Κόσμος

Βρετανία: Λεφτά υπάρχουνε για τους… εθνοπατέρες

Οι Βρετανοί φορολογούμενοι επιβαρύνονται με εκατομμύρια λίρες για να επιδοτούν τους Βρετανούς βουλευτές ώστε να τρώνε και να πίνουν φτηνότερα στα 17 εστιατόρια, μπαρ και καφέ της Βουλής των Κοινοτήτων.

Eνα στα 10 νοικοκυριά παρέλειψε γεύματα ή έφαγε λιγότερο τον προηγούμενο μήνα στη Βρετανία ενώ μισό εκατομμύριο αναμένεται ότι θα κληθούν το φθινόπωρο να επιλέξουν μεταξύ φαγητού και θέρμανσης. Η φιλανθρωπική οργάνωση Action for Children αποκάλυψε πρόσφατα ότι αρκετές φτωχές οικογένειες ζουν εδώ και καιρό στο σκοτάδι, καθώς δεν αντέχουν να πληρώσουν τον λογαριασμό ρεύματος που καλπάζει, ενώ κάποιες άλλες ζουν στο σπίτι με τα πανωφόρια και κοιμούνται αγκαλιά στο ίδιο κρεβάτι για να ζεσταθούν καθώς αδυνατούν να καλύψουν τη δαπάνη θέρμανσης.

Τα βρετανικά νοικοκυριά βρίσκονται αντιμέτωπα με την ταχύτερη πτώση του βιοτικού επιπέδου από τη δεκαετία του 1950. Η κρίση κόστους διαβίωσης χτυπά πιο πολύ τα φτωχά νοικοκυριά και ακόμα περισσότερο τα παιδιά τους που βυθίζονται καθημερινά στη δυστυχία και την εξαθλίωση. Η κυβέρνηση Τζόνσον αντί να δεσμεύσει περισσότερα κονδύλια γι’ αυτά τα παιδιά περιέκοψε νωρίτερα το πρόγραμμα επιδότησης των φτωχών νοικοκυριών Universal Credit επιδεινώνοντας ακόμα περισσότερο την κατάσταση. Παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις, οι υπουργοί αρνήθηκαν να ψηφίσουν επιπλέον άμεση βοήθεια προς αυτές τις οικογένειες παρακάμπτοντας την επισιτιστική κρίση και το γεγονός ότι η μέση ετήσια αύξηση του κόστους των νοικοκυριών για καύσιμα αυξήθηκε από τον Απρίλιο κατά 700 λίρες.

Την ίδια στιγμή, αίσθηση προκαλεί η αποκάλυψη του openDemocracy ότι ο δημόσιος κορβανάς επιδοτεί το… φαγητό και το ποτό των Βρετανών εθνοπατέρων με εκατομμύρια λίρες κάθε χρόνο. Την τελευταία τριετία οι φορολογούμενοι πλήρωσαν 17 εκατ. λίρες για την επιδότηση των 17 εστιατορίων, μπαρ και καφέ της Βουλής των Κοινοτήτων. Τα καταστήματα αυτά μπαίνουν συνεχώς μέσα καθώς προσφέρουν στους βουλευτές φαγητό και ποτό με πολύ μεγάλη έκπτωση. Τη χασούρα τους (συνολικές ετήσιες ζημιές μεγαλύτερες των 6,5 εκατ. λιρών το 2020) καλύπτουν αγόγγυστα οι φορολογούμενοι. Τα φαγητά και τα ποτά που προσφέρονται είναι τόσο φτηνά που τα κοντινά καφέ και εστιατόρια έχουν γονατίσει.

Πέρυσι οι πολιτικοί μπορούσαν να έχουν ένα πλήρες γεύμα τριών πιάτων σε κάποιο από τα εστιατόρια του Κοινοβουλίου για μόλις 10,41 λίρες. Οι βουλευτές πλήρωναν για μια μπίρα 3,45 λίρες έναντι 4,94 λιρών που είναι ο μέσος όρος σε όλο το Λονδίνο, για έναν διπλό εσπρέσο 1,16 έναντι 2,40 λιρών αντίστοιχα και για ένα ποτήρι κρασί 4,26 λίρες έναντι 6 λιρών που είναι η μέση τιμή σε μια παμπ. Για ένα πιάτο fish and chips το τίμημα στο Κοινοβούλιο ήταν μόλις 6,41 λίρες έναντι 18 λιρών που πληρώνουν οι θαμώνες των παμπ στη βρετανική πρωτεύουσα. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι Βρετανοί βουλευτές απήλαυσαν αύξηση 2.212 λιρών από φέτος που ανέβασε τον συνολικό βασικό μισθό τους στις 84.144 λίρες. Το πλέον εξοργιστικό όμως είναι ότι κάποιοι εξ αυτών που ανήκουν στο στρατόπεδο των Συντηρητικών αντί να φάνε, να πιουν και να σιωπήσουν κάνουν και πνεύμα με τη φτώχεια των υπόλοιπων Βρετανών.

Εκτός επαφής με την πραγματικότητα, ο βουλευτής των Συντηρητικών Λι Ασφιλντ σχεδόν κατέστησε πριν από λίγες ημέρες τους φτωχούς υπεύθυνους για την κρίση λέγοντας ότι «δεν μπορούν να μαγειρέψουν σωστά» και να υπολογίσουν έσοδα και έξοδα. Στο ίδιο μήκος… επαφής o υπουργός Τζορτζ Οστις ισχυρίστηκε ότι τα νοικοκυριά θα μπορούσαν να διαχειριστούν καλύτερα τους οικογενειακούς ισολογισμούς τους αγοράζοντας μάρκες αξίας!

Πηγή: ΕφΣυν

Η Μεγάλη Βρετανία γίνεται …Μικρά Αγγλία

Απολύει 91.000 δημόσιους υπαλλήλους ο Τζόνσον – Θέλει να μειώσει το κόστος της κυβέρνησης

Newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago