Categories: Υγεία

Σε ολικό lockdown για είκοσι ημέρες η Αυστρία

Η Αυστρία μπαίνει ξανά σε lockdown από την Δευτέρα, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού και θα εισαγάγει τον υποχρεωτικό εμβολιασμό από τον Φεβρουάριο. Αυτό ανακοίνωσε ο καγκελάριος Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ, κάνοντας λόγο για μια οδυνηρή και επίπονη απόφαση.

Η Αυστρία πλήττεται από ένα τεράστιο τέταρτο κύμα λοιμώξεων, που δεν έγινε δυνατό να σπάσει με τα προηγούμενα μέτρα. Παρά τις εκκλήσεις και τις εκστρατείες ενημέρωσης, πολύ λίγοι άνθρωποι εμβολιάστηκαν, είπε ο Σάλενμπεργκ. Ως εκ τούτου, θα υπάρξει υποχρεωτικός εμβολιασμός από την 1η Φεβρουαρίου 2022. «Δεν θέλουμε ένα πέμπτο κύμα, δεν θέλουμε ένα έκτο και έβδομο κύμα.» Ο ιός δεν θα φύγει, θα μείνει υποστήριξε ο καγκελάριος.

Το lockdown είναι ένα δύσκολο βήμα, όπως παραδέχτηκε. «Αυτό πονάει πολύ», είπε ο καγκελάριος. Χωρίς να τους κατονομάσει, επέκρινε έντονα τους εκπροσώπους της δεξιάς πτέρυγας του εθνολαϊκιστικού FPÖ, που έχουν αγκαλιάσει το κίνημα των αντιεμβολιαστών. Η κριτική τους στον εμβολιασμό είναι στην πραγματικότητα μια «επίθεση στο σύστημα υγείας μας».

Το lockdown θα αξιολογηθεί μετά από δέκα ημέρες και θα διαρκέσει το πολύ 20 ημέρες. Το αργότερο μέχρι τις 13 Δεκεμβρίου, το lockdown θα έχει τελειώσει για όσους έχουν εμβολιαστεί και αναρρώσει, είπε ο Schallenberg. Στη συνέχεια, ο κανόνας 2G (εμβολιασμένοι ή όσοι έχουν ασθενήσει) θα πρέπει να ισχύει ξανά. Η επίπτωση των επτά ημερών στην Αυστρία είναι λίγο κάτω από τα 1000 άτομα ανά 100.000 κατοίκους ενώ εδώ και πάνω από μια εβδομάδα καταγράφονται περισσότερες από 10.000 νέες μολύνσεις από τον κορωνοϊό.

Οι κλινικές αγγίζουν τα όριά τους. Η κατάσταση είναι ιδιαίτερα δραματική στο Ζάλτσμπουργκ και την Άνω Αυστρία, με κρούσματα άνω των 1.500 ανά 100.000 κατοίκους. Τα προηγούμενα μέτρα περιελάμβαναν «κανόνα 3G» στο χώρο εργασίας. Οι εργαζόμενοι πρέπει να αποδείξουν ότι έχουν εμβολιαστεί, αναρρώσει ή υποβληθεί σε τεστ.

Στις 8 Νοεμβρίου ακολούθησε ο κανόνας 2G για εκδηλώσεις, γαστρονομία και τουρισμό, ο οποίος απαγόρευε την πρόσβαση των ανεμβολίαστων σε κλειστούς χώρους. Σκοπός των μέτρων ήταν να αυξηθεί η προθυμία για εμβολιασμό. Ωστόσο, τα εμβόλια λειτουργούν μόνο μετά από μερικές εβδομάδες. Ο αρχηγός της κυβέρνησης και το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα από το οποίο πορέρχεται, είχαν ταχθεί κατά των περαιτέρω περιορισμών μέχρι το τέλος. Οι προτάσεις του Υπουργού Υγείας, του Πράσινου Βόλφγκανγκ Μουκστάιν, σχετικά με τους περιορισμούς της νυχτερινής εξόδου για όλους, είχαν δεχτεί ισχυρή κριτική.

Όμως, την Πέμπτη, οι ομοσπονδιακές πολιτείες του Ζάλτσμπουργκ και της Άνω Αυστρίας, που διοικούνται από το Λαϊκό Κόμμα, προχώρησαν στην ανακοίνωση των περιφερειακών περιορισμών. Οι περισσότερες επιχειρήσεις κλείνουν, τα σχολεία στρέφονται στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση. Κάποια άλλα κρατίδια είχαν προϊδεάσει  ότι θα συμβαδίσουν με αυτά τα μέτρα.

Κώστας Αργυρός

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago