Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανεβάζει τους εθνικιστικούς τόνους μετά το ταξίδι του Έλληνα πρωθυπουργού στις ΗΠΑ, τονίζοντας μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίουτου, ότι δεν σκοπεύει να συναντηθεί ξανά με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
«Η προσέγγιση μας ως προς τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ δεν πηγάζει από φανατισμό ή εχθρότητα, αλλά από τη στάση αρχών μας στον αγώνα μας κατά της τρομοκρατίας. Εξηγήσαμε σε όλους τους συνομιλητές μας την προσέγγιση της Τουρκίας στη διεύρυνση του ΝΑΤΟ με έμφαση στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας και τη συμμαχία. Αυτό το λάθος έγινε κατά την έξοδο της Τουρκίας, της Ελλάδας και της Γαλλίας από το ΝΑΤΟ και η Τουρκία τους στήριξε τότε. Και τι έγινε; Πώς συμπεριφέρεται η Ελλάδα απέναντί μας αυτή τη στιγμή; Για την οργάνωση FETO προορισμός δεν είναι η Ελλάδα αυτή τη στιγμή; Αυτή τη στιγμή υπάρχουν 10 βάσεις στην Ελλάδα. Γιατί δημιουργούνται αυτές οι βάσεις στην Ελλάδα; Εναντίον ποιού; Αυτή τη στιγμή υπάρχει μια Ελλάδα που χρωστάει 400 δισ. ευρώ σε ευρωπαϊκές χώρες.
Μιλήσαμε μαζί τους. Στη συνάντηση συμφωνήσαμε ότι δεν πρέπει να φέρουμε τρίτες χώρες ανάμεσά μας. Ας σκεφτεί ο Μιτσοτάκης το μέλλον. Εμείς είμαστε αυτάρκεις. Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια Ελλάδα που προτείνει στις ΗΠΑ «να μην δώσουν τα F-16 στην Τουρκία». Μετά από αυτό δεν υπάρχει κανένας με το όνομα Μητσοτάκης για μένα. Οι ΗΠΑ μάλλον δεν θα ενεργήσουν σύμφωνα με τα λόγια της Ελλάδας» είπε χαρακτηριστικά.
Μιλώντας σήμερα στην Ναυτική Βάση του Γκιόλτζουκ στον κόλπο της Νικομήδειας κατά την τελετή ρυμούλκησης του υποβρυχίου Hızırreis και της πρώτης συγκόλλησης του υποβρυχίου Selmanreis, υποσχέθηκε ότι η Τουρκία θα υλοποιήσει πολλά έργα για να κάνει το ναυτικό της ισχυρότερο και αποτρεπτικό για την ασφάλεια της «Γαλάζιας Πατρίδας».
Θυμήθηκε το Κυπριακό λέγοντας ότι «ποτέ δεν ξεχάσαμε τις άδικες κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη χώρα μας λόγω της ειρηνευτικής επιχείρησης» όπως αποκάλεσε την εισβολή στην Κύπρο.
Για άλλη μια φορά αναφέρθηκε στις κυρώσεις και απαγορεύσεις της Σουηδίας κατά της Τουρκίας: «Δεν μπορούμε να τις παραβλέψουμε και δεν υπάρχει λογική εξήγηση για αυτό» είπε, ενώ τόνισε τον ζωτικό ρόλο που παίζει η Τουρκία στο ΝΑΤΟ. Επανέλαβε δε ότι οι δίκαιες προσδοκίες της Τουρκίας, στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας, θα πρέπει να ικανοποιηθούν.
«Θέλουμε να δούμε συγκεκριμένα βήματα και όχι αόριστες διπλωματικές δηλώσεις για ζητήματα που σχετίζονται με την εθνική μας ασφάλεια», είπε ο τούρκος πρόεδρος και επανέλαβε ότι «παρά τις προδοσίες και τα βρώμικα κόλπα των φιλικών μας χωρών, των συμμάχων μας και ιδιαίτερα των κρατών με τα οποία έχουμε σχέσεις, τα καταφέραμε».
Απάντηση στον τούρκο πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δίνει με ανακοίνωσή του ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου.
Όπως αναφέρει:
Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης υπερασπίζεται σθεναρά και αποτελεσματικά τόσο τα εθνικά μας δίκαια όσο και τη διεθνή νομιμότητα. Η ελληνική εξωτερική πολιτική είναι ισχυρά βασισμένη στην ιστορία, το διεθνές δίκαιο και τις συμμαχίες μας, όσο κι αν αυτό ενοχλεί κάποιους. Δεν θα μπούμε σε αντιπαράθεση δηλώσεων με την ηγεσία της Τουρκίας. Η πολιτική μας είναι πολιτική αρχών.
Τα χαρακτηριστικά των τουρκικών υποβρυχίων
«Εύχομαι τα υποβρύχια μας να είναι ωφέλιμα για τη χώρα, το έθνος και τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις μας» τόνισε σε ανάρτησή του ο Ερντογάν.
Πρόκειται για υποβρύχια νέου τύπου. Το Hızırreis θα παραδοθεί το 2023, ενώ το έκτο υποβρύχιο Selmanreis θα παραδοθεί το 2027. Ζυγίζουν 1856 τόνους πάνω από το νερό και 2 χιλιάδες 42 τόνους βυθισμένο.
Μπορούν να πάενε πιο βαθιά από 300 μέτρα και να λειτουργήσουν υποβρύχια για τρεις ημέρες. Μπορρούν να μείνουν στο νερό χωρίς αναπλήρωση για 12 εβδομάδες και διαθέτουν δυνατότητες εκτόξευσης τορπίλης, πυραύλων και ναρκοθέτηση.
Σύμφωνα με το πρόγραμμα της αμυντικής βιομηχανίας της Τουρκίας και όπως ανακοίνωσε ο Ερντογάν, μέχρι το 2027 η Τουρκία θα έχει στην διάθεση της τα εξής 6 υποβρύχια τα οποία φέρουν τα ονόματα Οθωμανών καπεταναίων του ναυτικού:
- PİRİ REİS φετος 2022
- HIZIR REİS το 2023
- MURAT REİS το 2024
- AYDIN REİS το 2025
- SEYDİ ALİ REİS το 2026
- SELΜAN REİS το 2027
Η Τουρκία μεταφέρει την ένταση στο Αιγαίο
Ο μεγάλος εκνευρισμός που επικρατεί στην Άγκυρα καταγράφεται και στην ένταση που επικρατεί στο Αιγαίου, όπου αυξήθηκαν σημαντικά τα περιστατικά προσπαθειών εισροής μεταναστών από τα τουρκικά παράλια προς τα νησιά του Αιγαίου.
Ακόμα ένα περιστατικό που αποδεικνύει ότι η Άγκυρα αγνοεί ανά τακτά χρονικά διαστήματα τις υποχρεώσεις της στο μεταναστευτικό καταγράφηκε στον ευρύτερο θαλάσσιο χώρο μεταξύ Χίου και Σάμου. Σε διάστημα λίγων ωρών 9 πλωτά με περίπου 600 επιβαίνοντες ξεκίνησαν από τις τουρκικές ακτές με προορισμό, σύμφωνα με πληροφορίες, την Ελλάδα και την Ιταλία.
“Κατόπιν έγκαιρου εντοπισμού τους και χρήσης φωτεινών και ηχητικών σημάτων από τα περιπολικά σκάφη του Λιμενικού Σώματος, κανένα σκάφος δεν εισήλθε στα ελληνικά χωρικά ύδατα. Παράλληλα, σημειώθηκε περιστατικό προσπάθειας εμβολισμού σκάφους Λιμενικού Σώματος από ένα σκάφος εκ των προαναφερθέντων, το οποίο στη συνέχεια επέστρεψε στις τουρκικές ακτές” αναφέρει ανακοίνωση του Λιμενικού Σώματος.
Παράλληλα, τουρκικά μαχητικά και ντρόουν πραγματοποίησαν 40 παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου.
Την ίδια ώρα την οδό της νομιμότητας για την επίλυση των διμερών διαφορών δείχνει στην Άγκυρα μέσω Τιράνων ο Νίκος Δένδιας. Ελλάδα και Αλβανία έχουν συμφωνήσει να παραπέμψουν στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης το θέμα του καθορισμού της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης.
“Και οι δύο χώρες επιθυμούμε να λύνουμε τις διαφορές μας στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και ιδιαίτερα του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας, της UNCLOS. Παράλληλα νομίζω ότι αυτό πέραν από τη σημασία που έχει για εμάς τις δύο χώρες, στέλνει και ένα πολύ σημαντικό μήνυμα προς όλες τις χώρες ότι αυτός είναι ο ενδεδειγμένος τρόπος να λύνονται οι διαφορές” τόνισε ο κ. Δένδιας.
“Ελπίζουμε πως η εποικοδομητική συζήτηση για να βρούμε μια λύση, που θα είναι κοινώς αποδεκτή σε ένα τόσο δύσκολο θέμα, όπως οι θαλάσσιες ζώνες, μπορεί να είναι ένα παράδειγμα της εποικοδομητικής προσέγγισης που οι γειτονικές και οι φιλικές χώρες μπορούν να ακολουθήσουν και για άλλα θέματα, πολύ πιο δύσκολα” σχολίασε η υπουργός Εξωτερικών της Αλβανίας, Όλτα Τσάκα.
Ο Νίκος Δένδιας, ο οποίος υπογράμμισε ότι η ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων είναι μονόδρομος για την περιοχή, συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό Έντι Ράμα, τον αρχιεπίσκοπο Αλβανίας Αναστάσιο και μέλη της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας.
Το ρόλο της Ελλάδας στο υπό διαμόρφωση γεωπολιτικό τοπίο της Ευρώπης ανέδειξε στο Νταβός ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς: “Καθώς η Ευρώπη ενισχύει τις δυνατότητές της ως γεωπολιτικός παράγοντας, η Ελλάδα με την ισχυρή αμυντική της θέση και τις δυνατότητές της ως ενεργειακού κόμβου μπορεί να προσφέρει πολλά“.
Τον νέο αμερικανό πρέσβη υποδέχτηκε στη Βουλή ο Κώστας Τασούλας, ο οποίος του είπε ότι θα κληθεί να βελτιώσει κάτι το οποίο βρίσκεται ήδη σε εξαιρετικό σημείο, δηλαδή τις διμερείς σχέσεις Ελλάδος – ΗΠΑ.
Εξάλλου, την έναρξη της γεώτρησης στο τεμάχιο 6 της κυπριακής ΑΟΖ από την κοινοπραξία Τοτάλ – Ένι ανακοίνωσε το υπουργείο Ενέργειας της Κύπρου.