Οικονομία

ΔΝΤ: Η μεγαλύτερη δοκιμασία από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Σε μία από τις πλέον δραματικές προειδοποιήσεις του έως τώρα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο κάνει λόγο για «γεω-οικονομικό κατακερματισμό», «συνδυασμό καταστροφών» και υπογραμμίζει ότι η παγκόσμια οικονομία αντιμετωπίζει τη μεγαλύτερη δοκιμασία της από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Σε blog post της, την ώρα που οι ισχυροί του πλανήτη συγκεντρώνονται στο Νταβός για το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, σχολιάζει πως η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία ήρθε να διογκώσει τις αρνητικές επιπτώσεις της πανδημίας του Covid-19, δημιουργώντας ένα περιβάλλον που ευνοεί την εκτίναξη του πληθωρισμού.

Οι τιμές τροφίμων και ενέργειας σκαρφαλώνουν στα ύψη, πιέζοντας τα νοικοκυριά ανά τον πλανήτη, ενώ οι κεντρικές τράπεζες επιταχύνουν τη στροφή σε πιο σφιχτή πολιτική, προκειμένου να ελέξγχουν τον πληθωρισμό, και έτσι εντείνουν την πίεση σε υπερχρεωμένα κράτη, επιχειρήσεις και νοικοκυριά. Καθώς σε αυτή την κατάσταση έρχεται να προστεθεί η έντονη μεταβλητότητα στις αγορές και η επίμονη απειλή της κλιματικής αλλαγής, ο κόσμος αντιμετωπίζει «έναν πιθανό συνδυασμό καταστροφών», διαμηνύει η Γκεοργκίεβα.

«Κι όμως η ικανότητά μας να απαντήσουμε περιορίζεται από μία άλλη συνέπεια του πολέμου στην Ουκρανία- τη ραγδαία αύξηση του κινδύνου γεωοικονομικού κατακερματισμού» σημειώνει η επικεφαλής του ΔΝΤ. «Οι εντάσεις γύρω από το εμπόριο, τα τεχνολογικά στάνταρντς και την ασφάλεια διογκώνονται εδώ και χρόνια, υπονομεύοντας την ανάπτυξη και την εμπιστοσύνη στο σημερινό παγκόσμιο οικονομικό σύστημα» σημειώνει.

Προσθέτει ότι η αβεβαιότητα γύρω από τις εμπορικές πολιτικές μόνο «έφαγε» σχεδόν 1% από το παγκόσμιο ΑΕΠ το 2019. Σήμερα  ήδη 30 χώρες έχουν επιβάλλει περιορισμούς στο εμπόριο τροφίμων, ενέργειας και άλλων βασικών εμπορευμάτων. Η Γκεοργκίεβα προειδοποίησε για περαιτέρω κατακερματισμό με τεράστιο κόστος διεθνώς, που πλήττει τους πολίτες σε όλο το κοινωνικο- οικονομικό φάσμα. Μάλιστα ο τεχνολογικός κατακερματισμός θα μπορούσε να οδηγήσει σε απώλειες 5% του ΑΕΠ για πολλές χώρες.

Το ΔΝΤ καλεί έτσι τις κυβερνήσεις να αποφύγουν τα εμπορικά εμπόδια που δημιουργούν ελλείψεις και πυροδοτούν ακόμη πιο δραματικές ανατιμήσεις. Η λύση όπως επισημαίνει βρίσκεται στη διαφοροποίηση των εισαγωγών, ώστε να μην εξαρτώνται από έναν ή λίγους μόνο προμηθευτές.

Μητσοτάκης: Λύσεις για τη στέγη των νέων μέσω ΣΔΙΤ

O Mπάιντεν προειδοποιεί ανοικτά την Κίνα, που επενδύει στο μέτωπο των ΒRICS

Σταϊκούρας: Αναγνώριση της προσπάθειας πολιτών και πολιτείας η έκθεση-ορόσημο για τη χώρα

Newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago