Κόσμος

Τίτλοι τέλους για το Azovstal – Γιατί το Κρεμλίνο βιάστηκε να κατοχυρώσει τη νίκη στη Μαριούπολη

Τίτλοι τέλους μπήκαν χθες για την επί μήνες πολιορκία της χαλυβουργίας Azovstal, με τη Ρωσία να αποκτά πλέον τον απόλυτο έλεγχο της Μαριούπολης, μετά την παράδοση των Ουκρανών μαχητών. Η τύχη τους, ωστόσο, παραμένει ασαφής, αφού οι 265 Ουκρανοί μαχητές που παραδόθηκαν μεταφέρθηκαν σε έδαφος που ελέγχεται από τη Ρωσία.

Οι ρωσικές δυνάμεις ξεκίνησαν την απομάκρυνση τραυματισμένων Ουκρανών μαχητών σε ρωσικά κατεχόμενους οικισμούς στην περιφέρεια του Ντονέτσκ στις 16 Μαΐου. Ουκρανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι θα επιδιώξουν να επιστρέψουν τους υπερασπιστές της Μαριούπολης στην Ουκρανία σε ανταλλαγή αιχμαλώτων και θα συνεχίσουν να λαμβάνουν τα κατάλληλα μέτρα για τη διάσωση όλων των στρατιωτών από το Azovstal.

Το Κρεμλίνο ενδέχεται να συμφώνησε στην υπό όρους παράδοση των υπερασπιστών του Azovstal για να μπορέσει να κηρύξει ότι η Μαριούπολη βρίσκεται πλήρως υπό τον έλεγχό της, σημειώνει το Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου, αναφέροντας δύο στοιχεία που πιθανόν να ανάγκασαν τη Ρωσία να βιαστεί στην κατοχύρωση της νίκης της:

    Η διεύθυνση Στρατιωτικών Πληροφοριών της Ουκρανίας (GUR) ανέφερε ότι το τμήμα Πληροφοριών και Μαζικών Επικοινωνιών του ρωσικού υπουργείου Άμυνας προετοιμάζει βιαστικά μια ξενάγηση ξένων δημοσιογράφων στα κατεχόμενα εδάφη της Ουκρανίας, μεταξύ 18 Μαΐου και 21 Μαΐου.

    Το Κρεμλίνο θα μπορούσε επίσης να είχε συμφωνήσει σε μια τέτοια συμφωνία για να εξασφαλίσει μια νίκη, προκειμένου να εκτρέψει την κριτική στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για τις αποτυχημένες διελεύσεις του ρωσικού ποταμού Σεβέρσκι Ντονέτς και τον γενικά αργό ρυθμό της εισβολής.

Ωστόσο, το αμερικανικό think tank αναφέρει ότι το Κρεμλίνο θα μπορούσε να αρνηθεί την ανταλλαγή αιχμαλώτων, καθώς μερικά μέλη της Ρωσικής Κρατικής Δούμας έχουν υποβάλλει αίτημα για ψήφιση νόμου που θα απαγορεύει τις ανταλλαγές κρατουμένων για άτομα που κατηγορούνται για «ναζισμό». Το Κρεμλίνο, από την πλευρά του, μπορεί να αγνοήσει τις ανησυχίες της Ρωσικής Κρατικής Δούμας ή να τις χρησιμοποιήσει για να υπονομεύσει τις διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία, σχολιάζει η ανάλυση του Ινστιτούτου.

Ένα άλλο στοιχείο που αξίζει να αναφερθεί αναφορικά με την παράδοση των μαχητών του εργοστασίου, είναι ο τρόπος που δέχθηκαν την είδηση τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Όπως αναφέρουν αναλυτές του Ινστιτούτου δεν υπήρχε ενιαία στάση και αντίδραση.

Έτσι η συμφωνία παράδοσης προκάλεσε οργή και σύγχυση στα φιλορωσικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αντί για τον εορτασμό της πλήρους συνθηκολόγησης της Μαριούπολης που πιθανότατα περίμενε το Κρεμλίνο. Οι αναλυτές σημειώνουν ότι, δεδομένου ότι η Μόσχα δημιούργησε την αίσθηση ότι στο εργοστάσιο πραγματοποιούνταν μεγάλες επιθέσεις από τις ρωσικές δυνάμεις, μερικοί Ρώσοι μπορεί να δυσκολεύονται να συμβιβάσουν το θριαμβευτικό μήνυμα με τις διαπραγματεύσεις που οδήγησαν στην παράδοση.

Ειδήσεις σήμερα

Επίσημο αίτημα από Σουηδία και Φινλανδία για ένταξη στο ΝΑΤΟ – Συνάντηση Μπλίνκεν με Τσαβούσογλου για τον εκβιασμό του Σουλτάνου

Νέο «χαστούκι» στην κυβέρνηση από την ΕΕ για την ελευθερία του Τύπου – Δημοσίευσε την έκθεση των Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα

Βρετανία: Επιβεβαιώνεται η μονομερής αναστολή τμημάτων του Πρωτόκολλου της Β. Ιρλανδίας

newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago