Πολιτική

Ο Μητσοτάκης διαψεύδει τις πρόωρες εκλογές αλλά ετοιμάζει τα ψηφοδέλτια – Ποιοι «κλείδωσαν» θέση, πιθανές ημερομηνίες για την κάλπη

Μπορεί ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης να διαψεύδει τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών, αλλά οι κινήσεις του δείχνουν ότι αναζητά την Κυριακή που θα στηθούν οι κάλπες.

Ήδη έχει ανακοινωθεί η υποψηφιότητα του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη μετά από συνάντησή του στο Μαξίμου. Ακολούθησε η ανακοίνωση για τον Τάκη Θεοδωρικάκο, ενώ οι ζυμώσεις, οι καραμπόλες και οι αγκωνιές δίνουν και παίρνουν.   

Το Επικρατείας, ο Γεραπετρίτης και… τα Χανιά

Τουλάχιστον τρεις θέσεις θεωρούνται κλεισμένες για το ψηφοδέλτιο Επικρατείας της ΝΔ στις επόμενες εκλογές. Παρά τον ορυμαγδό πληροφοριών και σεναρίων για τα στελέχη και τις προσωπικότητες που θα επιλεγούν για τις εκλόγιμες θέσεις, έως αυτή την ώρα φαίνεται να έχουν κλειδώσει μόνο τρία ονόματα: Ντόρα Μπακογιάννη, Δημήτρης Αβραμόπουλος και Ματίνα Παγώνη.

Για τον Γιώργο Γεραπετρίτη υπάρχει ακόμα αβεβαιότητα, ενώ δεν έχει προσδιοριστεί η σειρά των «σίγουρων» – στην πραγματικότητα δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι η κυρία Μπακογιάννη θα είναι επικεφαλής, όπως θα ήθελε.

Και μένει να φιξαριστεί η παρουσία του Κυριάκου Πιερρακάκη, ο οποίος θεωρείται φαβορί για μία θέση, από τη στιγμή που ισχύει η επιλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη να τον τοποθετήσει κυβερνητικό εκπρόσωπο στην προεκλογική εκστρατεία.

Να σημειωθεί ότι η μετακίνηση της κυρίας Μπακογιάννη στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας ανοίγει το δρόμο για να είναι υποψήφιος βουλευτής της ΝΔ στα Χανιά ο Δημήτρης Καμπουράκης.

Οι εκσυγχρονιστές

Είναι γνωστό το άνοιγμα του κ. Μητσοτάκη στο «εκσυγχρονιστικό» μπλοκ του ΠΑΣΟΚ. Δεν έλειψαν και κάποιες συζητήσεις για ένταξη στα ψηφοδέλτια. Ωστόσο, τα θετικά σχόλια του Κώστα Σημίτη για τον νέο πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Νίκο Ανδρουλάκη σε πρόσφατο άρθρο του ενδεχομένως να φρενάρει τις εξελίξεις. Πάντως δεν είναι λίγοι εκείνοι που λένε ότι… θα βρεθούν μετεκλογικά.

Να σημειωθεί πως θέσεις στα ψηφοδέλτια «κλειδώνουν» και στελέχη του Ποταμιού.

Πότε θα γίνουν οι πρόωρες εκλογές

Αν και κάποια στελέχη υποστηρίζουν ότι υπάρχουν ακόμα δυο ημερομηνίες που συζητούνται στο Μαξίμου, η Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου και η Κυριακή 9 Οκτωβρίου, επισημαίνουν ότι είναι η πρώτη φορά που ο πρωθυπουργός, φάνηκε να συζητά το ενδεχόμενο να μην στηθούν οι κάλπες τον Μάιο του 2023 αλλά οκτώ μήνες νωρίτερα.

Όσον αφορά στις «απόλυτα διασταυρωμένες πληροφορίες» περί αλλαγής στάσης του Κυριάκου Μητσοτάκη για εκλογές οκτώ μήνες νωρίτερα από τις κατά καιρούς διαβεβαιώσεις, εξηγούνται αφ’ενός από τις προσδοκίες για ένα πετυχημένο τουριστικό καλοκαίρι αλλά και το φόβο, αφ’ ετέρου, ενός αξαιρετικά δύσκολου χειμώνα που αναμένεται εξαιτίας της ακρίβειας και της ενεργειακής κρίσης που θα πλήξει ακόμη περισσότερο νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Στο κυβερνητικό “στρατηγείο” συνυπολογίζουν τόσο τις δημοσκοπήσεις που έχουν στα χέρια τους, όσο και το ότι με την ολοκλήρωση των συνεδρίων τους τα κόμματα είναι πλέον υποχρεωμένα να ξεκαθαρίσουν τη στάση τους αλλά και τα προγράμματά τους, έχοντας την ελπίδα ότι ο μεν ΣΥΡΙΖΑ δεν θα προλάβει να προετοιμαστεί μέχρι της αρχές Σεπτεμβρίου ενώ στο ΠΑΣΟΚ η ζυγαριά θα γύρει «υπέρ της σταθερότητας που εγγυάται μόνο η Νέα Δημοκρατία». Αρωγό σε αυτό θεωρούν, στο Μαξίμου, πως έχουν τον Ευάγγελο Βενιζέλο, η παρέμβαση του οποίου αναμένεται με ενδιαφέρον.

Οι σύμβουλοι του πρωθυπουργού ξορκίζουν τις όποιες επιπλοκές μπορεί να υπάρξουν τόσο στα ανανεμενώμενα μεγέθη του τουρισμού λόγω του πολέμου, του πληθωρισμού ή και μίας νέας έξαρσης της πανδημίας αλλά και μίας έντασης στο Αιγαίο με την αύξηση της τουρκικής προκλητικότητας. Ελπίζουν επίσης ότι δεν θα υπάρξουν και φέτος μεγάλες καταστροφές λόγω των πυρκαγιών που προκαλεί η κλιματική κρίση.

Οι πληροφορίες καταδεικνύουν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει αποδεχθεί οριστικά ότι δεν πρόκειται να έχει τη δυνατότητα αυτοδύναμης κυβέρνησης αφού στα ρεπορτάζ των φιλοκυβερνητικών ΜΜΕ, αναφέρεται ότι αν, η εισήγηση γίνει τελικά δεκτή από τον πρωθυπουργό, τότε οι δεύτερες εκλογές τοποθετούνται εντός του πρώτου δεκαημέρου του Νοεμβρίου.

Το αξιοσημείωτο είναι ότι για πρώτη φορά ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, φάνηκε να εξετάζει τις εισηγήσεις των συνεργατών του για επίσπευση του εκλογικού χρόνου.

Η ημερομηνία δεν έχει «κλειδώσει» ακόμα αλλά είναι η πρώτη φορά που ο ίδιος ο πρωθυπουργός, φάνηκε να συζητά το ενδεχόμενο να μην στηθούν οι κάλπες τον Μάιο του 2023 αλλά οκτώ μήνες νωρίτερα.

Αν, η εισήγηση γίνει τελικά δεκτή από τον πρωθυπουργό, τότε οι δεύτερες εκλογές τοποθετούνται εντός του πρώτου δεκαημέρου του Νοεμβρίου.

Ειδήσεις σήμερα

Στο «σφυρί» τα ακίνητα όσων χρωστούν στο δημόσιο – Αυξάνονται τα κατασχετήρια

Νέο σκάνδαλο απευθείας αναθέσεων καταγγέλλει ο ΣΥΡΙΖΑ – Πυρά Ραγκούση σε Αυγενάκη για το ΟΑΚΑ

Ευρωκοινοβούλιο: Τρεις αντιπρόεδροι ζητούν εξηγήσεις για την λογοκριμένη έκθεση των Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα

newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago