Απορρίπτει σε όλους τους τόνους το Κίεβο μια ενδεχόμενη κατάπαυση πυρός αυτή τη στιγμή, ενώ ο πρόεδρος και Ουκρανοί αξιωματούχοι λένε κατηγορηματικά «όχι» στην οποιαδήποτε παραχώρηση εδαφών στη Ρωσία.
Οι δηλώσεις αυτές έρχονται την ώρα που κυκλοφορούν εδώ και ημέρες σενάρια και προσχέδια περί ειρήνευσης, ενώ το ζήτημα ενδέχεται να φέρει αντιπαράθεση και ανάμεσα στους δυτικούς συμμάχους του Κιέβου΄.
Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις του Πολωνού προέδρου, ο οποίος έγινε ο πρώτος ηγέτης ξένης χώρας που εκφωνεί ομιλία στο ουκρανικό κοινοβούλιο από την έναρξη του πολέμου.
Ο Αντρέι Ντούντα ανέφερε χαρακτηριστικά «εχουν εμφανιστεί ανησυχητικές φωνές που λένε ότι η Ουκρανία πρέπει να υποχωρήσει στα αιτήματα του Πούτιν. Μόνο η Ουκρανία έχει το δικαίωμα να αποφασίσει για το μέλλον της…τίποτα για εσάς χωρίς εσάς»
Η διεθνής κοινότητα πρέπει να απαιτήσει την ολοκληρωτική αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων από το ουκρανικό έδαφος, είπε. «Αν η Ουκρανία θυσιάζεται για…οικονομικούς λόγους ή για πολιτικές φιλοδοξίες–ακόμη και ένα εκατοστό του εδάφους της–θα είναι ένα τεράστιο πλήγμα, όχι μόνο για το ουκρανικό έθνος, αλλά και για ολόκληρο τον δυτικό κόσμο», τόνισε ο Πολωνός πρόεδρος.
Ο Ντούντα πραγματοποιεί εκστρατεία προκειμένου να αποδοθεί στην Ουκρανία καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση το ταχύτερο δυνατό.
«Δεν θα ησυχάσω μέχρι να γίνει η Ουκρανία μέλος της Ε.Ε», κατέληξε ο Ντούντα.
Πολλές από τις δηλώσεις αυτές έρχονται ως αντίδραση στο ιταλικό σχέδιο τεσσάρων σημείων, το οποίο προβλέπει αυτονομία για ορισμένες περιοχές, αλλά και στη σκιά των καταγγελιών Ζελένσκι πως ο Εμανουέλ Μακρόν του ζήτησε να παραχωρήσει εδάφη στη Μόσχα.
Σήμερα, ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Γαλλίας, Κλεμάν Μπον, θέλησε να δώσει περαιτέρω διευκρινίσεις σημειώνοντας ότι «ο στόχος για τη Γαλλία είναι να μην υπάρξει ρωσική νίκη, είναι να απελευθερωθεί η Ουκρανία».
«Αυτός που επιδιώκει τον πόλεμο, αυτός που είναι πολεμοχαρής είναι ο κ.Πούτιν. Παρέχουμε τα μέσα στην Ουκρανία χωρίς να είμαστε εμείς οι ίδιοι σε πόλεμο για να αντισταθούμε, (…) για να απελευθερωθεί από μια επίθεση. Δεν προκάλεσαν εκείνοι τον πόλεμο από τη Ρωσία. Προσπαθούν να απελευθερωθούν από μια χώρα κατοχής ως κυρίαρχο κράτος. Είναι θεμιτό, τους στηρίζουμε. Δεν είναι μόνο ηθικό καθήκον. Εάν δεν το έκανεν η Ευρώπη θα ήταν σαν να έλεγε: Εμπρός, η Ρωσία του κ.Πούτιν μπορεί να κάνει ό,τι θέλει. Αυτό θα ήταν επικίνδυνο για την ασφάλειά μας. Όταν είσαι αδύναμος, δεν δημιουργείς ειρήνη. Η Ουκρανία είναι Ευρώπη», σημείωσε.
Για το θέμα τοποθετήθηκε αργά χθες το βράδυ ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο οποίος υπογράμμισε ότι μόνο με τη διπλωματία θα τελειώσει ο πόλεμος, αλλά απέκλεισε μια άμεση κατάπαυση πυρός ή παραχώρηση εδαφών στη Ρωσία.
Ο Ουκρανός πρόεδρος είπε χαρακτηριστικά: Πίστευα ότι ο πόλεμος μπορεί να τελειώσει με τον διάλογο, αλλά, δυστυχώς, εμείς τα θέλουμε όλα πίσω, όμως η Ρωσική Ομοσπονδία δεν είναι διατεθειμένη να επιστρέψει τίποτα. Η νίκη θα είναι δύσκολη, θα είναι αιματηρή, αλλά θα συμβεί στο πεδίο της μάχης και θα ολοκληρωθεί στη διπλωματία. Θέλουμε τις περιοχές μας πίσω και θέλουμε να τελειώσει ο πόλεμος, αλλά το πότε και το πώς εξαρτάται από το χρονικό σημείο στο οποίο θα γίνει η επικοινωνία με τον Πούτιν.
Παράλληλα, ο Ζελένσκι απέρριψε μια πρόταση από τον Εμανουέλ Μακρόν για για ένταξη της χώρας του σε μια «ευρωπαϊκή πολιτική κοινότητα», κάνοντας λόγο για συμβιβασμό με τη Ρωσία.
«Δεν χρειαζόμαστε εναλλακτικές για την υποψηφιότητα της Ουκρανίας στην Ε.Ε., δεν χρειαζόμαστε τέτοιους συμβιβασμούς», είπε ο Ζελένσκι στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Κίεβο μαζί με τον Πορτογάλο πρωθυπουργό Αντόνιο Κόστα. «Επειδή, πιστέψτε μας, δεν θα πρόκειται για συμβιβασμό με την Ουκρανία στην Ευρώπη, θα είναι άλλος ένας συμβιβασμός μεταξύ της Ευρώπης και της Ρωσίας. Είμαι απολύτως βέβαιος για αυτό. Είναι η επιρροή και η πολιτική και διπλωματική πίεση που ασκούν οι Ρώσοι αξιωματούχοι και οι λομπίστες στην απόφαση μιας ευρωπαϊκής χώρας να στηρίξει ή να μην στηρίξει την Ουκρανία», συνέχισε.
Ο Μακρόν παρουσίασε αυτό το σχέδιό του στις 9 Μαΐου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο, ενώ είναι σε εξέλιξη η συζήτηση για την έναρξη της ενταξιακής διαδικασίας. Ο Γάλλος πρόεδρος εξήγησε ότι θα χρειάζονταν «δεκαετίες» μέχρι να ενταχθεί η Ουκρανία και πρότεινε, στο μεταξύ, να συμμετάσχει σε μια «ευρωπαϊκή πολιτική κοινότητα» στην οποία θα μπορούσαν επίσης να ενταχθούν η Βρετανία και η Μολδαβία. Το σχέδιο αυτό, που πρόκειται να συζητηθεί στη σύνοδο κορυφής της Ε.Ε. στα τέλη Ιουνίου, επικρίθηκε από ορισμένους ηγέτες, όπως από τον Λιθουανό πρόεδρο Γκιτάνας Ναουσέντα, ο οποίος θέωρησε ότι αντικατοπτρίζει την έλλειψη βούλησης των Βρυξελλών για τη γρήγορη ένταξη της Ουκρανίας στην Ένωση.
Απαντώντας, εμμέσως πλην σαφώς, στις εξελίξεις των τελευταίων ημερών, ο κορυφαίος διαπραγματευτής της Ουκρανίας, Μιχάιλο Ποντολιάκ, απέρριψε την οποιαδήποτε παραχώρηση εδαφών στη Ρωσία.
Ο σύμβουλος του προέδρου, παραδεχόμενος ότι η στάση του Κιέβου γίνεται πιο αδιάλλακτη, είπε ότι οι παραχωρήσεις θα γύριζαν μπούμερανγκ στην Ουκρανία επειδή η Ρωσία θα την έπληττε σκληρότερα έπειτα από οποιαδήποτε διακοπή στις εχθροπραξίες.
«Ο πόλεμος δεν θα σταματήσει (αν γίνουν παραχωρήσεις). Απλώς θα γίνει μια παύση για λίγο καιρό» είπε σε συνέντευξη που έδωσε στο πρακτορείο Reuters, από το φρουρούμενο προεδρικό γραφείο, όπου ορισμένα παράθυρα και διάδρομοι προστατεύονται με σακιά με άμμο. «Έπειτα από λίγο, με ανανεωμένη σφοδρότητα, οι Ρώσοι θα συγκεντρώσουν όπλα, ανθρώπινο δυναμικό, θα δουν τα λάθη τους, θα εκσυγχρονιστούν κάπως, θα απολύσουν πολλούς στρατηγούς… Και θα ξαναρχίσουν μια νέα επίθεση, πιο αιματηρή και σε ευρεία κλίμακα», υποστήριξε.
Ο Ποντολιάκ απέρριψε, χαρακτηρίζοντάς τις «πολύ παράξενες» τις εκκλήσεις που έγιναν από τη Δύση για μια κατεπείγουσα κατάπαυση του πυρός, με τις ρωσικές δυνάμεις να παραμένουν στα εδάφη που έχουν καταλάβει, στη νότια και ανατολική Ουκρανία. «Οι (ρωσικές) δυνάμεις πρέπει να αποχωρήσουν από τη χώρα και μετά θα είναι δυνατή η συνέχιση της ειρηνευτικής διαδικασίας», είπε.
Και οι δύο πλευρές λένε ότι οι ειρηνευτικές συνομιλίες έχουν βαλτώσει και επιρρίπτουν την ευθύνη η μία στην άλλη.
Ο Ποντολιάκ υποστήριξε ότι μια εκεχειρία θα ήταν προς το συμφέρον του Κρεμλίνου. «Θέλουν να δείξουν κάποιου είδους στρατιωτική επιτυχία. Ασφαλώς δεν θα υπάρξουν στρατιωτικές επιτυχίες, με δεδομένη τη βοήθεια (που λαμβάνει η Ουκρανία) από τους δυτικούς εταίρους. Θα ήταν καλό αν οι ελίτ στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ έφταναν μέχρι το τέλος: η Ρωσία δεν μπορεί να αφεθεί στη μέση, επειδή (οι Ρώσοι) θα αναπτύξουν μια ρεβανσιστική αντίληψη και θα γίνουν ακόμη σκληρότεροι. Πρέπει να ηττηθούν, να υποστούν μια οδυνηρή ήττα, όσο πιο οδυνηρή γίνεται», κατέληξε.
Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…
Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…
Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…
Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…
Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…
Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…