Πολιτική

Οι δύο λόγοι της κόντρας Μπακογιάννη – Θεοδωρικάκου, ο ρόλος της Ντόρας και ο… Σαμαράς

Η πρωτοφανής κόντρα που ξέσπασε ανάμεσα στον Κώστα Μπακογιάννη και τον Τάκη Θεωδωρικάκο, έναν δήμαρχο της ΝΔ, μέλος της οικογένειας Μητσοτάκη και σε έναν γαλάζιο υπουργό, της απολύτου εμπιστοσύνης του πρωθυπουργού, δηλαδή, έφερε στην επιφάνεια μίση και πάθη, που υπάρχουν στις κουίντες του κυβερνώντος κόμματος.

Η σύγκρουση με την σφοδρή ανταλλαγή αιχμών και κατηγοριών για την αστυνόμευση στο κέντρο της Αθήνας, έχει ως φαίνεται, ενδιαφέρουσες πολιτικές προεκτάσεις και προφανώς δεν αφορά κυρίως ή μόνο το εάν είναι ασφαλής η πρωτεύουσα.

Οι καλά γνωρίζοντες – κάποιοι εξ αυτών με ισχυρή μνήμη – λένε ότι το κλίμα ανάμεσα στους δύο άνδρες δεν ήταν ποτέ καλό. Όχι επειδή συγκρούστηκαν ποτέ μεταξύ τους, αλλά η αρχή έγινε από τα τέλη του 2015, με μία ιστορία, που θρυλείται ότι εξελίχθηκε στο παρασκήνιο και αφορούσε όλη την οικογένεια Μητσοτάκη, με πρωταγωνιστές τον Κυριάκο και την Ντόρα Μπακογιάννη. Εξ αντικειμένου δηλαδή ενεπλάκη και ο νυν δήμαρχος της Αθήνας.

Η ιστορία, για την οποία πάντως δεν υπάρχουν ακόμα «ιστορικά ντοκουμέντα» να την επιβεβαιώνουν πλήρως, αφορά στη μάχη της ηγεσίας στη ΝΔ, μετά την εκλογική ήττα του Σεπτεμβρίου του 2015, που κορυφώθηκε με την ανάδειξη του Κυριάκου Μητσοτάκη στην αρχηγία τον Ιανουάριο του 2016. Ο πατριάρχης της οικογένειας, ο Κώστας Μητσοτάκης, ο οποίος ήταν εν ζωή τότε, είχε διαμηνύσει στην Ντόρα και τον Κυριάκο, που ενδιαφέρονταν για την κούρσα της αρχηγίας ότι θα έπρεπε να προχωρήσει εκείνος ή εκείνη που είχε προβάδισμα στις δημοσκοπήσεις. Ο θρύλος λέει ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, έχοντας στενό του συνεργάτη και δημοσκόπο τον Τάκη Θεοδωρικάκο, διαπίστωσε ότι ήταν τότε αρκετά πίσω από την αδελφή του. Και ότι ο έμπειρος, αλλά και μεγαλωμένος πολιτικά στην σχολή του ΚΚΕ, κ. Θεοδωρικάκος, ήταν εκείνος που του πρότεινε να ανακοινώσει αμέσως την υποψηφιότητά του για να δημιουργήσει τετελεσμένα, διαφορετικά το «χρίσμα» της οικογένειας θα το λάμβανε η Ντόρα Μπακογιάννη. Παρά τη δικαίωση αυτής της κίνησης, η «ντρίπλα» άφησε, λέγεται, πέρα από ένα βαθύ χάσμα ανάμεσα στα δύο αδέλφια και ένα άσβεστο μίσος της Ντόρας προς τον κ. Θεοδωρικάκο – απλώς δεν μπορούσε να εκφραστεί, καθότι ο πολιτικός ερευνητής έγινε στο μεταξύ δεξί χέρι του προέδρου της ΝΔ, βουλευτής και υπουργός.

Όμως η συγκυρία με τον Κώστα Μπακογιάννη στο δήμο της Αθήνας και τον κ. Θεοδωρικάκο στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, την ώρα που γενικά η συζήτηση για την ασφάλεια στην πρωτεύουσα έχει πολλές και αμφιλεγόμενες πλευρές, έδωσε την ευκαιρία να αναζωπυρωθούν οι έχθρες.

Αν ο πρώτος λόγος της κόντρας είναι αυτός, ο δεύτερος αφορά κυρίως τον ίδιο τον κ. Μπακογιάννη και την προσπάθειά του να φιλοτεχνήσει ένα πολιτικό προφίλ ενόψει της επόμενης ημέρας στη ΝΔ, όποτε κι αν έρθει αυτή.

Ο δήμαρχος της Αθήνας έχει ξεκινήσει έτσι και αλλιώς επαφές με βουλευτές και στελέχη της ΝΔ, αλλά πέρα από το αυτοδιοικητικό στίγμα και τη σφραγίδα της οικογένειας Μητσοτάκη, επιδιώκει να εκπέμψει κι άλλα πολιτικά μηνύματα στη βάση της παράταξης.

Ο κ. Θεοδωρικάκος εκπροσωπεί για πολλούς στη ΝΔ, ακόμα και τώρα, την επιτομή ενός ανεπιθύμητου ανοίγματος της παράταξης σε προερχόμενους από την αριστερά (και κεντροαριστερά) παράγοντες, που θεωρούνται a priori ξένα σώματα από μεγάλο μέρος της κομματικής βάσης. Και σε αυτούς θέλει να απευθυνθεί σίγουρα ο κ. Μπακογιάννης, έστω κι αν ο ίδιος καλλιεργεί ένα στιλ κεντροδεξιού/κεντρώου πολιτικού.

Οι κακές γλώσσες λένε ότι ο δήμαρχος Αθήνας γνωρίζει πως ο κ. Θεοδωρικάκος δεν έχει και τις καλύτερες σχέσεις με επιφανή στελέχη της ΝΔ, τα οποία αγνοεί, ενίοτε και επιδεικτικά, όπως του καταμαρτυρούν. Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα αναφέρεται η άρνησή του ακόμα και να απαντήσει στα τηλεφωνήματα του Αντώνη Σαμαρά κατά τις τελευταίες κρίσεις στην Ελληνική Αστυνομία. Το ρήγμα αυτό του υπουργού Προστασίας του Πολίτη με μέρος της παραδοσιακής κομματικής βάσης και πολλούς βουλευτές της ΝΔ, επιχειρεί να αξιοποιήσει ο κ. Μπακογιάννης, σε μία ανηλεή σύγκρουση που δημοσίως μόλις εκδηλώθηκε και η οποία «υπόσχεται» πολλά επεισόδια ακόμα.

Ειδήσεις σήμερα

Κυρώσεις στη Ρωσία: Οι πληρωμές γίνονται σε ρούβλια, οι εφοπλιστές μεταφέρουν πετρέλαιο αλλά η Ε.Ε. συζητά νέο «πακέτο»

Ο νόμος Μπάιντεν περί «δανεισμού και εκμίσθωσης» εξοπλισμού για την Ουκρανία σημαίνει ολοκληρωτικό πόλεμο – 2022 όπως 1941;

ΕΕ: Κανένας κίνδυνος ασφάλειας εφοδιασμού από τις μειωμένες παραδόσεις φυσικού αερίου από την Ουκρανία

Κώστας Μακρής

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago