Μητσοτάκης σε Μπάιντεν: «Ήμασταν πάντα μαζί στην σωστή πλευρά της ιστορίας»

Σε εξέλιξη βρίσκεται η επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη, στον Λευκό Οίκο. Η ατζέντα των συζητήσεων πλούσια, με έμφαση στην τουρκική προκλητικότητα έναντι της Ελλάδος.

«Ήμασταν πάντα μαζί στην σωστή πλευρά της ιστορίας», είπε ο κ. Μητσοτάκης στις σύντομες δηλώσεις των δύο ηγετών  . «Είναι προνόμιο μου να είμαι στο Λευκό Οίκο», τόνισε επισημαίνοντας πως η επίσκεψή του στις ΗΠΑ αποτελεί ευκαιρία «για να εκτιμήσουμε το επίπεδο των σχέσεών μας που βρίσκονται σε πολύ υψηλό επίπεδο»

«Βρισκόμαστε στην καλύτερη στιγμή μας», ανταπάντησε ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές στη συνάντηση του κ. Μητσοτάκη με τον Αμερικανό πρόεδρο θα τεθεί το ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας. Άλλωστε, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ήδη θέσει το θέμα των τουρκικών υπερπτήσεων πάνω από ελληνικό έδαφος ως ζήτημα που υπονομεύει και θέτει σε κίνδυνο τη συνοχή του ΝΑΤΟ σε μια εποχή που απαιτείται ενότητα.

Παράλληλα στο τετ α τετ εστον Λευκό Οίκο αναμένεται να συζητηθούν το ενεργειακό, η στρατηγική εταιρική σχέση Ελλάδας-ΗΠΑ (συμπεριλαμβανομένης της συνεργασίας του σχήματος 3+1) αλλά και ευρύτερα οι εξελίξεις στη γεωπολιτική σκηνή λόγω του πολέμου στην Ουκρανία. Κεντρική θέση επίσης στις επαφές του πρωθυπουργού στην Ουάσιγκτον θα έχουν και οι αμερικανικές επενδύσεις στην Ελλάδα, όπως αυτές των Pfizer και Microsoft.

Να σημειωθεί πως μένει να φανεί αν θα υπάρξουν εξελίξεις στο θέμα των F35, στα οποία υπενθυμίζεται δεν έχει «πρόσβαση» η Άγκυρα (λόγω της απόκτησης των S 400).

Όπως σημειώνουν κυβερνητικές πηγές, σε μία κρίσιμη γεωπολιτικά συγκυρία εταίροι και σύμμαχοι αναγνωρίζουν την Ελλάδα ως αξιόπιστο και συνεπή εταίρο, παράγοντα σταθερότητας στην περιοχή σε μια εποχή αστάθειας και αβεβαιότητας, μία Ελλάδα ισχυρή, αποφασιστική, σταθερή στις θέσεις της. Μάλιστα, ο ρόλος της Ελλάδας ως παράγοντα σταθερότητας, επισφραγίζεται και με την προ ολίγων ημερών ψήφιση της τροποποίησης της MDCA (Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας Ελλάδας-ΗΠΑ). Τα ίδια πρόσωπα, επισημαίνουν πως η ελληνοαμερικανική αμυντική συμφωνία αποδεικνύει τον μακροχρόνιο χαρακτήρα στη δέσμευση των ΗΠΑ να επενδύσουν γεωπολιτικά στη χώρα μας, κάτι, που ο πρωθυπουργός θα αναδείξει σε όλες του τις επαφές, επίσημες και ανεπίσημες- που θα έχει αύριο και μεθαύριο στην Ουάσιγκτον.

Κυβερνητικά στελέχη μιλούν επίσης για επίσκεψη ουσίας αλλά και ευρύτερου συμβολισμού των ιστορικών δεσμών των δύο χωρών. Μάλιστα μετά τη συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Αμερικανό πρόεδρο θα ακολουθήσει δεξίωση στον Λευκό Οίκο από το ζεύγος Μπάιντεν προς τιμήν του ζεύγους Μητσοτάκη, για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση. Από την κυβερνητική πλευρά σημειώνεται πως η επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στις ΗΠΑ αποτελεί και μία πρώτης τάξεως ευκαιρία να τιμηθεί η ομογένεια, ως γέφυρα ανάμεσα στις δύο χώρες. Σε αυτό το πλαίσιο ο πρωθυπουργός αναμένεται να παρακαθήσει σε δείπνο που οργανώνουν 11 ομογενειακές οργανώσεις.

Newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago