Κόσμος

Απολύει 91.000 δημόσιους υπαλλήλους ο Τζόνσον – Θέλει να μειώσει το κόστος της κυβέρνησης

Εντολή στους υπουργούς του να μειώσουν κατά 20% το μέγεθος του Δημοσίου -ήτοι 91.000 θέσεις εργασίας- μέσα στα επόμενα δύο χρόνια, έδωσε ο Βρετανός συντηρητικός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, αναφέροντας ότι έτσι θα μπορέσουν να γίνουν φοροαπαλλαγές ύψους δισεκατομμυρίων λιρών.

Αναλυτικότερα, όπως αναφέρεται σε σχετικό ρεπορτάζ της Daily Mail, κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του υπουργικού του συμβουλίου αφιερωμένης στο «κόστος ζωής» στο Μίντλαντς την Τετάρτη, ο Τζόνσον απαίτησε να διπλασιαστούν οι προσπάθειες ώστε, όπως το έθεσε, να αμβλυνθεί η πίεση στις οικογένειες που δυσκολεύονται να τα βγάλουν πέρα.

«Πρέπει να μειώσουμε το κόστος της κυβέρνησης για να μειώσουμε το κόστος ζωής»

«Πρέπει να μειώσουμε το κόστος της κυβέρνησης για να μειώσουμε το κόστος ζωής», είπε ο βρετανός πρωθυπουργός στη βρετανική εφημερίδα, προσθέτοντας ότι το Δημόσιο στη Βρετανία διογκώθηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Ο Μπόρις Τζόνσον έδωσε προθεσμία ενός μήνα στους υπουργούς του για να καταρτίσουν σχέδια για να μειωθεί το μέγεθος του εργατικού δυναμικού του δημοσίου κατά σχεδόν το ένα πέμπτο, κάτι που θα εξοικονομούσε 3,5 δισεκ. λίρες σε ετήσια βάση τον χρόνο, διευκρινίζεται στο σχετικό ρεπορτάζ.

Εξήγησε πως «κάθε λίρα που παίρνει η κυβέρνηση από τον φορολογούμενο είναι χρήμα που θα μπορούσε να ξοδέψει για τις δικές του προτεραιότητες, για τη δική του ζωή», κατά το δημοσίευμα.

«Επιστρέψτε στους χώρους εργασίας»

Ο βρετανός πρωθυπουργός είπε επίσης ότι θέλει περισσότεροι εργαζόμενοι να επιστρέψουν στους χώρους εργασίας, πάντα σύμφωνα με την Daily Mail. «Θα υπάρξουν πολλοί που θα διαφωνήσουν μαζί μου, αλλά πιστεύω πως οι άνθρωποι είναι πιο παραγωγικοί, πιο ενεργητικοί, έχουν περισσότερες ιδέες όταν έχουν γύρω τους άλλους ανθρώπους», επιχειρηματολόγησε.

Ωστόσο, ο βρετανός πρωθυπουργός είπε ότι η τεχνολογία διαδραματίζει επίσης σημαντικό ρόλο στη βελτίωση της αποτελεσματικότητας. «Πλατφόρμες όπως το Zoom και το Teams μπορούν να αυξήσουν την παραγωγικότητα, αντί να αποτελούν απλώς μια δικαιολογία για τους ανθρώπους να μένουν στο σπίτι», είπε.

«Θα έπρεπε να αναρωτηθούμε, γιατί κοστίζει τόσο πολύ ένα διαβατήριο; Συχνά συμβαίνει επειδή το κόστος έχει αυξηθεί με τα χρόνια για να υποστηρίξει το κόστος του οργανισμού που τα παρέχει. Ποιος είναι ο κύριος οδηγός αυτών των δαπανών; Ο αριθμός προσωπικού. Εάν μπορούμε να κάνουμε περισσότερα με την τεχνητή νοημοσύνη… δυνητικά θα μπορούσε να είναι μικρότερο το κόστος αυτό», είπε ο Τζόνσον.

Αντιδράσεις από τα συνδικάτα

Η κίνηση αυτή αναμένεται να βάλει τους υπουργούς σε πορεία σύγκρουσης με τα ισχυρά συνδικάτα Δημόσιας Διοίκησης, τα οποία ήδη διαμαρτύρονται για την προσπάθεια της κυβέρνησης να πείσει χιλιάδες υπαλλήλους να επιστρέψουν στα γραφεία τους μετά την πανδημία.

Ο Ντέιβ Πένμαν, γενικός γραμματέας του FDA, συνδικαλιστικού φορέα που εκπροσωπεί εργαζόμενους του δημοσίου τομέα, τόνισε μέσω Twitter πως «αν δεν έχουν σοβαρό σχέδιο, πρόκειται είτε απλά για προσπάθεια να εξασφαλίσουν προβολή από τα ΜΜΕ, ή για ριψοκίνδυνη πολιτική περικοπών και καμένης γης στις δημόσιες υπηρεσίες χωρίς καμία σκέψη ή έγνοια για τις συνέπειες».

Ειδήσεις σήμερα

Ασφυκτικές πιέσεις ασκεί η Άγκυρα στο Κογκρέσο για να πάρει F-16 – Τι αποκαλύπτει τουρκική εφημερίδα

Θέλει τον Τραμπ στο Twitter αλλά όχι για πρόεδρο των ΗΠΑ – Τι δήλωσε ο Μασκ που άρχισε τις απολύσεις

Προς η αναβολή το πετρελαϊκό εμπάργκο; – Δεν κάνει πίσω η Ουγγαρία, σε ρούβλια θα πληρώνει ο κολοσσός ΕΝΙ

newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago