Κόσμος

Σε τεντωμένο σκοινί οι σχέσεις της Ρωσίας με το ΝΑΤΟ

Φωτιές ανάβει η πρόθεση ένταξης της Φινλανδίας στη Βορειοατλαντική Συμμαχία εν μέσω πολέμου. Πώς αντιδρά η Ρωσία. Τι λένε οι δυτικοί ηγέτες. Πώς θα προχωρήσει η διαδικασία.

Ευθείες απειλές για «μια άμεση και ανοιχτή σύγκρουση με το ΝΑΤΟ» εξαπέλυσε ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας και αναπληρωτής πρόεδρος του συμβουλίου ασφαλείας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ.

Αφορμή για την αντίδραση αυτή του Ρώσου αξιωματούχου στάθηκε η ενίσχυση της Ουκρανίας από τις χώρες του ΝΑΤΟ με όπλα, η εκπαίδευση των στρατευμάτων της να χρησιμοποιούν δυτικό εξοπλισμό, η αποστολή μισθοφόρων και η διεξαγωγή ασκήσεων από τις χώρες της Συμμαχίας κοντά στα σύνορά μας.

Ο Μεντβέντεφ συμπλήρωσε πως μια τέτοια σύγκρουση «ενέχει πάντα τον κίνδυνο να μετατραπεί σε έναν ολοκληρωτικό πυρηνικό πόλεμο» αυξάνοντας τις ανησυχίες και προειδοποιώντας πως «αυτό θα είναι ένα καταστροφικό σενάριο για όλους».

Λίγο νωρίτερα είχε ανοίξει διάπλατα ο δρόμος για την ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ. Την πρόθεση έκαναν γνωστή με κοινή δήλωσή τους ο πρόεδρος της σκανδιναβικής χώρας, Σάουλι Νιινιστε και η πρωθυπουργός, Σάνα Μάριν.

Μετά την ανακοίνωση αυτή θα πρέπει να θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι η Φινλανδία θα επιδιώξει την ένταξη της ακολουθώντας τα απαιτούμενα βήματα πριν ξεκινήσει η διαδικασία υποβολής αιτήσεων.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, σχολίασε την πιθανολογούμενη είσοδο της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ λέγοντας πως είναι «σίγουρα» απειλή για τη Ρωσία. Σημείωσε ότι η σκανδιναβική χώρα συμμετείχε στα μη φιλικά βήματα προς τη Ρωσία που έλαβε η ΕΕ προκαλώντας «λύπη» και αυτός είναι «ο λόγος για μια συμμετρική απάντηση». Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου είπε ακόμη ότι όλοι θέλουν «να αποφύγουν μια άμεση σύγκρουση μεταξύ Ρωσίας και ΝΑΤΟ» και ότι η επέκταση της Συμμαχία «δεν θα κάνει τον κόσμο ή την Ευρώπη πιο σταθερή».

Το Κρεμλίνο είπε ότι θα απαντήσει, αλλά αρνήθηκε να διευκρινίσει πώς, λέγοντας ότι αυτό θα εξαρτηθεί από το πόσο κοντά θα μετακινήσει το ΝΑΤΟ τα στρατεύματά του προς τα φινλανδο-ρωσικά σύνορα.

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών είπε ότι η Ρωσία θα πρέπει να λάβει μέτρα τόσο στρατιωτικού όσο και τεχνικού χαρακτήρα, προκειμένου να σταματήσει τη «δημιουργία απειλών για την εθνική ασφάλεια».

Χαιρετίζει ο Στόλτενμπεργκ την πρόθεση της Φινλανδίας

Με την κατάσταση να «μυρίζει μπαρούτι» ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, χαιρέτισε την κοινή δήλωση του προέδρου της Φινλανδίας και της πρωθυπουργού και τονίζει ότι, «εφόσον αποφασίσει να υποβάλει αίτηση, θα γίνει δεκτή θερμά» προεξοφλώντας πως η διαδικασία «θα είναι ομαλή και γρήγορη».

Για «ιστορικό βήμα» που θα «συμβάλει σημαντικά στην ευρωπαϊκή ασφάλεια» έκανε λόγο ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.

«Η ενότητα και η αλληλεγγύη του ΝΑΤΟ και της ΕΕ δεν ήταν ποτέ πιο κοντά» σχολίασε για την ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ. «Ένα ιστορικό βήμα, αφού γίνει, που θα συμβάλει σημαντικά στην ευρωπαϊκή ασφάλεια», ανέφερε στην ανάρτησή του στο Twitter.

► Η γειτονική Σουηδία αναμένεται να αποφασίσει για την ένταξη στο ΝΑΤΟ τις επόμενες ημέρες. Σύμφωνα με την σουηδική εφημερίδα «Expressen» θα προχωρήσει σε ανακοινώσεις την ερχόμενη Δευτέρα.


Η πρόθεση για ένταξη στο ΝΑΤΟ ήρθε μια ημέρα μετά την επίσκεψη του Βρετανού πρωθυπουργού, Μπόρις Τζόνσον, τόσο στη Φινλανδία όσο και στη Σουηδία για να υπογράψει συμφωνία στρατιωτικής συνεργασίας.

Το Ηνωμένο Βασίλειο δεσμεύτηκε να βοηθήσει τη Σουηδία και τη Φινλανδία εάν τα δύο σκανδιναβικά έθνη δεχτούν επίθεση.

Newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago