Κόσμος

ΟΗΕ: Η ρωσική εισβολή μπορεί να προκαλέσει παγκόσμια επισιτιστική κρίση – Μπέρμποκ: Ο Πούτιν χρησιμοποιεί την πείνα σαν όπλο

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία θα μπορούσε να προκαλέσει παγκόσμιες ελλείψεις τροφίμων τους επόμενους μήνες, προειδοποίησε ο ΟΗΕ. Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες είπε ότι ο πόλεμος έχει επιδεινώσει την επισιτιστική ανασφάλεια στις φτωχότερες χώρες λόγω της αύξησης των τιμών.

«Ο κόσμος θα μπορούσε να αντιμετωπίσει λιμούς που θα διαρκέσουν χρόνια εάν οι ουκρανικές εξαγωγές δεν αποκατασταθούν στα προπολεμικά επίπεδα», πρόσθεσε.

Η σύγκρουση έχει διακόψει τις προμήθειες από τα λιμάνια της Ουκρανίας, τα οποία εξήγαγαν τεράστιες ποσότητες ηλιέλαιου καθώς και δημητριακά, όπως καλαμπόκι και σιτάρι. Αυτό μείωσε την παγκόσμια προσφορά και προκάλεσε αύξηση των τιμών.

Οι παγκόσμιες τιμές των τροφίμων είναι σχεδόν 30% υψηλότερες σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Μιλώντας στη Νέα Υόρκη, ο κ. Γκουτέρες είπε ότι η σύγκρουση «απειλεί να οδηγήσει δεκάδες εκατομμύρια ανθρώπους στην επισιτιστική ανασφάλεια που ακολουθείται από υποσιτισμό, μαζική πείνα και λιμό. Υπάρχει αρκετό φαγητό στον κόσμο μας τώρα, αν ενεργήσουμε μαζί. Αλλά αν δεν λύσουμε αυτό το πρόβλημα σήμερα, θα αντιμετωπίσουμε το φάσμα της παγκόσμιας έλλειψης τροφίμων τους επόμενους μήνες».

Προειδοποίησε ότι δεν υπάρχει αποτελεσματική λύση στην επισιτιστική κρίση χωρίς την επανένταξη της παραγωγής τροφίμων της Ουκρανίας, καθώς και του λιπάσματος που παράγεται από τη Ρωσία και τη Λευκορωσία, στην παγκόσμια αγορά.

Μπέρμποκ: Η Ρωσία χρησιμοποιεί την πείνα σαν πολεμικό όπλο

Η επικεφαλής της διπλωματίας της Γερμανίας, η Αναλένα Μπέρμποκ, κατηγόρησε τη Ρωσία ότι εμποδίζει τις εξαγωγές σιτηρών από την Ουκρανία διότι χρησιμοποιεί την πείνα σαν όπλο πολέμου.

«Η Ρωσία διεξάγει αυτόν τον πόλεμο με ακόμα ένα φρικτό και αποτελεσματικό όπλο: την πείνα και τη στέρηση. Προχωρώντας στον αποκλεισμό ουκρανικών λιμανιών, καταστρέφοντας αποθηκευτικούς χώρους, δρόμους και σιδηροτροχιές, η Ρωσία εξαπέλυσε πόλεμο εναντίον των σιτηρών, προκαλεί παγκόσμια επισιτιστική κρίση», υποστήριξε η Γερμανίδα ΥΠΕΞ κατά τη διάρκεια συνεδρίασης με ομολόγους της στα Ηνωμένα Έθνη.

«Το κάνει τη στιγμή που εκατομμύρια άνθρωποι ήδη απειλούνταν από λιμό, ειδικά στη Μέση Ανατολή και στην Αφρική, εξαιτίας των καταστροφικών συνεπειών της κλιματικής κρίσης, εξαιτίας της πανδημίας του νέου κορωνοϊού, εξαιτίας των συρράξεων που μαίνονται στην περιοχή».

Σύμφωνα με την Μπέρμποκ, η Ρωσία εμποδίζει την εξαγωγή πολλών τόνων σιτηρών από την Ουκρανία, κυρίως προς κράτη της βόρειας Αφρικής και της Ασίας. Μεγάλο μέρος αυτής της ποσότητας είναι αποκλεισμένο στο λιμάνι της Οδησσού.

Η Ουκρανία –όπως και η Ρωσία– συγκαταλέγεται στους μεγαλύτερους παραγωγούς σιτηρών διεθνώς. Στις δύο χώρες μαζί αναλογεί σχεδόν το ένα τρίτο της παγκόσμιας παραγωγής σιταριού και κριθαριού και το ήμισυ της παγκόσμιας παραγωγής ηλιέλαιου.

Ειδήσεις σήμερα

Παράπονα Τσαβούσογλου σε Μπλίνκεν: Οι ΗΠΑ έχασαν την ισορροπία μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, δεν έχει σημασία ποιος χειροκροτήθηκε

Κομισιόν: Ακριβή ενέργεια και επενδύσεις 300 δισ. ευρώ σημαίνει η απεξάρτηση από τη Ρωσία

Στο «φουλ» η πολεμική βιομηχανία των ΗΠΑ τα τελευταία 20 χρόνια – Παρήγαγε περισσότερα από 139 εκατ. πυροβόλα όπλα

newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago