Απόψεις

Ευρωπαϊκή Αταξία Ασφαλείας

Ευτυχώς, κανείς δεν τόλμησε να ισχυριστεί ξανά ότι «η ώρα της Ευρώπης έφτασε», όταν ξέσπασε ο πόλεμος στην Ουκρανία. Λίγες δεκαετίες νωρίτερα, ο τότε υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου Ζακ Πόος είχε χρησιμοποιήσει αυτές τις λέξεις, όταν ξεκίνησε η σύγκρουση στην πρώην Γιουγκοσλαβία. Εν τω μεταξύ, έχει γίνει οδυνηρά σαφές ότι δεν θα μπορούσε να ήταν πιο μακριά από την αλήθεια.

Τώρα, ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ μιλά για «την πιο σκοτεινή ώρα της Ευρώπης», αν και εξακολουθεί να ελπίζει σε μια «καθυστερημένη γέννηση μιας γεωπολιτικής ΕΕ» – βασισμένος στη σπάνια ενότητα των ευρωπαϊκών κρατών και των Ηνωμένων Πολιτειών και στις σκληρές κυρώσεις που επιβλήθηκαν από κοινού στη Ρωσία. Ο Μπορέλ εκφράζει εδώ τη θεμελιώδη εμπιστοσύνη πολλών ένθερμων φιλοευρωπαίων, που υποθέτουν ότι η ανάπτυξη της ΕΕ τείνει να κινείται σαν εκκρεμές: κάθε κρίση αντιπροσωπεύει μια οπισθοδρόμηση για την ΕΕ στην οποία ανταποκρίνεται με περαιτέρω πρόοδο προς την ολοκλήρωση.

Για παράδειγμα, η παράλυση της Ευρώπης στη Γιουγκοσλαβία δημιούργησε την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας και αργότερα την Κοινή Πολιτική Ασφάλειας και Άμυνας. Η κρίση του ευρώ οδήγησε σε μια σειρά μέσων, συμπεριλαμβανομένου του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας και του Ευρωπαϊκού Δημοσιονομικού Συμφώνου. Η μεταναστευτική κρίση το καλοκαίρι του 2015 οδήγησε σε έκτακτη βοήθεια για τις πληγείσες χώρες, την αναβάθμιση της Frontex και την αμφιλεγόμενη συμφωνία με παραμεθόριες χώρες ή χώρες προέλευσης – που επέτρεψε στην ΕΕ να αναθέσει αποτελεσματικά τη μετανάστευση, επιτρέποντάς της να αποφύγει περαιτέρω εσωτερικές συγκρούσεις.

Η πανδημία οδήγησε στο φιλόδοξο πακέτο οικονομικής ανάκαμψης NextGenEU, το οποίο προορίζεται επίσης να βοηθήσει τη μετάβαση της ΕΕ προς μια φιλική προς το κλίμα οικονομία. Η ΕΕ κατάφερε μάλιστα να βρει μια απάντηση στην πρόκληση των δεξιών λαϊκιστικών και αυταρχικών κυβερνήσεων εντός της ΕΕ, όπως η Ουγγαρία και η Πολωνία. Στο εξής, η χρηματοδότηση της ΕΕ θα εξαρτάται εν μέρει από την τήρηση προτύπων κράτους δικαίου.

Ακολουθώντας αυτή τη λογική, η ομόφωνη υιοθέτηση της νέας «Στρατηγικής Πυξίδας» της ΕΕ τον Μάρτιο του 2022 και η διοχέτευση κεφαλαίων από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό για την Ειρήνη για αποστολές όπλων στην Ουκρανία αντιπροσωπεύει την αρχή μιας πραγματικά «γεωπολιτικής ΕΕ». Η ΕΕ περιορίστηκε στην ανάπτυξη μέσων, όπως οι Ομάδες Μάχης της ΕΕ. Όμως, παρόλο που πωλήθηκαν ως ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός, δεν έχουν αναπτυχθεί ποτέ. Αυτό που λείπει από αυτόν τον απολογισμό, ωστόσο, είναι τα ρήγματα και οι διχασμοί εντός της ΕΕ –συχνά μεταξύ ομάδων κρατών– που άφησαν τα σημάδια τους μετά από κάθε κρίση και που συνεχίζουν να βάζουν βράχους στον δρόμο της. Αυτά τα βήματα ολοκλήρωσης μοιάζουν περισσότερο με μεμονωμένα στρώματα ιζήματος, στοιβαγμένα το ένα πάνω στο άλλο. Αλλά κάθε στρώμα έχει αδύνατα σημεία ή ακόμα και κοιλότητες, καθιστώντας το σύνολο του οικοδομήματος ασταθές. Οι στόχοι της στρατηγικής κυριαρχίας της ΕΕ, όπως το θέτει η πρόσφατη συμφωνία συνασπισμού της Γερμανίας, ή ακόμα και η πιο εκτεταμένη στρατηγική αυτονομία, όπως την αποκάλεσε ο επανεκλεγμένος Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, στέκονται στα πόδια από πηλό.

Ευρωπαϊκή πολιτική ασφάλειας

Τρία παραδείγματα μπορούν να χρησιμεύσουν ως επεξήγηση του τι σημαίνει αυτό συγκεκριμένα. Πρώτον, από την αρχή, η ανάπτυξη της ευρωπαϊκής πολιτικής ασφάλειας και άμυνας ήταν θεμελιωδώς ελαττωματική. Υπάρχει διχασμός μεταξύ των έντονα υπερατλαντικών χωρών, όπως η Πολωνία και το Ηνωμένο Βασίλειο, και εκείνων που υποστηρίζουν μια αυτόνομη πολιτική ασφάλειας της ΕΕ. Αλλά η αυτονομία σήμαινε πάντα περιθωριοποίηση, επειδή, στην ουσία, η πολιτική ασφάλειας της ΕΕ σχεδιάστηκε για να λειτουργεί στο πλαίσιο μιας λειτουργούσας φιλελεύθερης διεθνούς τάξης, αναλαμβάνοντας κάποιες μέτριες αποστολές σταθεροποίησης.

Η διάσπαση μεταξύ των δύο στρατοπέδων οδήγησε σε ατελείωτες συζητήσεις για τον καταμερισμό της εργασίας μεταξύ ΕΕ και ΝΑΤΟ. Αν και αυτό οδήγησε σε μια πληθώρα συμβιβασμών, στην πραγματικότητα δεν σημειώθηκε καμία πρόοδος. Η ΕΕ βυθίστηκε στην ανάπτυξη μέσων όπως οι Ομάδες Μάχης της ΕΕ. Όμως, παρόλο που προβλήθηκαν ως ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός, δεν έχουν αναπτυχθεί ποτέ. Ο επιθετικός πόλεμος της Ρωσίας προσφέρει μια ευκαιρία να κλείσει το διατλαντικό χάσμα. Έχει αναζωογονήσει το ΝΑΤΟ και έχει τονίσει το αναντικατάστατο των αποτρεπτικών δυνατοτήτων των ΗΠΑ για την ευρωπαϊκή ασφάλεια. Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση Μπάιντεν ενθαρρύνει την Ευρώπη να διαδραματίσει ισχυρότερο ρόλο στη δική της ασφάλεια, καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες επικεντρώνονται περισσότερο στην Κίνα. Η ενίσχυση της ευρωπαϊκής πολιτικής ασφάλειας θα μπορούσε να ωφελήσει τόσο την ΕΕ όσο και έναν ευρωπαϊκό πυλώνα στο ΝΑΤΟ. Ωστόσο, πρέπει να προσαρμοστεί στη νέα τάξη ασφαλείας (διαταραχή) στην Ευρώπη και όχι απλώς να συνεχίσει στον ίδιο παλιό δρόμο. Εάν, ωστόσο, χαθεί αυτή η ευκαιρία και το 2024 επιστρέψει στην εξουσία ένας κλώνος του Ντόναλντ Τραμπ ή ακόμα και ο ίδιος, η Ευρώπη θα μπορούσε να βρεθεί εκτεθειμένη.

Ευρωπαϊκή οικονομική πολιτική

Δεύτερον, η κρίση του ευρώ υπονόμευσε την εμπιστοσύνη στην ευρωπαϊκή αλληλεγγύη και άφησε ουσιαστικά ρήγματα μεταξύ του νότου και του βορρά της Ευρώπης. Η καθαρά οικονομική εστίαση – που ωθήθηκε κυρίως από τον τότε Γερμανό υπουργό Οικονομικών Σόιμπλε – ενθάρρυνε δύο εξελίξεις, που έθεσαν υπό αμφισβήτηση τη στρατηγική κυριαρχία της Ευρώπης. Η έκκληση της Πολωνίας για αλληλεγγύη για την αντιμετώπιση των προσφυγικών ροών από την Ουκρανία αυξάνει την πιθανότητα να επουλωθεί το ρήγμα, τουλάχιστον με τη Βαρσοβία. Από τη μια πλευρά, υπάρχει η στρατηγική τύφλωση της Ευρώπης. Για χάρη της «εξισορρόπησης των λογιστικών βιβλίων» η Ελλάδα, για παράδειγμα, αναγκάστηκε να ξεπουλήσει τα ασημικά της οικογένειας, δεν είχε σημασία σε ποιον.

Ως αποτέλεσμα, το πέμπτο μεγαλύτερο λιμάνι της Ευρώπης, ο Πειραιάς, ανήκει πλέον σε κρατική κινεζική εταιρεία και το λιμάνι της Θεσσαλονίκης σε ολιγάρχη ρωσικής καταγωγής, με υποτιθέμενες επαφές με τους αυτονομιστές του Ντονμπάς. Ανταγωνιστές ή ακόμη και αντίπαλοι κλήθηκαν έτσι, σε βάρος των ευρωπαίων εταίρων, να αποκτήσουν ευρωπαϊκά στρατηγικά περιουσιακά στοιχεία. Αυτό τους έδωσε τη δυνατότητα να υπονομεύσουν την ευρωπαϊκή ενότητα. Ασκώντας πίεση σε κράτη που εξαρτώνται από τις επενδύσεις τους, μπορούν να ασκήσουν επιρροή στις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Αυτή η ιστορική εμπειρία –σε συνδυασμό με ανησυχίες για μια άκαμπτη ερμηνεία του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης κάποια στιγμή στο μέλλον– είναι το δεύτερο βαθύ τραύμα της κρίσης του ευρώ. Διότι όσο δεν μπορεί να εφαρμοστεί πλήρως μια κοινή οικονομική πολιτική και οι επενδύσεις της ΕΕ ενεργοποιούνται μόνο σε περιόδους κρίσης, η ευρωπαϊκή συνοχή θα παραμένει εύθραυστη. Το επόμενο βήμα πρέπει επομένως να είναι η εκ νέου ανάπτυξη της ευρωζώνης σε μια οικονομικά και χρηματοοικονομικά ολοκληρωμένη οντότητα.

Ευρωπαϊκή μεταναστευτική πολιτική

Τρίτον, η μεταναστευτική κρίση και κυρίως η απόρριψη μιας κοινής λύσης από τα κράτη μέλη της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης άφησε επίσης σημαντικά ρήγματα. Αυτό, μαζί με την όλο και πιο ανελεύθερη μετεξέλιξη του κράτους στην Ουγγαρία και την Πολωνία, ενίσχυσε την εντύπωση ότι αυτές οι κυβερνήσεις δεν ενδιαφέρονται για την ενεργό συμμετοχή στο έργο της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, αλλά μόνο για την ευρωπαϊκή λεία: με άλλα λόγια, οι οικονομικοί πόροι της ΕΕ . Στην περίπτωση της Πολωνίας, αυτή η εντύπωση βαραίνει πολύ περισσότερο. Εμποδίζει τη χώρα να διαδραματίσει ηγετικό ρόλο στην ΕΕ – όπως συλλαμβάνεται στην ιδέα του Τριγώνου της Βαϊμάρης και της σύνδεσης του γαλλογερμανικού κινητήρα με την Κεντρική Ευρώπη. Επιπλέον, η περιστασιακή αντιγερμανική ρητορική της πολωνικής κυβέρνησης και η προσπάθειά της να συμφιλιωθεί με τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ Τραμπ καλλιεργεί την εντύπωση ότι οι δυνάμεις στη Βαρσοβία δεν ενδιαφέρονται για την ενίσχυση της ΕΕ. Η ΕΕ πρέπει να αντιμετωπίσει την τρέχουσα κρίση και να βγάλει τα σωστά συμπεράσματα από αυτήν, ενώ ταυτόχρονα γεφυρώνει τις υφιστάμενες διαφορές προκειμένου να σταθεροποιήσει τη δική της ικανότητα να διαμορφώνει πολιτική.

Τώρα, η έκκληση της Πολωνίας για αλληλεγγύη για την αντιμετώπιση των προσφυγικών ροών από την Ουκρανία αυξάνει την πιθανότητα να επουλωθεί το ρήγμα, τουλάχιστον με τη Βαρσοβία. Εξάλλου, το κοινό μέτωπο μεταξύ Πολωνίας και Ουγγαρίας καταρρέει αυτή τη στιγμή, κυρίως λόγω της εγγύτητας του Ούγγρου πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν με το καθεστώς Πούτιν. Αλλά αυτό θα πετύχει μόνο εάν η διάλυση του δικαστικού συστήματος διορθωθεί και η Πολωνία υπογράψει πλήρως και εφαρμόσει τα πρότυπα κράτους δικαίου της ΕΕ. Εξάλλου, η ισχυρή ιδεολογική ώθηση της κυβέρνησης Μπάιντεν για μια συμμαχία δημοκρατιών ενάντια σε απολυταρχίες θα μπορούσε να αποτελέσει ένα άλλο κίνητρο για τη Βαρσοβία.

Ένα παράθυρο ευκαιρίας

Αυτό το μάλλον ημιτελές σκίτσο μιας κατακερματισμένης και διασπασμένης ΕΕ καθιστά σαφές γιατί υπήρχαν αμφιβολίες για ένα πακέτο σκληρών κυρώσεων κατά της Ρωσίας πριν ξεσπάσει ο πόλεμος. Αλλά υπογραμμίζει επίσης ότι η ΕΕ αντιμετωπίζει τώρα μια τεράστια πρόκληση. Πρέπει να αντιμετωπίσει την τρέχουσα κρίση και να βγάλει τα σωστά συμπεράσματα από αυτήν, γεφυρώνοντας παράλληλα τις υπάρχουσες διαφορές προκειμένου να σταθεροποιήσει τη δική της ικανότητα να διαμορφώνει πολιτική. Αυτό συνεπάγεται επίσης σκληρές αντιπαραθέσεις, οι οποίες δεν μπορούν να κρυφτούν κάτω από το χαλί με επιφανειακούς συμβιβασμούς. Στον πυρήνα της πρέπει να είναι μια ειλικρινής συζήτηση σχετικά με διαβαθμισμένες μορφές ενσωμάτωσης. Άλλωστε, αυτό είναι ήδη η ευρωζώνη. Η επανεκλογή του Μακρόν και η νέα γερμανική κυβέρνηση, που εξακολουθεί να αναζητεί το βήμα της, προσφέρουν – παράλληλα με την πίεση της τρέχουσας κρίσης – ένα παράθυρο ευκαιρίας. Αυτό θα σήμανε πραγματικά τη γέννηση μιας γεωπολιτικά κυρίαρχης ΕΕ.

Ο Χρήστος Κατσιούλης είναι επικεφαλής του Γραφείου του Ιδρύματος Φρίντριχ Εμπερτ Friedrich-Ebert-Stiftung (FES) στη Βιέννη.

Πηγή: IPS

Η σύνοδος ΥΠΕΞ του Βερολίνου και η νέα «Στρατηγική Αντίληψη» του ΝΑΤΟ

Οι Πράσινοι ως «πλασιέ» του ΝΑΤΟ και η πορεία «απενοχοποίησης» της Γερμανίας

Νίκη για τους Χριστιανοδημοκράτες στις εκλογές σε Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία

newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago