δώσουν τα F-16 στην Τουρκία». Μετά από αυτό δεν υπάρχει κανένας με το όνομα Μητσοτάκης για μένα. Οι ΗΠΑ μάλλον δεν θα ενεργήσουν σύμφωνα με τα λόγια της Ελλάδας» είπε χαρακτηριστικά.

Μιλώντας χθες στην Ναυτική Βάση του Γκιόλτζουκ στον κόλπο της Νικομήδειας κατά την τελετή ρυμούλκησης του υποβρυχίου Hızırreis και της πρώτης συγκόλλησης του υποβρυχίου Selmanreis, υποσχέθηκε ότι η Τουρκία θα υλοποιήσει πολλά έργα για να κάνει το ναυτικό της ισχυρότερο και αποτρεπτικό για την ασφάλεια της «Γαλάζιας Πατρίδας».

Θυμήθηκε το Κυπριακό λέγοντας ότι «ποτέ δεν ξεχάσαμε τις άδικες κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη χώρα μας λόγω της ειρηνευτικής επιχείρησης» όπως αποκάλεσε την εισβολή στην Κύπρο.

Για άλλη μια φορά αναφέρθηκε στις κυρώσεις και απαγορεύσεις της Σουηδίας κατά της Τουρκίας: «Δεν μπορούμε να τις παραβλέψουμε και δεν υπάρχει λογική εξήγηση για αυτό» είπε, ενώ τόνισε τον ζωτικό ρόλο που παίζει η Τουρκία στο ΝΑΤΟ.

Επανέλαβε δε ότι οι δίκαιες προσδοκίες της Τουρκίας, στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας, θα πρέπει να ικανοποιηθούν.

«Θέλουμε να δούμε συγκεκριμένα βήματα και όχι αόριστες διπλωματικές δηλώσεις για ζητήματα που σχετίζονται με την εθνική μας ασφάλεια», είπε ο τούρκος πρόεδρος και επανέλαβε ότι «παρά τις προδοσίες και τα βρώμικα κόλπα των φιλικών μας χωρών, των συμμάχων μας και ιδιαίτερα των κρατών με τα οποία έχουμε σχέσεις, τα καταφέραμε».

Ειδήσεις σήμερα

Ο Ερντογάν κόβει τις γέφυρες με την Ελλάδα: Δεν θα ξαναμιλήσω ποτέ με τον Έλληνα πρωθυπουργό

Διπλωματικό “επεισόδιο” στα Τίρανα με την Αλβανίδα ΥΠΕΞ που ζήτησε άρση εμπόλεμου για τους Τσάμηδες

Δημοσκόπηση GPO: Άνοδος για ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, πτώση για το ΠΑΣΟΚ

newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago