Σαφές προβάδισμα περίπου 7 μονάδων δίνουν τα exit-polls στους Χριστιανοδημοκράτες (CDU) απέναντι στους Σοσιαλδημοκράτες (SPD) στις εκλογές για το κοινοβούλιο της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας. Η Χριστιανοδημοκρατική Ενωση φτάνει το 35% και το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα το 28% περίπου με τους Πράσινους να υπερδιπλασιάζουν τα ποσοστά τους και να φτάνουν το 18%.
Κατρακύλα για τους συγκυβερνώντες μέχρι τώρα τόσο στο Βερολίνο όσο και στο ίδιο το κρατίδιο Φιλελεύθερους (FDP), που χάνουν πάνω από τη μισή τους δύναμη και πέφτουν στο 5,5%, δείχνοντας ότι έχουν χάσει τη μάχη του «κεντρώου» χώρου από τους Πράσινους. Σε ανάλογα επίπεδα με μικρή πτώση και η ακροδεξιά Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD).
Σημαντική πτώση και για την Αριστερά (die Linke) που επίσης χάνει πάνω από τους μισούς της ψηφοφόρους και περιορίζεται στο 2% και μένει φυσικά εκτός Βουλής.
Πιθανότερο μετεκλογικό σενάριο η συνεργασία των Χριστιανοδημοκρατών με τους Πράσινους, κάτι που έχει δοκιμαστεί και αλλού, αφού η απόσταση που χώριζε κάποτε τα δύο αυτά κόμματα έχει πλέον μειωθεί στο ελάχιστο.
Για το SPD είναι το χειρότερο αποτέλεσμα της ιστορίας του και αποτελεί σίγουρα πλήγμα και για τα «κεντρικά» του κόμματος στο Βερολίνο και τον καγκελάριο Ολαφ Σολτς προσωπικά. Η Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία με πληθυσμό 18 εκατομμυρίων και 13 εκατομμύρια ψηφοφόρους είναι το μεγαλύτερο πληθυσμιακά κρατίδιο της χώρας και οι εκλογές εκεί αποτελούν παραδοσιακά βαρόμετρο για τις πολιτικές εξελίξεις και σε ομοσπονδιακό επίπεδο.
O κύριος Σολτς έχει βρεθεί στο επίκεντρο της κριτικής λόγω της επιφυλακτικής του στάσης σε αρκετές στιγμές της κρίσης στην Ουκρανία και δεν μπόρεσε να εκμεταλλευθεί ακριβώς λόγω αυτών των συνθηκών το αποκαλούμενο μπόνους του καγκελαρίου. Για τον νέο πρόεδρο της Χριστιανοδημοκρατικής Ενωσης η νίκη έστω και σε τοπικό επίπεδο μπορεί να εκληφθεί ως επιδοκιμασία της επιλογής του να περάσει σε σκληρή αντιπολίτευση κατά της κυβέρνησης.
Οι εκλογές σε Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία τεστ για το συνασπισμό στο Βερολίνο
Οι Πράσινοι ως «πλασιέ» του ΝΑΤΟ και η πορεία «απενοχοποίησης» της Γερμανίας
Ποιός πολεμάει ποιον τελικά; Η σύγκρουση Ρωσίας-ΗΠΑ και η ΕΕ ως υπνοβάτης